• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

02.10.2021

09:10

DNK ANALIZA PRVI PUT POTVRDILA KRAĐU BEBA U SRBIJI! Mlađan našao pravu majku posle 40 godina

Informer DN

Društvo

DNK ANALIZA PRVI PUT POTVRDILA KRAĐU BEBA U SRBIJI! Mlađan našao pravu majku posle 40 godina

Podeli vest

* Mlađan Radivojević, koji je 1981. godine otet iz porodilišta i dat drugoj porodici, saznao da ima sestru i brata

 

Mlađan Radivojević (40) iz Donjeg Adrovca kod Aleksinca posle punih 40 godina saznao je ko mu je biološka majka, zahvaljujući DNK analizi. Pored toga, saznao je da ima i sestru i brata.

Već godinama javnost potresa afera o ukradenim bebama iz porodilišta u bivšoj Jugoslaviji, a za biološkim roditeljima tragaju mnoga usvojena deca i nesrećne majke. Sada je jedan slučaj konačno dobio epilog.

Pred kruševačkim tužilaštvom, kom je pre tri godine podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da je otet od bioloških roditelja i dat drugoj porodici na usvojenje, u četvrtak se četrdesetogodišnji Mlađan pojavio sa Marinom, rođenom sestrom, koju je upoznao samo dva dana ranije. I sa dokazima, DNK rezultatom koji je potvrdio njegove sumnje da je ukraden iz porodilišta.

Foto: Informer DN

OBOJE PLAKALI Prvi zagrljaj sa pravom majkom

Sumnja posle ženidbe

- Bili smo uporni, tri godine smo tragali. Zahvaljujući tome, našao sam biološku majku. Video sam je, a susret je bio dirljiv - kaže Mlađan.

Mlađan opisuje kako je tekla potraga za njegovim pravim identitetom i poreklom.

- Počeo sam da tragam kada mi je rečeno da sam kao dete usvojen. Istraga nas je dovela do kruševačke bolnice, matične službe i Udruženja za istinu i pravdu o bebama - kaže on. Dodaje da sada zna svoje poreklo.

- Sad imam sestru, majku, brata. Znam čiji sam - priča Mlađan.

Foto: Informer DN

UPOZNAO I SESTRU Milena i Mlađan

Tokom proteklog perioda nesebičnu pomoć i podršku imao je od Udruženja za istinu i pravdu o bebama.

- Imamo prvi naučni dokaz, ne priču, nego naučni dokaz da je Mlađu Radivojevića rodila ista žena koja je rodila Marinu - kaže Radiša Pavlović, predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama i član Vladine komisije. On podseća da je krivična prijava u ovom slučaju podneta 2019. godine, kao i da tužilaštva u Kruševcu, Nišu i Aleksincu nisu pomogla da se ovaj slučaj reši.

- Mlađan i Marina upoznali su se kada smo već imali preliminarna saznanja oko rezultata DNK analize, koji je u četvrtak potvrdio da Marina i Mlađan imaju istu majku. Oni imaju i rođenog brata, ali je on, nažalost, odbio saradnju - navodi Pavlović, dodajući da je potvrdu o prvom stepenu srodstva (roditelj-dete) dobio i od stručnjaka Instituta za sudsku medicinu.

Specijalno tužilaštvo

Pavlović dodaje i da je Mlađanova i Marinina majka uzrujana i ne želi da se za sada pojavljuje u javnosti. Ipak, sarađivala je sa Udruženjem i tražila da se svi elementi dobro provere. Ona je potvrdila da je 3. marta 1981. godine rodila zdravo muško dete, kao i da joj je posle nekoliko dana rečeno da je beba preminula i da može da ide kući.

Pavlović tvrdi da je Mlađan kao beba otet i protivzakonito usvojen, te da su u tome učestvovale četiri državne institucije i dodaje da postoji odgovornost četiri ministarstva. U ovom procesu izmišljeno je ime roditelja na porođaju, majka fizički uklonjena, upis u matičnu službu obavljen je izmišljenim imenima, i to svega dan pre nego što je prijava fizički stigla. Kako ističe Pavlović, zbog svega ovoga Udruženje za istinu i pravdu o bebama zatražiće od države da se formira specijalno, posebno tužilaštvo za bebe.

"Ne bih uzela Mlađu kao bebu da sam znala da je otet"

Kada sam 1981. usvojila mog Mlađana, nisam znala da su ga ukrali u porodilištu. Mog Mlađana usvojila sam redovnim putem, preko Centra za socijalni rad. Rekli su mi da ga je majka napustila. Kada je nedavno počeo da traga za biološkim roditeljima, shvatili smo da je ukraden u porodilištu. Da sam to znala, nikad ga ne bih uzela - kaže Verica Radivojević (71) iz sela Donji Adrovac kod Aleksinca, prva žena koja je javno priznala da je njen usvojeni sin zapravo žrtva afere "Nestale bebe".

Foto: Informer DN

POTURILI JOJ UKRADENO DETE Verica Radivojević

- Marta 1981. direktor Centra za socijalni rad u Aleksincu Slavoljub Momčilović i radnica centra Angela Stanimirović lično su mi doneli bebu, mušku, sa kosicom, tek rođenu, uvijenu u bolnički čaršav, i dali mi je na usvajanje. Još su mi rekli da mogu i da je zamenim ako ne želim baš tu bebu - ispričala je Verica.

 

Dr Stojković: DNK pokazuje da su oni roditelji

Dr Oliver Stojković sa Instituta za sudsku medicinu potvrdio je prvi rešeni slučaj u aferi nestalih beba u Srbiji.

- Može se tvrditi da su muška osoba čiji je DNK profil označen kao "20.14**-**. ****. *" i ženska osoba čiji je DNK profil označen kao "1541/**. MMR* **. ****. *" u prvom stepenu srodstva (roditelj i dete) - napisao je Oliver Stojković u dostavljenom mejlu.

Foto: Informer DN

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tužilac

pre 2 godine

U centru za socijalni rad kažu da je majka napustila dete po rođenju a majka bebe odbija da se pojavi u javnosti i odbija saradnju? Zar je toliko teško pretpostaviti da je ona zaista napustila tek rođeno dete (iz ko zna kojih razloga) i da dete ustvari nije ukradeno nego samo odmah zbrinuto? Smrdi to mnogo ...

Stojan

pre 2 godine

Pa zasto brat nece da saradjuje, u cemu je stvar? Da se ne boji za neko nasledstvo?

Jovan

pre 2 godine

Znaci klupko je počelo da se odmotava. Treba razmo tirati tu mašineriju i utvrditi motive i metode kradje beba. A da su ovo dvoje majka i sin, vidi se iz aviona, liče ko jaje jajetu

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija