• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.09.2021

07:22

Ðaci od danas u školama! Evo po kom modelu će se odvijati nastava i koja pravila važe!

Društvo

Ðaci od danas u školama! Evo po kom modelu će se odvijati nastava i koja pravila važe!

Podeli vest

Ðaci se danas vraćaju u školske klupe, u većem delu Srbije po modelu nastave koji podrazumeva časove od 45 minuta i kompletna odeljenja u učionicama, a dalji način rada zavisiće od epidemiološke situacije u lokalnim samoupravama

 

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, u prvoj nedelji nove školske godine u svim osnovnim i srednjim školama biće organizovana neposredna nastava, osim u 15 opština, gde će se održavati drugi model rada, kombinovanjem neposredne i nastave na daljinu, dok će odeljenja biti podeljena u grupe.

Tih 15 opština su, prema poslednjim podacima, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Chuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik i u tim sredinama nastava će se odvijati po kombinovanom modelu. Tutin je jedina opština u kojoj će nastava u srednjim školama biti organizovana prema trećem modelu, odnosno onlajn, zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Opštine podeljene u tri kategorije i pet zona

Da li će opština ili grad, odnosno škole u njima, biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni, odnosno koji će se model nastave primenjivati, zavisiće pre svega od dva osnovna pokazatelja: broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana (koji primenjuje i evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti ECDC), kao i procenta pozitivnih testova u poslednje dve nedelje.

Na osnovu broja zaraženih oni će biti podeljeni u zelenu zonu sa najnižim rizikom (ispod 50 zaraženih na 100.000), zelenu sa manjim rizikom (50-150 na 100.000), žutu sa umerenim rizikom (150-300 na 100.000), crvenu sa većim rizikom (300-600 na 100.000) i crvenu sa izuzetno visokim rizikom (preko 600 na 100.000).

Na osnovu procenta pozitivnih testova oni će takođe biti podeljeni u pet kategorija: oni koji imaju manje od 3% pozitivnih, onih od 3 do 6%, pa od 6 do 15%, onih od 15 do 25% i onih sa preko 25 odsto pozitivnih testova.

Foto: Informer

 

Detaljan plan obrazovno-vaspitnog rada u školskoj godini, usvojen je na Kriznom štabu i podrazumeva tri modela, a resorno Ministarstvo poslalo je školama dopisi u vezi sa primenom epidemioloških mera.

SEMAFOR MODEL, MASKE, PROTOKOLI, IZLETI... Ove stvari roditelji i đaci moraju da znaju pred početak nove školske godine!

Prvi model pripada slobodnom okruženju za sve učenike, što podrazumeva da sede zajedno, nose masku samo dok razgovaraju i odgovorajau, da vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu uceniku na 1,5 metara.

Drugi model nastave je kombinovan, jedan dan onlajn, drugi dan neposredna nastava, dok u srednjim školama to znači smenu kombinovanog modela na dnevnom nivou, a ne sedmičnom.

Treći model je za najugroženije lokalne samouprave, koji podrazumeva za srednjoškolce onlajn nastavu, za osnovce do 4. razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 ucenika, a za osnovce od 5. do 8. razreda smenjivaće se u danu po modelu nastave.

Ministarstvo prosvete saopštilo je ranije i da danas u školu neće krenuti samo učenici koji boluju od kovida-19 ili su u karantinu zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija