• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.08.2021

10:55

To je kao kad bi vam neko rekao ne možete da dišete vazduh, jer taj vazduh ne pripada vama, a vi bez disanja ne možete! Porfirije prvi put otvoreno o protivnicima ustoličenja Joanikija na Cetinju

printscreen

Društvo

To je kao kad bi vam neko rekao ne možete da dišete vazduh, jer taj vazduh ne pripada vama, a vi bez disanja ne možete! Porfirije prvi put otvoreno o protivnicima ustoličenja Joanikija na Cetinju

Podeli vest

Danas u Hramu Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije prvi put je govorio o protivnicima predstojećem ustoličenju mitropolita Joanikija koje će biti održano 5. septembra na Cetinju

 

- Za jednu normalnu, prirodnu stvar po kojoj Crkva funkcioniše, a to je ustoličenje jednog episkopa, a u konkretnom slučaju vekovima su se pravoslavni mitropoliti ustoličavali na Cetinju, neko je proglasio da to ne treba tako da bude, iako mi sada nemamo drugo rešenje, jer sprovodimo ono što je prirodno i normalno, bivamo definisani kao neko ko nešto na silu nameće, i kao neko ko ne razume situaciju i kao neko ko provocira. To je kao kad bi vam neko rekao vi ne možete da dišete jer taj vazduh ne pripada vama, a vi bez vazduha ne možete, jer je to prirodna i normalna stvar. I ustoličenje i sve što Crkva čini mora biti i jeste uvek u duhu i ključu ovih reči Hristovih - rekao je patrijarh Porfirije. 

 

 

 

Podsetimo, protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, u prisustvu patrijarha Porfirija su sve opozicione stranke predvođene Ðukanovićevim DPS-om, brojne nevladine organizacije i pojedinci.

Iako se ustoličenja mitropolita SPC tradicionalno održavaju u Cetinjskom manastiru, oni su zahtevali da se taj čin izmesti u neki drugi objekat na teritoriji Crne Gore izgrađen poslednjih decenija ili u sedištu SPC u Beogradu.

Takođe, Mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije potvrdio je da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmešteno.

- Podrazumijeva se da će to biti na Cetinju - odgovorio je Joanikije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tužna Dara iz Teherana

pre 2 godine

A zašto Porfirije ne ide u Prištini, Temišvaru, Budimpešti, Tirani, Istanbulu, Teheranu, Meki, Islambadu, pa tamo ‘tužno’ stoliči Srbe i srbijansku crkvu?? Crna Gora je sekularna demokratska država kojoj ne trebaju Beogradski popovi, ajatole, talibani i dušebrižnici iz Srbije!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija