• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.10.2021

07:19

Komisija za Hilandar zaseda danas na Svetoj Gori!

Društvo

Komisija za Hilandar zaseda danas na Svetoj Gori!

Podeli vest

Na Svetoj Gori danas zaseda Nacionalna Komisija za Hilandar, a na sednici bi trebalo da budu usvojeni su izveštaji o dosadašnjem napretku obnove Hilandara, kao i plan daljih radova. Ovo je prva sednica Komisije nakon usvajanja Zakona o Hilandaru u Skupštini Srbije, navode u Ministarstvu kulture i Informisanja, koje je nadležno za rad Komisije


Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar usvojen je 23. septembra ove godine, a njime se uređuje način pružanja kontinuirane podrške i pomoći Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa tog manastira. Tim Zakonom je propisano da obnovom, rekonstrukcijom i očuvanjem manastira Hilandar, rukovodi manastir i Zadužbina Svetog manastira Hilandar.


Oni će biti u neposrednoj saradnji sa Vladom i Komisijom za manastir Hilandar i nadležnim ustanovama zaštite kulturnih dobara, kroz učešće u razmatranju i usvajanju planova, radova i izveštaja o izvršenim radovima.

Obnova, rekonstrukcija i očuvanje manastira Hilandar sprovodi se uz finansijsku podršku budžetskih sredstava Srbije.

Foto: Informer

Prošle godine radovi u Hilandaru odvijali su se na objektima jugozapadne strane manastira uključujući manastirsku Trpezariju iz 14. veka, a nastavljena je rekonstrukcija izgorelih konaka Dohije i Igumenarije sa paraklisima.

To je poslednja celina manastirskog kompleksa na kojoj se otklanjaju posledice velikog požara iz 2004. kada se vatrena stihija, koja je za jedno veče razorila čitavu severnu polovinu manastirskog kompleksa, proširila upravo iz dimnjaka Igumenarije.

Očekuje se da obnova manastira Hilandar bude potpuno završena do kraja 2023. godine, izjavio je nedavno direktor Zadužbine manastira Hilandara u Beogradu Milivoj Ranđić. Radovi na manastiru, u kojem se od 1198. godine održavaju bogosluženja na srpskom jeziku, počeli su posle požara 2004. I bez prekida su trajali do 2020, kada su zbog epidemije kovida zaustavljeni na dva meseca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17