• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

10.08.2021

11:29

U "Frontu" rođena PRVA BEBA IZ ZAMRZNUTOG EMBRIONA!

printscreen RTS

Društvo

U "Frontu" rođena PRVA BEBA IZ ZAMRZNUTOG EMBRIONA!

Podeli vest

Novopazarka Enesa Rizvanović posle šest godina borbe protiv steriliteta donela je na svet pre tri dana malog Mehmeda

Zahvaljujući napretku medicine i mogućnosti da se vantelesna oplodnja uradi uz pomoć unapred zamrznutih embriona, Enesa Rizvanović (28) iz Novog pazara je u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" postala mama dečaka Mehmeda.

Ova srećna mama za "Politiku" kaže da je prezadovoljna tretmanom u ovoj bolnici i da se porodila prirodnim putem. Njena poruka je jasna: nikada ne treba gubiti nadu.

- Parovima koji imaju problem s neplodnošću savetujem da ne odustaju. Suprug i ja smo se šest godina borili sa sterilitetom. Onda smo išli na prvu vantelesnu oplodnju koja nije uspela. Ali, nismo odustajali. Verovali smo timu lekara u GAK "Narodni front". Prošle godine su nam rekli za postupak zamrzavanja embriona, a upravo je jedan zamrznuti embrion, uz pomoć koga je obavljena vantelesna oplodnja, bio dovoljan da ostanem u drugom stanju i rodim sina. Cela trudnoća je protekla kako treba, a tim lekara je bio divan. Danas izlazimo iz klinike i odlazimo kući u Novi Pazar - kaže Enesa Rizvanović.

Foto: Tanjug

 

Savremena tehnologija je omogućila da parovi zamrznu svoje embrione uz pomoć postupaka koji se naziva krioprezervacija.

U laboratorijskim uslovima se spajaju jajne ćelije žene i spermatozoidi muškaraca, a čim se jajna ćelija oplodi nastane embrion. On se zamrzne i odmrzne se kada je neophodno za postupak vantelesne oplodnje.

Profesor dr Željko Miković, direktor GAK "Narodni front", ističe za naš list da je prezadovoljan što je sve proteklo kako treba i da je rođen zdrav dečak težak tri kilograma i 920 grama.

- To je prva beba iz zamrznutog embriona koja se rodila u našoj ustanovi. Pre godinu dana uz angažovanje tima koji radi na odeljenju za vantelesnu oplodnju promenjen je način zamrzavanja i odmrzavanja embriona. Ubrzo smo posle te promene uspeli da dođemo do prve trudnoće i bebe koja se rodila pre tri dana. Sada čekamo još deset beba koje treba da se rode narednih meseci zahvaljući ovom načinu rada jer su žene ostale u drugom stanju. To je kruna posvećenog rada čitavog našeg tima koji se u "Frontu" bavi vantelesnom oplodnjom i veliko ostvarenje sna za parove koji ih dugo čekaju - kaže dr Miković.

Naš sagovornik napominje da su, osim osavremenjivanja specijalne metode, morali da nabave i savremenu opremu za rad, što im je omogućilo Ministarstvo zdravlja. Pre godinu dana nabavili su 17 specijalnih malih inkubatora. tri velika, mikroskope, dva ultrazvuka, dve posebne komore, a povećan je i broj stručnjaka-embriologa s tri na pet.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

- Od početka godine uradili smo 350 takozvanih stimulisanih ciklusa, sa uspešnošću od 50 odsto, za razliku od prethodnih godina kada je maksimalni broj iznosio 250. Ove godine ćemo uspeti da dupliramo broj postupaka vantelesne oplodnje i uradićemo između 550 i 600 pokušaja. Pozivamo parove kojima ovaj postupak nije uspevao da se obrate našoj ustanovi i da pokušamo da im pomognemo da se ostvare kao roditelji. Čekanje je svedeno na minimum, od ulaska pacijenata na kliniku i provere analiza do početka postupka vantelesne oplodnje prođe dva meseca. To je isto kao u svim klinikama na svetu, bilo da su državne ili privatne. Parovi o trošku RFZO-a imaju pravo na tri takozvana stimulišuća ciklusa i tri pokušaja vantelesne uz pomoć odmrnutih embriona - naglasio je dr Miković.

Ono što je dobro kod postupka zamrzavanja embriona jeste da žena ne mora da prolazi ceo postupak od početka. Može da izbegne hormonsku stimulaciju, punkciju i anesteziju, i da dođe samo na takozvani embriotransfer (prenos embriona u matericu).

- Tako se značajno smanjuju rizici. Proces se pojednostavljuje i ubrzava. Metoda donosi visok proces uspešnosti - dodao je dr Miković.

U Srbiji je omogućeno zamrzavanje viška embriona o trošku države od sredine 2018. godine. Prva beba iz zamrznutog emrbiona u Srbiji rođena je u KC Kragujevac krajem marta ove godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija