• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.08.2021

07:23

PRVA POSETA PATRIJARHA SPC POSLE 83 GODINE! Patrijarh Porfirije danas i sutra u Doboju povodom slave grada!

Društvo

PRVA POSETA PATRIJARHA SPC POSLE 83 GODINE! Patrijarh Porfirije danas i sutra u Doboju povodom slave grada!

Podeli vest

Od danas patrijarh srpski Porfirije boravi u dvodnevnoj poseti Doboju, a povodom slave ovog grada Preobraženja Gospodnjeg, najavljeno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske

Doček patrijarha i doksologija najavljeni su za 18.00 časova u Hramu svetih apostola Petra i Pavla u Doboju.

Sutra na Preobraženje biće održana sveta arhijerejska liturgija, a potom i litija ulicama Doboja od hrama do zgrade Gradske uprave, gde će biti obavljeno rezanje slavskog kolača, prenela je RTRS.

Na patrijarhovom Instagram profilu piše da će posle više od osam decenija Doboj ugostiti srpskog patrijarha koji će na dan Preobraženja Gospodnjeg služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, čime će ovaj dan ući u anale kao jedan od najsvečanijih u istoriji grada na tri reke.

"Dolazak patrijarha Porfirija prva je poseta patrijarha SPC nakon 83 godine, kada je na sličnom, veličanstvenom događaju, boravio patrijarh Gavrilo Peti (Dožić). Tom prilikom, 18. septembra 1938. godine, patrijarh je osveštao novoizgrađeni Hram svetih Petra i Pavla, prvu pravoslavnu crkvu u Doboju, jer je do tada bogosluženje obavljano u adaptiranoj kući iz 1884. godine", navedeno je na patrijarhovom zvaničnom profilu.


Na inicijativu gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića jedna od zgrada u glavnoj gradskoj ulici Sveti Sava ukrašena je muralom patrijarha Porfirija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija