• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Objektiv.rs

17.10.2021

18:00

/Video/ Kažu mi "Ti si Škinja, idi odavde", a ja im odgovorim "Srpkinja sam i NE IDEM"!

Printscreen youtube/Objektiv

Društvo

/Video/ Kažu mi "Ti si Škinja, idi odavde", a ja im odgovorim "Srpkinja sam i NE IDEM"!

Podeli vest

Dragica Gašić, jedina je Srpkinja i povratnica u Đakovici, na Kosovu i Metohiji. Posle 22 godine života kao raseljeno lice, u mesto gde je rođena, gde su rođeni i njeni preci, vratila se u junu ove godine i tada počinje njena agonija

Već prvih dana nakon povratka naišla je na neprijateljstvo – jedanaest nevladinih organizacija lažne države Kosovo tražilo je da se preduzmu zakonske mere i da se žena sa srpskim državljanstvom iseli što pre. Dragica nije odustala!

Imala sam veliku želju da se vratim i ona mi se ostvarila. Stan je moj, imam rešenje od 1997. godine – kaže Dragica objašnjavajući da su hteli da joj ga oduzmu, ali da nisu uspeli u toj nameri. Ipak, tu nije bio kraj.

– Sada mi ne daju da zamenim vrata, prokišnjava mi dečja soba, ne daju da renoviram – ističe naša sagovornica i počinje priču o napadima koje je proživela:

Foto: Kancelarija za KiM

Dragica Gašić sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem

Prvi put su me gađali kamenjem, slomili su mi roletnu – govori dok prstom pokazuje na prozor: – Mnogo puta su mi u toku noći kucali na vrata, u 1h, 3h, 5h, a nakon toga ni ne spavam. Kada su prestali sa tim, onda su kačili slike kako će da me kolju, zatim slike čoveka upucanog u stomak… neke čak nisam ni videla – kaže Dragica, napominjući da je sve to prijavila, da je policija odnela slike, ali da i dan danas nema nikakav odgovor iz suda o tome.

Tu nije bio kraj njenim mukama. Kada je otišla na šestomesečni pomen ocu, stan joj je obijen, a lopovi su iz njega odneli sve što je njoj bilo važno: insulin, aparat za internet i kablovsku, svu hranu iz frižidera, garderobu, plin…

Odmah sam pozvala direktora kancelarije za KiM Petra Petkovića koji mi je sutradan sve poslao, pa i najpotrebniji insulin i lekove.

Trenutno je pod policijskom zaštitom, te napada nema, ali ova Srpkinja ni ne izlazi iz stana. Hranu joj donosi momak kog je direktor Petković zamolio da se stara o njoj i da je prati do lekara.

Sestra joj često dolazi u posetu i snabdeva je namirnicama, a Dragica je zahvalna svima koji joj pomognu ili bar svrate da joj ubiju samoću.

Prvih desetak dana, kada se vratila, izlazila je do pekare, u prodavnicu, a onda su joj zabranili da ulazi u njihove radnje i odbili da joj prodaju hleb!

Foto: Informer

Dragica Gašić

– Otišla sam u pekaru u blizini, “mirdita – mirdita”, upitala sam da li mogu da kupim hleb, na šta mi je žena koja prodaje rekla da ne mogu. Na moje pitanje zašto, kad sam juče mogla, rekla mi je samo “ne možeš, takve su okolnosti”. Sutradan su mi zabranili da uđem i u samoposlugu – objašnjava Dragica i kaže da više nije ni pokušavala.

Kažu mi “Idi odavde, ti si Škinja!”, ja im odgovorim “Jesam Škinja, ja sam Srpkinja, ali ne idem odavde, ja sam rođena ovde!” – odlučna je ova hrabra žena.

Uz pomoć Srpske liste i Kancelarije za KiM uspela je da sredi kupatilo i jednu prostoriju u kojoj provodi vreme, spava, jede… Kroz blagi osmeh kaže da ima mnogo želja, a najvažnije su joj mir i sloboda.

– Nije me strah! Ne plašim se, majke mi, samo sam željna dece – kaže prkosna Srpkinja dok na prstima broji mesece koliko dugo nije videla sinove, niti ih zagrlila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mm

pre 2 godine

Nemacka ih je stvorila i sada ih aktivira za zavrsno preuzimanje eu ..Sada su radili mnogo pametnije.

ZAvram

pre 2 godine

Ово је, на нашу велику несрећу, слика и прилика те "ЕУ породице", којој ми хрлимо "без алтернативе". Овако та "породица" (моја никада бити неће), замишља правду, људске слободе, право на слободно кретање, национално, верско изјашњавање? А и она "милосрдна" алијанса, они монструозни злочинци и окупатори свете српске земље, колевке.. на српској несрећи ликује. Али, ничија није горела до зоре! Па неће ни ових, који цео свет у црно завише. Издржи, сестро, времена се мењају!

Ja

pre 2 godine

A kako taj momak sto je vodi nema nikakvih problema?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija