• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.09.2021

07:21

Prešli smo crvenu liniju, brojke su nezaustavljive: Doktor Tiodorović tvrdi da su 3 stvari krivci za eksploziju korone u Srbiji

Društvo

Prešli smo crvenu liniju, brojke su nezaustavljive: Doktor Tiodorović tvrdi da su 3 stvari krivci za eksploziju korone u Srbiji

Podeli vest

Situacija u vezi sa virusom korona nije više nestabilna, već nepovoljna, a u pojedinim delovima zemlja je vanredna, zbog toga će članovi na sledećoj sednici Kriznog štaba predložiti strožu kontrolu mera koje nikada nisu ukidane, izjavio je za Tanjug epidemiolog Branislav Tiodorović.

Podseća o kojim je merama reč - nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje distance na zatvorenom i otvorenom prostoru i dezinfekcija, te navodi da je nepoštovanje tih mera tokom leta i odsustvo kontrole u primeni mera dovelo do današnjeg broja zaraženih koji premašuje 5.000.

"Gledajući kada je sve počelo početkom avgusta brzo smo došli do te brojke, a tada smo dali procenu da će brojke biti nezaustavljive i ovo sada nije iznenađenje", rekao je Tiodorović.

Ističe da je "crvena linija" pređena, odnosno trenutak kada smo mogli da zaustavimo visok broj novozaraženih na dnevnom nivou.

Tiodorović kaže da se tokom leta mere nisu poštovale, da se kontrola mera na lokalnom nivou nije sprovodila, kao i da je vakcinacija posustala.

Navodi da smo danas među poslednjima u Evropi po broju vakcinisanih, a bili smo, podseća, prvi.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vakcinacija u Srbiji stagnira



"To je razlog što smo došli u ovu situaciju", podvukao je Tiodorović.

Upitan da li će na sledećoj sednici biti predloženo uvođenje strožih mera, Tiodorović kaže da je predlog struke još pre mesec dana bio da se poboljša kontrola sprovođenja mera, a da su pre dva meseca predlagali i uvođenje kovid propusnica.

Kaže da se kovid propusnicama ne pravi diskriminacija i upitao je zašto Srbija ne može da uvede nešto što se u većini evropskih zemalja primenjuje.

Naglašava da su kovid bolnice ponovo pune i da se opet neodgovornost drugih, koji nisu vakcinisani, "lomi na leđima lekara".

"Imamo tok epidemije nevakcinisanih i ja sam za to da nevakcinisane leče nevakcinisani doktori", zaključio je Tiodorović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 2 godine

Vakcine postoje. I besplatne su. To je ono, što se tiče kovida, na šta svi građani imaju pravo po osnovu zdravstvenog osiguranja. Oni koji neće da se vakcinišu, a obole od kovida, neka sami plaćaju svoje lečenje. Tu nema "demokratije". Stvar je mnogo ozbiljnija. Reč je o opstanku naroda. Šta nama vredi što smo se vakcinisali mi "matori" ako će da pomru mladi. Da se razboli i umire naša Budućnost. "Demokratija", na nivou pojedinca, može da postoji samo u izboru vakcine. Mnogo je bolje da se živi bune nego da nas mrtvi optužuju.

Ja

pre 2 godine

Pravilna ishrana, sport, sve postoji, besplatno je. Neka svi oboleli od srcanihi drugih oboljenja sami placaju lecenje, jer nisu zdravo ziveli. Kako ti zvuci komentar? Glupo, kao i tvoj. Ko placa zdravstveno, ima pravo na lecenje. Kovid propusnice su kao ausvajs.

Logika

pre 2 godine

Znači treba da se vakcinišem protiv kovida da bi me primili u bolnicu kad se razbolim od kovida?

Marina

pre 2 godine

Drzava je kriva za ove brojke. niti su kotrolisali mere a kamo li kaznjavali one koji nista ne postuju. Vazniji je bio Beer fest i rad kafana da moze da se banci cele noci. Trebali su jos 1.8. da reaguju i odmah krenu sa kontrolom mera, a Kovid propusnice su isto trebali da uvedu ili obaveznu vakcinaciju. Korona se samo vrti u krug, jer ako nemate makar 80% vakcinisanih, sve krece iz pocetka i sve po ledjima onog malobrojnog stanovnistva koji zna za disciplinu i vakcinaciju. Uvesti vise vozila u gradskom prevozu i da vozaci i kontrola ne dozvoljavaju da ulaze ljudi bez maske. Redari u supermarketima i trznim centrima nista ne kontrolisu. Nije ovih 6000 palo sa Marsa, vec je iskljucivi krivac drzava i bahat narod koji zna da nema kazne. Mnogo smo bahati i tupavi.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija