• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

02.09.2021

17:11

SVETSKO, A NAŠE! Pogledajte kako izgleda nova bolnica "Dedinje 2"! Prve operacije već do kraja godine!

Informer/Marko Đoković

Društvo

SVETSKO, A NAŠE! Pogledajte kako izgleda nova bolnica "Dedinje 2"! Prve operacije već do kraja godine!

Podeli vest

Novi institut imaće najsavremeniju opremu vrednu 15 miliona evra. Srbija dogodine dobija Nacionalni institut za srce i krvne sudove

Prve operacije u Institutu "Dedinje 2", koja će biti najveća i najopremljenija kardiovaskularna bolnica u Evropi, biće obavljene već krajem godine!


Ovo je za Informer potvrdio direktor profesor dr Milovan Bojić.

Moderno


Srbija će imati jedan od najmodernijih centara u Evropi i svetu
Prof. dr Milovan Bojić,
direktor "Dedinja"


Novi objekat "Dedinje 2", kako kaže Bojić, biće dovoljan da zbrine sve bolesnike širom zemlje, ali i regiona i da ih leči po svetskim standardima. Nova zgrada ukupne površine oko 14.000 kvadratnih metara nalazi se sa zadnje strane već postojeće bolnice i sa njom je spojena po spratovima. Ukupna vrednost ove investicije iznosi više od 42 miliona evra.
Sjajne vesti su i da će se stara zgrada, površine 9.000 kvadrata, rekonstruisati, a tada će Srbija u objedinjenom objektu dobiti jedan od najmodernijih centara u Evropi i svetu. Upravo ta ustanova u narednih godinu dana postaće Nacionalni institut za srce i krvne sudove.

Savremena oprema

- Očekujemo i dozvolu za heliodrom, a napokon su garaža sa 300 mesta i pristup bolnici rešeni. Do sada smo radili u veoma tesnim kapacitetima i u nezamislivo lošim uslovima, u zgradi koja je imala samo uslovnu dozvolu za rad. Tako smo radili proteklih 25 godina, ali smo i tada uspevali da postignemo svetske rezultate sa intervencijama i brojem operacija koje nijedna zdravstvena ustanova nije postigla - ponosno priča Bojić.
Kako kaže, u suterenu nove bolnice smeštena je i garderoba za 600 zaposlenih, centralna apoteka, kao i neophodne tehničke prostorije. U prizemlju je centralna prostranu čekaonica, kardiološko odeljenje poliklinike, magnetna rezonanca, dve ambulante za kardiohirurgiju. Na prvom spratu pored odeljenja za transfuziju, laboratorije i centralne sterilizacije opremljena je i velika seminarska sala za nastavu i edukaciju.
- Na višim spratovima nalaziće se sobe sa 108 ležajeva i centralnom anesteziološkom pripremom za sve operacione sale. Na drugom spratu imamo krevete intenzivne nege, savremeni operacioni blok sa kardiohirurškim salama od kojih je jedna angio-sala opremljena sa uređajima poslednje generacije - kaže Bojić.
On dodaje da je nova klinika dobila i odeljenje postoperativnog lečenja, administrativni deo, dok će na četvrtom spratu biti smešteno odeljenje preoperativne pripreme sa 43 kreveta i restoran za zaposlene u institutu.

Ulaganje u budućnost

On dodaje da su njegove kolege i on punom parom radili i dok se "Dedinje 2" gradilo.
U postojećoj zgradi uz huk mašina i opasnost da se preseku napajanja električnom energijom, kiseonikom i druge aparature bitne za rad instituta 2019. godine urađen je najveći broj operacija na srcu, više nego bilo gde u Evropi!
- Do sada radili smo bez pristojne ambulantno-polikliničke službe, bez logističkih službi, u tesnoj biohemijskoj i mikrobiološkoj laboratoriji, u malim prostorima za intenzivnu negu, bez dovoljno operacionih i hibridnih sala, učionica, lekarskih soba, bez garderoba i najelementarnijih uslova za rad - naglašava Bojić.
Dodaje i da je ulaganje u Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" ulaganje u budućnost, s obzirom na to da je Srbija u vrhu Evrope po broju obolelih od kardiovaskularnih bolesti.
 

Nove tehnologije i umeća

Pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" profesorka Aleksandra Nikolić kaže da se poslednje četiri godine radi na tome da se u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" uvedu nove tehnologije koje nisu viđene u Srbiji.
- Samim tim, mi omogućavamo svojim građanima da dobiju najsavremeniju negu i intervenciju. Radimo i strukturne bolesti srca i sve intervencije u tom domenu. Sada ćemo zahvaljujući novoj zgradi sve te mogućnosti i da proširimo, a dobijamo priliku i za još bolju edukaciju, bolji komfor lekarima, kao i mogućnost da publikujemo šta sve "Dedinje" može.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejdo

pre 2 godine

E pazite se ljudi, izgleda ovi juzno amerikanci mecu pepeo od kremacija (inflamacije, bustuarija) u kafe i duvan radi spijunaze ima nekakve veze sa noc vestice i transicom frida kahlo itd. Ja se odricem Americkog drzavljanstva zbog ovih obicaja. Inace tata hteo da me spasi od ovog kulta. bio sam predmet medjunarodne otmice 1989 evo clanci. Lazarevic Andre, sin Dragisin, Svrljig. U Srbiji brisu sve clanci o toj otmici Americki feministicki lobi sa svim Brnabickom hoce film da naprave o toj otmici da prikazu majku moju Sejnu kao heroinu. Medjutim luda je tata hteo da me spasi. Brisu mi egzistenciju. ODRICEM se drzavljanstva Amerike zapravo. Ambasada sa svim Oliverom Starcevicom ne zele mi pomagati. https://www.sfgate.com/news/article/Kidnapped-Children-Brought-Home-UC-Santa-Cruz-3030607.php

Stojan

pre 2 godine

A ko je taj debeli sto koristi svaku priliku da prigrli to doktoricu ili sestru. Kad je takav pred kamerama sta li taj radi kad niko ne vidi.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija