• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.09.2021

11:37

POČINJE SEZONA SMRDIBUBA! Ovako ćete sprečiti njihovu najezdu u domove

Društvo

POČINJE SEZONA SMRDIBUBA! Ovako ćete sprečiti njihovu najezdu u domove

Podeli vest

Sa hladnim vremenom će topli dom potražiti i neželjeni gosti - smrdibube. U jesenjim danima traže toplo sklonište gde će da prezime zato ulaze u domove, a sigurno neće zaobići ni vas

Smrdibube koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću, a ako ovu bubu ubijemo kao što joj i samo ime kaže, vrlo brzo će se svuda raširiti neprijatan miris.

Stručnjaci kažu da supstanca koja neprijatno miriše nije opasna po ljude već da smrdibubama služi da se odbrane od ptica, ali kažu da protiv njih leka nema.

Zato savetuju, ukoliko ih je malo izbacite ih rukom ili ih eventualno usisajte, nikako ih ne ubijajte!

Šta su smrdibube

Smrdibube ili smrdljivi Martin su vrsta buba koja pripada stenicama. Telo podseća na viteški štit koji može biti u nekoliko boja, najčešće su zelene ili tamno braon. Može da naraste od 12 do 17 milimetara.

Ime smrdibuba su dobile po specifičnom mirisu koji ispuštaju kada osećaju da su ugrožene. Neki kažu da ih podseća na miris korijandera, neki na miris marcipana, ali je većini uglavnom neprijatan.

Foto: tv prva printscreen

Smrdibube
Kako ih se rešiti

Pravog leka protiv smrdibuba nema, ali postoji par trikova koji će smanjiti njihov dolazak.

Najsigurnije je da na sve prozore i vrata postavite zaštitnu mrežicu, ali imajte u vidu da one mogu da se provuku i kroz rupe širine nekoliko milimetara. Osim toga, uvlače se i u odeću, kosu, torbe, pa ih lako i neopaženo možete uneti sa sobom, zato je važno dobro istresti i pregledati odeću pre ulaska u kuću.

Smrdibube ne podnose miris belog luka, a postoji nekoliko načina na koje ovu namirnicu možete iskoristiti protiv vaših malih, braon neprijatelja. 

Jedan je da iseckate luk i ostavite ga na mestima za koje sumnjate da omogućavaju smrdibubama da uđu u vaš dom. Drugi je da napravite sprej od mešavine luka i vode i poprskate kritične tačke. 

Njih privlači svetlo, tako da vam pre svega preporučujemo da makar na terasi držite svetla isključenim kako ih ne biste privukli.

Ne ostavljajte parčiće hrane na otvorenom. Sve što ne možete da pojedete odmah stavite u frižider, prebacite u posude sa poklopcem, činije i tegle. Hrana na otvorenom privlači razne vrste buba, između ostalog i smrdibube koje se mogu hraniti i mrvicama, ne samo biljkama.

Foto: Pinterest

Smrdibube ne podnose miris belog luka
Rastvor od sode bikarbone protiv smrdibuba

Soda bikarbona je hemijska supstanca za koju je poznato da rešava razne probleme. Ona vam može pomoći i da rasterate smrdibube iz vaše kuće.

Pomešajte kašičicu sodu bikarbone sa čašom vode, dobro promešajte, pa isprskajte ivice prozora i delove kuće gde mislite da smrdibube mogu da se probiju.

Rastvor od sode bikarbone protiv smrdibuba može biti vrlo efektan, a ako želite još jači rezultat možete samo posuti direktno sodu bikarbonu po prozoru i na mestima gde sumnjate da smrdibube mogu ući.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija