• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.09.2021

13:58

SVAKI PUT KAD VIDIM TROBOJKU ZNAM DA STIŽEM KUĆI! Arno Gujon sa studentima obeležio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Instagram

Društvo

SVAKI PUT KAD VIDIM TROBOJKU ZNAM DA STIŽEM KUĆI! Arno Gujon sa studentima obeležio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Podeli vest

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je danas u Studenstkom gradu sa studentima obeležio praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Na platou Studenjaka se okupio veliki broj mladih akademaca zajedno sa Gujonom, a sve u čast obeležavanja današnjeg praznika.

Arno Gujon je na samom početku okupljanja svima čestitao praznik i podsetio koliko je ovaj datum važan za srpsku istoriju i srpski narod.

- Lep je Vaš Studenjak - počeo je Gujon.

Takođe je istakao da on po rođenju nije Srbin, ali da biti Srbin ne znači samo živeti u Beogradu, Kragujevcu... već to znači imati svoj identitet, svoje pismo, svoje simbole, a to su himna i zastava. Trobojka. Sve to je ono što čini ljude Srbima. Sve to je jedno veliko bogatstvo. Osećati se kao Srbin.

- Tamo gde su velike tenzije, na jugu naše zemlje, na Kosovu i Metohiji, kao i u Bosni i Hercegovini i tako dalje, za Srbe zastava označava slobodu. Poštuju je i ističu svuda - rekao je Gujon, potom dodao - Danas se na simboličan način potpisuje u Beogradu Zakon o zaštiti ćirilice. Taj zakon će važiti i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Anegdota

Arno Gujon je podelio jednu anegdotu sa pristunima:

- Kada je 2008. godine zapaljen administrativni prelaz Jarinje, sa jednim prijateljem trebalo je da uđemo na KiM i dostavimo humanitarnu pomoć, međutim morali smo sporednim putem, po šumi usred noći. Došli smo do nekog sela i nismo znali da li je to srpsko ili albansko selo. Videli smo u daljini sa obe strane puta kao se vijore zastave. Kad smo videli da su to trobojke - srpske zastave, odmah nam je laknulo. Zato što je ta zastava simbol slobode, sigurnosti. Znali smo da smo među svojima. I to sam osetio tada. Od tada, svaki put kad vidim trobojku - znam da stižem kući - istakao je Gujon.

Nakon što su studenti velikim aplauzom pozdravili Gujona, pošto su se fotografisali, ostali su da sa njim razgovaraju o značaju obeležavanja ovog dana i planovima rada Kancelarije za mlade.

Koliko je Gujonu važan ovaj praznik, pokazao je i na društvenim mrežama. 

- Na današnji dan, 15. septembra 1918. godine probijen je Solunski front i otvoren je put ka otadžbini. Iscrpljena, desetkovana ali ponosna pobednička srpska vojska podigla je trobojku i krenula tamo daleko - prema Srbiji! Neka nas radost i ponos zbog slavne srpske istorije svakim danom sve više ujedinjuje i neka nam pokaže put kojim treba da hodamo u budućnost! Svim Srbima i Srbiji, regionu i dijaspori želim srećan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave! RS -napisao je on na svom Instagram profilu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija