• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

23.09.2021

14:09

DECA ĆE NAM IZGINUTI ZBOG DRUŠTVENIH MREŽA! Izazovi na Tik toku sve jeziviji!

društvene mreže

Društvo

DECA ĆE NAM IZGINUTI ZBOG DRUŠTVENIH MREŽA! Izazovi na Tik toku sve jeziviji!

Podeli vest

Iako je prvobitno smišljena za snimanje zabavnih video-formi, društvena mreža Tik tok se vremenom pretvorila u smrtonosnu zabavu preko koje se tinejdžeri takmiče u različitim "igrama", sve opasnijim po život dece

Mladi na pomenutoj društvenoj mreži postavljaju jedni drugima izazove koje treba ispuniti, što može da im donese popularnost, a neretko i da im oduzme život!

Opasno po život

Jedan od najnovijih trendova koji je šokirao javnost jeste da deca i tinejdžeri u Srbiji sede ili leže pored pešačkog prelaza ili na njemu i izmaknu se neposredno pre nego što naiđe automobil. Ona "maštovitija", koja žele da ceo ovaj izazov "dopune", prelaze ulicu na crveno, rade sklekove na ulici ili izleću pred vozila.

Pored toga što prave veoma opasno "igralište" u saobraćaju, na Tik toku se mogu videti i jezivi snimci dece koja stavljaju omču oko vrata, lome lobanje, ližu WC šolju, zadržavaju dah dok se ne onesveste, lepe usta superlepkom...

Stručnjaci upozoravaju da su ovakvi izazovi pogubni za mlade, koji ne mogu da shvate koliko opasnosti nose sa sobom.

Foto: društvene mreže

Stručnjak za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev, kaže da se plaši da dolaze sve gori izazovi i da je vrag odavno odneo šalu.

- Deca ugrožavaju svoje živote i situacija je postala veoma ozbiljna. Mladi, očigledno nesvesni posledica, spremni su da ugroze svoj život zbog lajkova i pregleda i to je činjenica koja mora sve da zabrine. Konkretno, kada govorimo o izazovu na pešačkom prelazu, zamislite samo kakav šok dožive vozači kada vide dete na pešačkom prelazu da leži. Osim svojih života, deca tu ugrožavaju i sve druge učesnike u saobraćaju - priča Katarina Jonev.

Cilj dece da budu prisutna, dominantna i poznata u virtuelnom svetu i da to pokušavaju da postignu na najbizarniji način, dodala je ona.

- Lako je okriviti roditelje, ali oni nisu jedini krivci. Ono što je do porodice, to je da mame i tate izdvoje bar deset minuta razgovora sa decom o tome i da uvedu kontrolu ukoliko primete da nešto nije u redu. Obavezno je da budemo upućeni u to šta naša deca prate na društvenim mrežama, koji sadržaj gledaju, ko su im idoli - zabrinuto dodaje naša sagovornica.

Foto: društvene mreže

Doktor Goran Kunjadić iz Udruženja "E-sigurnost" kaže da roditelji mogu da kontrolišu telefone svoje dece i da je to dobra preventiva.

- Postoji tehnička mogućnost u vidu softvera koja kontroliše komunikaciju dečjih telefona. Kada to instalirate, možete pratiti šta dete radi na internetu, s kim komunicira u virtuelnom svetu, koje sadržaje gleda. Znam da mnogi roditelji nisu za tako radikalne poteze, ali svakako je bolje i to nego da vam dete leži na pešačkom prelazu i čeka da ga neko pregazi autom. Nažalost, decom je lako manipulisati jer ona misle da su velika i da sve znaju, ali kao što vidimo, kontrola i razgovori su neophodni u vaspitavanju - objašnjava on.

Foto: društvene mreže

Kontrolišite decu

Marko Braković, psihotarapeut i pisac, napominje da izazovi na internetu uzimaju maha, ali da nije rešenje oduzimanje mobilnih telefona iz dečjih ruku.

- Moraju se kontrolisati i sami sadržaji koje mladi prate na aplikacijama kao što je Tik tok, ali i mnogi drugi, jer su upravo tu razni izazovi koji su njima zabavni, ali i te kako opasni po njih. Kontrola i praćenje aktivnosti je prevashodno posao roditelja, koji preuzimanjem te životne uloge imaju i odgovornost za to dete, barem do kraja zakonskog roka. Smatram da dete treba što kasnije da se uključuje u svet društvenih mreža iako je danas gotovo nemoguće funkcionisati bez njih - objašnjava Braković.

Znaci upozorenja za roditelje

* Dete provodi previše vremena na internetu
* Povlači se u sebe, ne želi da razgovara
* Postaje agresivno, tužno ili neraspoloženo
* Često menja raspoloženje
* Izbegava da se druži sa vršnjacima
* Garderobom krije delove ruku ili nogu

NAJJEZIVIJI IZAZOVI

* "Blekaut"
Podrazumeva snimanje gušenja kaišem ili rukama dok se ne padne u nesvest kako bi se osetilo stanje neposredno pred smrt.
* "Sečenje"
Podrazumeva da mladi jedni druge podstiču na sečenje tela nožem
* "Ispijanje"
Nadmetanje u ogromnoj količini popijenog pića ili neke druge tečnosti
* Lizanje WC šolje
Zarad popularnosti mnogi su odlučili da prihvate i izazov lizanja WC šolje
* Zaustavljanje vazduha
Još jedan bizaran izazov je da se ispuni zadatak zadržavanja daha što duže. Mnogi koji su to probali padali su u nesvest.
* "Cimet"
Izazov je bio da se jede cimet direktno iz kese i jedan učesnik je preminuo od gušenja.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
veroljub

pre 2 godine

Kako da kontrolishem svoje dete kada ce ono da me prijavi za nasilje u porodici. Zashto drzava ne ukine takvu aplikaciju ako je opasna.

Pera

pre 2 godine

prirodna selekcija neka uradi svoje .. bice na bolje ..

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17