• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.09.2021

23:15

VOZAČI DOBRO OTVORITE OČI! Za PET godina 1.790 dece pešaka je povređeno u saobraćaju!

Društvo

VOZAČI DOBRO OTVORITE OČI! Za PET godina 1.790 dece pešaka je povređeno u saobraćaju!

Podeli vest

Državna Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas, povodom početka školske godine da vozači posebno budu oprezni jer se očekuje pojačan saobraćaj u zonama škola i naselja

Agencija je podsetila da je za PET godina 1.790 dece koja su bila pešaci povređeno u saobraćaju, od čega 182 u zonama škola.

Vozačima je poručeno da je u zonama škola u naselju ograničenje brzne 30 kilometara na sat, dok je u takvim zonama van naseljenih mesta ograničenje 50 kilometara na sat.

Upozoreno je da je primena epidemioloških mera uticala na održavanje nastave i promene navika i ponašanja svih učesnika u saobraćaju.

- Deca nisu aktivno učestvovala u saobraćaju na putu od škole do kuće, a to je relacija na kojoj dolazi do povreda i saobraćajnih nezgoda u kojima deca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta najčešće stradaju. Posebnu pažnju treba obratiti na kretanje dece u grupama, jer su tada skloniji da svu pažnju posvete međusobnom igranju, a ne učešću u saobraćaju - poručila je Agencija.

Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja ukazuju da deca najčešće stradaju u svojstvu vozača, pešaka i putnika u vozilu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U periodu od 2016. do 2020. godine u saobraćaju je poginulo 44 dece osnovnoškolskog uzrasta, od čega 13 kao pešaci, 24 kao putnici i sedam kao vozači.

Od ukupno 13 poginulih dece pešaka, četvoro je život izgubilo na pešačkom prelazu.

Za tih PET godina bilo je 1.790 povređene dece u svojstvu pešaka, od toga 182 je povređeno u "zoni škole", a 577 na pešačkom prelazu.

Agencija je navela da od ukupno 24 poginule dece u svojstvu putnika u vozilu, 21 dete je život izgubilo u putničkom automobilu, dvoje na traktoru i jedno na biciklu.

U svojstvu vozača život je izgubilo sedmoro dece školskog uzrasta i to šestoro na bicklu, a jedno kao vozač putničkog vozila.

Foto: Insajder

Agencija je istakla da je prošle godine prvi put, u poslednjih deset godina, evidentirano poginulo dete u svojstvu vozača putničkog automobila.

- Molimo sve roditelje da čuvaju svu decu u saobraćaju i da budu primer ispravnog učestvovanja u saobraćaju kako bi deca izgradila ispravne stavove i usvojila važnost bezbednog ponašanja u saobraćaju - poručila je Agencija.

Vozače su podsetili i da se kazne i kazneni poeni dupliraju ukoliko prave saobraćajne prekršaje u prisustvu dece.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17