• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

12.08.2021

12:41

Doktor Šekler RAZBIO GLAVNI MIT O LAMBDA SOJU OD KOJEG STREPI SVET

Društvo

Doktor Šekler RAZBIO GLAVNI MIT O LAMBDA SOJU OD KOJEG STREPI SVET

Podeli vest

Lambda soj korone, koji je postao glavna tema, nije opasan kao što se priča, smatra imunolog i mikrobilog sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

-U mesto da pričamo o vakcinaciji, stvaramo dilemu kod ljudi, koji misle da se opet pojavilo neko novo slovo - lambda soj virusa pa se ne vredi vakcinisati.

Dr Milanko Šekler rekao je za RTS da ga ne zabrinjava lambda soj, kao ni svi ostali oblici koji su bili neko vreme aktuelni, bili su u žiži medija i polako nestali.

Lambda glavna u medijima

Prema njegovim rečima, posle delte, sada je izgleda interesantna lambda u medijima.

- Prisustvo lambde još prošle godine ustanovljeno u Peruu, a u poslednjih mesec dana nije zabeležen nijedan slučaj lambde u toj zemlji. Registrovano 1.300 slučajeva lambde u celoj Americi, u 44 savezne države, nigde nije napao jednu od tih država, nego po nekoliko uzoraka u svakoj zemlji. Najbolji reper je to što je u Velikoj Britaniji dijagnostikovano osam slučajeva i nijedan smrtni od 9. juna do 6. avgusta - rekao je i dodao:

- SZO ga je stavila na listu od interesa, da se prati, a centar za zarazne bolesti u Atlanti ga nije stavio ni na listu od interesa. Postoji tamo mesecima, a dijagnostikovan je ispod 1 odsto.

Foto: Reuters

Novi soj nije toliko opasan,smatra Šekler

Govoreći o situaciji u našoj zemlji,Šekler je naveo da brojke rastu i da će i dalje rasti i to zbog zbog nepoštovanja zaštitnih mera i procesa vakcinacije.

Smatra da je kampanja imunizacije stala jer se "borimo za jedan procenat rasta broja vakcinisanih već dva meseca".

- Meni je mnogo logičnije da se uvode pravila kao u Evropi - da ljudi mogu da se ponašaju normalno i odgovorno, i da ulaze u zatvorene prostore i na javna dešavanja ako su vakcinisani, preboleli kovid ili negativno testiran.i Zašto bi 50 odsto vakcinisanih morali da budu zatvoreni zato što neki neće da se vakcinišu? - poručio je Šekler.

Dileme oko vakcina

Govoreći o dilemama o vakcinaciji koje imaju građani, zbunjeni različitim izjavama lekara, Šekler kaže da oni delovi struke koji ne učestvuju u borbi sa koronom imaju najviše vremena da "ljuljaju čamac" i filozofiraju.

- Hajde da slušamo one koji je bore protiv kovida i imaju odličan uspeh u lečenju, one mučenike iz kovid bolnica koji sa teškom mukom gledaju šta se dešava i prave planove kako će se ponovo boriti za živote - apelovao je Šekler.

Citirao je Džordža Orvela, koji je rekao da "u svakom ratu i borbi najviše izmišljaju, lažu, ili mrze su oni koji uopšte ne učestvuju u borbi". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan veljkovic

pre 2 godine

Bilo bi lepo da doktor jos jednom objasni vakcine. Opet juce Zujic prica kako Sinofarm nije nikakva vakcina i stvara zebnju kod ljudi. Nekako mi Sekler uliva najvise poverenja. Mislim da je ovo vrlo vazna stvar i da bi trebalo da se to jos jednom objasni. Najvise nas je primilo Sinofarm i kada kojekakvi kazu da to nije nikakva vakcina nije nam nimalo dobro...

Miss Ann Tropy

pre 2 godine

Kad će omega soj , pa da se rešimo ljudske gamadi?

Pp

pre 2 godine

Objasnite doktore zasto ne koristite Ivermektin u lecenju korone?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija