• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo

11.08.2021

18:42

VOZAČI, OPREZ! KAMERA SVE VIDI! Za ovaj prekršaj kazna je čak 25.000 dinara!

Društvo

VOZAČI, OPREZ! KAMERA SVE VIDI! Za ovaj prekršaj kazna je čak 25.000 dinara!

Podeli vest

Sistem "Oko sokolovo" postoji već godinu dana, a nadležni kažu da se pokazao kao veoma efikasan. Građanima se mesečno napiše oko 10.000 kazni

Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika komunalne milicije kaže da se za one najbahatije vozače kazne kreću od 5.000 do 25.000 dinara.

Neki pokušavaju da izbegnu "Oko sokolovo". To rade tako što na registarske tablice lepe selotejp trake i zaštitne maske, ali se onda suočavaju sa još većom kaznom koju moraju da plate.

Šekularac kaže da je posle godinu dana rada "Oka sokolovog“ može da kaže da je u pitanju naizgled složen sistem kontrole parkiranja, ali da on zapravo to nije pošto se posredstvom nekoliko kamera prati parkiranje na ulicama grada.

Ono što kamere zabeleže nemoguće je izbrisati. Sve se to pronosi na centralni softver u Mekenzijevoj ulici.

On ističe da su građani od prvog dana podržali ovaj sistem. Na početku ni oni koji su uvodili ovaj sistem ušli su oprezno i s rizikom jer su se plašili reakcija građana kojo otpočetka traže da se i njihove ulice uvrste u sistem rada "Oka sokolovog“.

- Na početku smo krenuli sa 110 ulica, a sada ih je skoro 330, 340 koje pokrivamo - rekao je Šekularac.

Foto: Beograd.rs

Oko sokolovo

Što se tiče najproblematičnijih ulica, on kaže da se stanje menja jer gde su najprisutniji – brzo se uspostavi komunalni red.

Kako navodi Šekularac, trenutno su problematični Bulevar krlja Alaksandra, Mileševska, Sarajevska i Bulevar Zorana Đinđića, ali to nije ni blizu kako je bilo u početku.

- Najapsurdniji primeri pokušaja da se izbegne „Oko sokolovo“, uz napomenu da se radi o izolovanim slučajevima, su pokušaji da se izbegne odgovornost tako što su prekrivaju registarske oznake zaštitnim maskama i selotrejp trakama da budu nečitljivi za sistem - kaže Šekularac.

To je, ipak, kako kaže, uzaludan pokušaj – a iz jednog prekršaja ulazite u drugi prekršaj u kome ima i elemenata krivične odgovornosti, a odnosi se na falsifikovanje službenih isprava.

Foto: Beograd.rs

Oko sokolovo

A šta se dešava u takvim slučajevima?

U takvim slučajevima komunalna milicija reguje u najkraćem roku, dolazi i izdaje nalog Parking servisu za uklanjanje vozila, a u pitanju je onda dodatni trošak za vozače koji moraju da plate kaznu i za uklanjanje vozila sa javne površine, pored one za nepropsino parkiranje.

- Novčani raspon kazni zavisi od javne površine na kojoj se vozilo zatekne, pa vozači koji se parkiraju u delu trotoara ili kolovoza gde ne saobraća javni prevoz plate 5.000 dinara, a oni najbahatiji koji se parkiraju na zelenoj površini, u žutoj traci ili na šinama plaćaju 25.000 dinara za učinjeni prekršaj - kaže Šekularac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Provozajte malo po ulicama oko GO Zvezdara .. svi stavljaju maske na tablice ...

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija