• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

29.09.2021

16:05

SRČANI BOLESNICI PO OVIM SIMPTOMIMA MOGU DA OTKRIJU DA IMAJU KORONU! Ako osetite neki od njih, hitno kod kardio hirurga!

Shutterstock

Društvo

SRČANI BOLESNICI PO OVIM SIMPTOMIMA MOGU DA OTKRIJU DA IMAJU KORONU! Ako osetite neki od njih, hitno kod kardio hirurga!

Podeli vest

U svetu se danas obeležava Dan srca, a koliko je važno sačuvati zdravlje ovog najvažnijeg organa, posebno u vreme pandemije, govorio je internista kardiolog dr Svetozar Srdić

- Najopsežnija bolest je kardiovaskularna, koja nosi 54 odsto obolevanja i umiranja - naglasio je doktor Srdić.

Ono što se savetuje, jeste preventiva, ali i zdrav način života.

- Govorimo pacijentima da rade sve ono što samo im i dosad govorili, konkretno o srcu, a to je da povedu računa o telesnoj težini, da se kreću, trče, ili hodaju brzo, da se bave sportom i zdravo hrane - istakao je doktor Srdić.

Što se tiče uticaja kovid 19 na srce, doktor Srdić kaže da oboleli dobijaju simptome od srca češće nego inače, odnosno da imaju teže tegobe. Korona komplikuje bolesti koje pacijent ima.

- Oni koji imaju kardiovaskularne bolesti, pojaviće im se stari simptomi, ili će se oni pogoršati, ili će dobiti neke nove, među kojima su i aritmija, pogoršanje srčane slabosti - objasnio je doktor Srdić i dodaje da je preporuka odlazak kod kardiologa.

Foto: Shutterstock

Svetski dan srca ustanovljen je 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta, da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Svake godine u svetu 18,6 miliona ljudi umre kao posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona.

Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85 odsto prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika: pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija