• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

12.10.2021

14:40

ČITAVE PORODICE SU SMEŠTENE KOD NAS! Od 19. septembra do danas je prošlo više od 1.000 pacijenata! TROŠIMO ENORMNE KOLIČINE KISEONIKA!

Društvo

ČITAVE PORODICE SU SMEŠTENE KOD NAS! Od 19. septembra do danas je prošlo više od 1.000 pacijenata! TROŠIMO ENORMNE KOLIČINE KISEONIKA!

Podeli vest

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zvezdara dr Petar Svorcan kaže da je jutros ta ustanova imala 402 hospitalizovana pacijenta, od toga 52 pacijenta na intenzivnoj nezi. Od tog broja njih 26 je intubirano

- Kod nas su smeštene i porodice, majka, sin i snaja koji su 1975. godište. Situacija je dosta teška, onoliko pacijenata koliko otpustimo toliko i primimo. Mi smo 19. septembra ušli u kovid sistem i kroz našu bolnicu je do sada prošlo preko 1.000 pacijenata - ističe Svorcan.

Prema njegovim rečima dominatni su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i većina njih u startu zahteva kiseonik.

- Naša potrošnja u poslednja 24 sata je preko 6.5 tona kiseonika što su enormne količine. Bližimo se rekordu koji smo imali u decembru kada smo imali sedam tona potrošnju kiseonika - naglašava direktor KBC "Zvezdara".

Dodaje da najmlađi pacijent ima 22 godine, a najstariji 92 godine.

- Klinička slika je dosta teška i brzo progredira. Za dva, tri dana pacijenti su već u intenzivnoj nezi sa lošim rezultatom. Dominiraju nevakcinisani pacijenti, svaki četvrti je vakcinisan, dok je u intenzivnoj nezi tek svaki peti vakcinisan. Pacijenti koji su vakcinisani dosta lakše prođu i bolje je preživljavanje - ističe Svorcan.

Poručuje da je vakcinacija apsolutno jedini način da se koliko-toliko smanji pritisak na zdravstveni sistem.

- Moja poruka bi bila da se svi zdravstveni radnici obavezno vakcinišu i smatram da je to i moralna obaveza svih. U našoj bolnici je 89 posto zaposlenih vakcinisano - kaže Direktor Kliničko-bolničkog centra Zvezdara Petar Svorcan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Moja jedina poruka je vakcinacija! KBC "Zvezdara" je ponovo u kovid sistemu, a najmlađi pacijent ima 20 godina!
Društvo

Moja jedina poruka je vakcinacija! KBC "Zvezdara" je ponovo u kovid sistemu, a najmlađi pacijent ima 20 godina!

U crvenim zonama je 3.000 pacijenata više nego početkom meseca, zato se sve više zdravstvenih ustanova ponovo vraća u kovid sistem, a od sinoć i Kliničko-bolnički centar "Zvezdara". Direktor te ustanove, prof. dr Petar Svorcan, kaže za RTS da su trenutno na lečenju u toj bolnici 64 pacijenta, a da najmlađi ima samo 20 godina. Moja jedina poruka i apel je kao i do sada – vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija, ističe doktor Svorcan

20.09.2021

11:56

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija