NEMA DIJAGNOZE, NEMA PLATE! Novina u oblasti zdravstvenog osiguranja zaposlenih

Shutterstock

12:38 Društvo 0

Novosti | 21. 09. 2021.

NEMA DIJAGNOZE, NEMA PLATE! Novina u oblasti zdravstvenog osiguranja zaposlenih

Od čega zaposleni boluje ne bi trebalo da zna njegov poslodavac, ukoliko radnik to ne želi. Dovoljno je da u rubrici gde se upisuje dijagnoza, jednostavno stoji - bolest, povreda na radu, nega deteta ili profesionalna bolest. Na taj način se, kažu nadležni, štite podaci o ličnosti, a na službe na njegovom mestu dovoljno je da budu samo obaveštene o odsustvu i ništa više


Ova novina uvedena je izmenama propisa u oblasti zdravstvenog osiguranja. Međutim, većina beogradskih domova zdravlja i dalje radi po starim propisima.

- Sredinom avgusta dopis Ministarstva zdravlja stigao je u našu ustanovu, ali do sada ga nismo primenili. Dok se ne usklade svi obrazci, radimo po starom - kažu u Domu zdravlja "Voždovac".

S druge strane, zdravstvene ustanove koje su počele da ispisuju doznake po novom, osiguranicima stvaraju problem. Naime, kada radnik papir donese u firmu, a službenik ga dalje pošalje Fondu, odande ga, zbog nepotpunih podataka, vrate u firmu, a poslodavac osiguraniku da ga dopuni u domu zdravlja. 

Zaposleni ponovo mora da ode kod izabranog lekara po šifru, jer bez nje neće dobiti naknadu zarade za vreme bolovanja. Tako, iako bolestan, mora dva puta kod doktora.

Tajna i sindikalna pripadnost

Među podacima koji su tajni po Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti su, između ostalih i političko uverenje, seksualna orijentacija, berska pripadnost, ali i sindikalna opredeljenost.

Problem je, iako je objasnio Milan Marinković, poverenik za informacije od javnog značaja, u nesuglašenosti podataka i jedini način da se problem reši je da se propisi između medicinskih ustanova i RFZO usklade.

- To bi moglo da se reši elektronskom razmenom informacija između Fonda i domova zdravlja, pri čemu niko drugi neće učestvovati u toj komunikaciji - objašnjava poverenik - Izabrani lekar bi tada mogao da ispiše šifru bolesti. Takođe trebalo bi da u obrascu popuni i rubriku o procentu naknade koju će osiguranik primiti, kao i period isplate.

Marinović navodi da je šifra bolesti zadiranje u privatnost zaposlenog i da taj podataka ne bi trebalo da stoji u doznakama.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da njihove filijale nisu u mogućnosti da kontrolišu obračun naknade zarade za vreme bolovanja.

Po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, u matičnu evidenciju unosi se i podatak o dijagnozi bolesti ili povrede, jer postoji tehnička nemogućnost obračuna bez ovog podatka.

- Pravo na naknadu zarade koju isplaćuje RFZO osiguranih može ostvariti samo na taj način - kažu u Fondu - Planirano je uvođenje elektronske komunikacije između izabranog lekara i RFZO, odnosno povezivanje RFZO i IZIS-a, ali do implemetacije navedenog rešenja i obezbeđivanja tehničkih mogućnosti neophodno je dostavljanje doznake u originalu, odnosno u papirnoj formi sa navedenom dijagnozom.

Doznaka ne može bez dijagnoze

U RFZO naglašavaju da je bilo pojedinačnih primedaba na nemogućnost ostvarivanja prava i iste su rešene tako što se osiguranik ponovo ušpućivao na izabranog lekara. Kako bi se sprečilo vraćanje dokumentacije, Fond je dostavio uputstva filijalama i zdravstvenim ustanovama o neophodnim podacima na doznaci, odnosno neophodnosti da se do obezbeđovanja tehničkih mogućnosti i povezivanja, podataka o dijagnozi obavezno unosi na doznaku.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.