• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs

30.09.2021

23:33

Kočović prognozirao novi korona rekord, sada kaže da je najgore prošlo: Uprkos "crnom" utorku, beležimo pad

printscreen

Društvo

Kočović prognozirao novi korona rekord, sada kaže da je najgore prošlo: Uprkos "crnom" utorku, beležimo pad

Podeli vest

Profesor informatike Petar Kočović prognozirao je uz pomoć svog matematičkog modela da je mogući broj zaraženih u ovom talasu epidemije korona virusa viši od 7.400 zaraženih. Nakon što je neslavna prognoza ostvarena, u razgovoru za Telegraf.rs kazao je da je najgore prošlo, te da je pik za nama. Danas navodi i da se uprkos visokim brojkama, među kojima najvišom zabeleženom u utorak 28. septembra, beleži i blag pad u broju zaraženih, a procenjuje i kraj talasa koji se pomerio na 18. decembar

- Pik je jedna tačka, jedan dan. To je tačka posle koje se kreće u pad - rekao je Kočović navodeći da je pik dosegnut, te da smo već sedam dana u padu.

- Matematički pik je bio 23. Tada smo imali 6.480 obolelih - kazao je profesor.

Kako dalje navodi, bez obzira na najveći pad zaraženih od pre dva dana, kriva je pokazala blagi pad.

- Računajući od pretprošlog petka do prošle nedelje imali smo pad koji je veći od čekivanog broja zaraženih u ovoj fazi. Poslednji brojevi su možda posledica realne zaraze, a možda toga što za vikend nisu ubeležili sve, pa se to prelilo na ponedeljak i utorak - kazao je navodeći da oboleli rezultate dobijaju tokom dana, ali da u pojedinim mestima statistika kasni.

 

 

O brojkama koje su nadvisile prošlogodišnji rekord po broju zaraženih kaže da su neprijatno iznenađenje, ali da očekuje da broj zaraženih danas padne ispod 8.000. Ujedno ocenjuje da su opšta očekivanja da pad bude nagliji, što nažalost nije slučaj.

Kako je u razgovoru za Telegraf.rs rekao 10. septembra, najveći broj zaraženih mogao bi biti između 7.400 i 10.500.

- Postoje srednja vrednost, minimalna očekivanja i maksimalna očekivanja. Minimalno očekivanje je bilo 7.400, kada nismo imali srednju vrednost, a ovo je gornja vrednost koju smo matematički mogli da dostignemo. Mi to nismo dostigli, a donju smo premašili bukvalno za hiljadu - objasnio je kako se ranije prognoze i aktuelni podaci poklapaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovan

pre 2 godine

Vazno je da kriva pada i da se zna kada je kraj talasa

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija