• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer

30.08.2021

13:10

ČEKAM EFEKTE TREĆE DOZE! Dr Šekler se oglasio posle uzimanja Sputnjik vakcine!

Društvo

ČEKAM EFEKTE TREĆE DOZE! Dr Šekler se oglasio posle uzimanja Sputnjik vakcine!

Podeli vest

Čemu služi treća doza vakcine protiv korona virusa

Dr Milanko Šekler rekao je za RTS da za koju god treću dozu da se odlučite daće efekat, neke će dati bolji efekat neke nešto slabiji. Treća doza vakcine ima ulogu da povisi nivo zaštite i da ga produži u funkciji vremena, istakao je Šekler.

Za dva dana počinje školska godina. Đaci u Srbiji će uglavnom biti u školskim klupama. Broj zaraženih kovidom dnevno je oko 2.500, a broj vakcinisanih je malo veći od 50 odsto punoletnih.

U junu je bilo devetoro preminulih i tek nešto više od 500 obolelih, ovih dana isti broj žrtava, ali dve hiljade pozitivnih dnevno.

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, rekao je za RTS da ima više razloga zašto je to tako.

Ukazuje da većinu novozaraženih čine mlađi ljudi, a oni uspešnije prebrode koronu, lakše ih je zbrinuti i obezbediti da im život ne bude ugrožen, da ne bude izgubljen. Ne raste broj umrlih.

- Lekari su uvežbani, ima dovoljno kapaciteta, opreme, nije prebukiran zdravstvni sistem i to su dobri rezultati - rekao je Šekler.

Da li će škola pogoršati situaciju?

Šekler kaže da je Krizni štab doneo neke odluke.

- To je sve preko mojih znanja, to je ono što moderna epidemiologija može da uradi sa analizom rizika, sa stratumima sa spremnošću na različite scenarije, pripremni plan je odličan, a kako će se sprovoditi, drugo je pitanje - kaže Šekler.

Prema njegovim rečima, osnovna stvar je da deca mogu da obolevaju, simptomi su uglavnom blagi, kod zdrave dece bez nekih komorbiditeta, ali mogu da zaraze svoje ukućane.

- S druge strane, ukućani su mogli da se vakcinišu i da se ne boje vlastite dece. Deca treba da idu u školu, roditelji da vode računa o svom zdravlju i trebalo je da se vakcinišu. Svakako je dobro povesti računa o provetrenosti prostorije, koristiti svaki trenutak da uđe svež vazduh, voditi računa o temperaturi kao simptomu najlakšem i najjednostavnijem – koji može objektivno da se izmeri, to je konstanta da to bude prvi alarm - rekao je Šekler.

To su moje puste želje, a da li može da se organizuje, zavisi od ljudi, rekao je doktor Šekler.

Kombninovanje buster doze s prve dve

- Za neke iz grupe koji su se vakcinisali po istom programu prvi rezultati su odlični, videćemo dalje, to je par uzoraka. Svi koji smo učestvovali čekamo da se urade analize – drugačije je kada pogledate nekoliko desetina nego par pojednačnih slučajeva, jer može da bude individualno - kaže on.

Za sada je sigurno da će treća doza, za koju god vakcinu da se odlučite, dati efekte, neke će dati bolji efekat, neke nešto slabiji. Treća doza vakcine ima ulogu da povisi nivo zaštite i da ga produži u funkciji vremena, podvukao je Šekler.

Osvrnuo se na pogoršanu epidemijsku situaciju na KiM, gde raste broj novozaraženih.

- Juče sam sreo čoveka koji radi za kompaniju koja proizvodi medicinske, industrijske i ostale gasove, oni ne mogu da stignu da dopreme dovoljno kiseonika. To su desetine kamiona, šleperi idu svaki dan, istovaruju se boce direktno na manja dostavna vozila, tolike su potrebe za kiseonikom, a broj umrlih je pre neki dan bio 36 - podvukao je Šekler.

Jedan od razloga je 20 odsto vakcinisanih, a drugi razlog potpuno nepoštovanje mera, zaključio je Šekler.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija