• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

07.09.2021

10:44

UBRZAJTE OPORAVAK OD COVIDA

Branislava Daskalović, farmaceut/promo

Društvo

UBRZAJTE OPORAVAK OD COVIDA

Podeli vest

Ukoliko ste preležali Covid 19 pred vama je važan period oporavka koji može potrajati i nekoliko nedelja. Uravnotežena ishrana bogata proteinima kao i neophodnim vitaminima i mineralima uslov je za uspešniji i brži oporavak.

Nedostatak snage, brzo zamaranje, slabost u mišićima, a neretko i gubitak ukusa i mirisa najčeći su problemi koji prate pacijente koji se oporavljaju od Covida 19

Vitamini B kompleksa za povratak snage

Vitamini B kompleksa od velikog su značaja za snagu imunog sistema i bez dvoljnog unosa vitamina B, nema oporavka organizma.. Postoji 8 vitamina B kompleksa B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 koji su esencijalni za čoveka. Svakodnevno se moraju unositi hranom ili putem vitaminskih preparata, jer ih organizam ne može sam proizvesti.

- Svaki od navedenih vitamina ima specifičnu ulogu, ali su njihovi uticaji na organizam usko povezani, pa ih je  najbolje uzimati objedinjene u B kompleksu. U nedostatku vitamina B, nema  adekvatnog metabolizma hranljivih sastojaka u organizmu; masti, belančevina, šećera i njihovog pretvaranja u energiju Pored jačanja imuniteta, vitamini B kompleksa važni su za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, srca i krvnih sudova i to pre svega vitamini B6, B12 i B9 (folna kiselina) koji sprečavaju nagomilavanje aminokiseline homocisteina za koju je dokazano da ima štetne efekte na krvne sudove i ubrzava proces ateroskleroze objašnjava mr.pharm Branislava Daskalović,  direktor prodaje za CHC za Zapadni Balkan, iz Hemofarma.

Foto: Promo

Magnezijum za oporavak mišićnih funkcija

U hrani magnezijuma ima najvise u bundevinom i čija semenu, kikirikiju, indijskim orasima, ,bademima, crnom pasulju. Dobar izvor su i mineralne vode bogate magnezijumom. Ipak da bi se unele potrebne doze magnezijuma  suplementacija je neophodna posebno u periodu oporavka od Covida 19 ili drugih teških bolesti.

- Magnezijum je neophodan za proizvodnju energije, a doprinosi i izgradnji koštane strukture, te odvijanju procesa koji su važni za prenos nervnih impulsa, mišićnu kontrakciju i normalan srčani ritam. Magnezijum je kofaktor u više od 300 enzimskih sistema koji regulišu različite biohemijske procese u organizmu, kao što je sinteza proteina, mišićna i nervna funkcija,  i regulacija krvnog pritiska – kaže naša sagovornica.

Preko 60 odsto odrasle populacije ne unosi potrebnu dnevnu dozu magnezijuma koja za odraslog muskarca iznosi 400mg, a za ženu 320mg. 

Osnažite imunitet 

Vitamini D, A, C, zatim cink, selen i polifenoli, neophodni su za jačanje odbrambenih snaga organizma i brži oporavak od infekcije Covid 19.

- Suplementacija vitaminom D3 važna je u prevenciji, procesu lečenja i periodu oporavka od Covida 19. Vitamin D je zapravo hormon neophodan za dobro funkcionisanje imunog sistema, ali i za zdravlje mišića i kostiju. Smernice za lečenje obolelih od Covida 19 preporučuju da se u okviru terapije pacijentima daju 2000IJ vitamina D3 dnevno. Niske vrednosti  vitamina D uvećavaju rizik od infekcija, vanbolničke upale pluća kod odraslih i infekcije gornjih disajnih puteva kod dece. Primećeno je i da su pacijenti sa deficitom vitamina D3 imali teži oblik  Covida 19 – upozorava farmaceut Branislava Daskalović

Foto: Promo

Povećan rizik od nedostatka vitamina D imaju gojazne osobe, oboleli od dijabetesa i visokog krvnog pritiska, kao i stariji od 65 godina.

Cink je još jedan neophodan mineral za brži oporavak i dobro zdravlje.

- Cink je uključen u funkciju imunog sistema u proizvodnji antitela i belih krvnih zrnaca, a doprinosi i bržem zarastanju rana. Ukoliko nema dovoljno cinka u organizmu, znatno je povećana osetljivost, posebno na virusne infekcije. Studije su pokazale da u slučaju korona virusa suplementacija  visokim doza cinka ubrzava oporavak i skraćuje period trajanja  simptoma infekcije objašnjava naša sagovornica.

Vitamin A za brži oporavak čula mirisa i ukusa

Preko 80% obolelih od Covida 19 suočavaju se sa privremenim gubitkom čula mirisa i ukusa, a kod   5 -8 % pacijenata ovaj problem traje i 6 meseci posle lečenja od infekcije virusom Corona.

- Vitamin A ubrzava regeneraciju nazalne sluzokože i oštećenog neuroepitela, te se preporučuje lokalna primena vitamina A i D na sluznicu nosa. Svakako ne zaboravite i na dovoljan unos vitamina C. On štiti ćelije od oksidativnih procesa izazvanih infekcijom i doprinosi jačanju imunog sistema. Ako pušite, kao i u periodu oporavka od bolesti, obavezno  pjačajte unos vitamina C - savetuje mr pharm Branislava Daskalović iz Hemofarma


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17