• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo

25.09.2021

08:58

KADA SE PACIJENT PRIKLJUČUJE NA RESPIRATOR? Doktorka Radosavljević objašnjava: U početku je 50 odsto bila šansa za ozdravljenje, a sada...

Društvo

KADA SE PACIJENT PRIKLJUČUJE NA RESPIRATOR? Doktorka Radosavljević objašnjava: U početku je 50 odsto bila šansa za ozdravljenje, a sada...

Podeli vest

Respirator, mašina o kojoj je malo ko od nas medicinskih laika nešto znao do početka pandemije koronavirusa, odjednom se našla u centru pažnje

Sada, međutim, iz dana u dan pratimo brojke koje kažu koliko je pacijenata priključeno na veštačka pluća koja dišu umesto njih i na osnovu toga izvlačimo zaključke o ozbiljnosti virusa kovid 19. Ipak, o respiratorima i dalje ne znamo puno...

Dr Tatjana Radosavljević, poznati pulmolog, za Alo! objašnjava kako u stvari funkcioniše respirator i kako lekari odlučuju kada je trenutak da pacijenta priključe na ovu mašinu.

- Dva su kriterijuma presudna - naglašava dr Radosavljević i precizira:

- Prvi je kada koncentracija kiseonika u krvi padne ispod 90 odsto. Kod zdravih osoba ona je u proseku 95-100 odsto. Drugi parametar je povećanje broja udisaja i izdisaja jer pacijent ubrzano diše pokušavajući da dođe do vazduha. Normalan broj udisaja i izdisaja je 16-20 u minutu. Problem nastaje kada pacijenti dišu 25, 30, 40 puta u minuti. To veoma brzo iscrpljuje mišiće.

Foto: Printskrin tv pink

Doktorka Tatjana Radosavljević

 

Sagovornica ističe i da je neobično važno da se pacijent priključi na respirator u pravom trenutku, ni prerano ni prekasno.

- Bilo je priča o tome da treba što kasnije uključiti respirator, ali to nema nikakve veze. Jedino što je važno jeste da se prate pomenuta dva parametra - kaže dr Radosavljević.

Dve vrste respiratora

1. Neinvazivni respiratori. Preko posebne maske priključuje se mašina koja diše umesto pacijenta. Pacijent je svestan i pokušava da uskladi ritam disanja sa mašinom. Ovo je povoljnija varijanta i primenjuje se kod pacijenata koji još nisu u najtežem stanju.

2. Invazivni respiratori. Najtežim pacijentima stavlja se tubus (cevčica za disanje), a preko nje se priključuju na veliki respirator koji kompletno preuzima proces disanja. Nužno je da se pacijent uspava.

U suštini, narodski rečeno, respirator služi da na izvesno vreme zameni pluća pacijenta koji ne može sam da diše. Za svakog pacijenta se posebno izračunava koliko mu je kiseonika potrebno. Priključivanje na respirator daje pacijentu dodatno vreme da se izbori s infekcijom i oporavi se. 

- Stanje pacijenta se prati. Ukoliko počnu da se povlače promene na plućima, što se vidi preko snimaka, onda pacijent ima šanse da se polako oslobodi respiratora i počne sam da diše - zaključuje dr Radosavljević.

Foto: Shutterstock

Koliko pacijenata preživi

50%  stavljenih na invazivni respirator preživljavalo na početku pandemije

5-10%  stavljenih na invazivni respirator preživljava sada

* Ova razlika nastala je zbog toga što su od početka pandemije do sada uvođeni novi lekovi koji ponekad mogu da spreče da dođe do najteže slike, pa samim tim deo pacijenata izbegne respirator, odnosno sada na veštačka pluća dospevaju pacijenti koji su u najtežem mogućem opštem stanju, te je stopa preživljavanja mala. U svakom slučaju, bez respiratora njihova smrtnost bila bi 100%

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija