• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.10.2021

10:19

JEDNA JEFTINA PILULA STAVLJA TAČKU NA KORONU?! Ovo otkriće moglo bi da spasi mnogo života!

Informer DN

Društvo

JEDNA JEFTINA PILULA STAVLJA TAČKU NA KORONU?! Ovo otkriće moglo bi da spasi mnogo života!

Podeli vest

Jedan jeftini antidepresiv moghao bi da smanji potrebu za hospitalizacijom visokorizičnih odraslih osoba zaraženih kovidom-19, pokazuju rezultati jedne studije iz Hamiltona koja je tragala za postojećim lekovima koji mogu da promene namenu i da se koriste za lečenje korona virusa

Istraživači su testirali pilulu "fluvoksamin" koja se koristi za lečenje depresije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja, i koja je poznata po tome da smanjuje upalu, a zaključeno je da može imati obećavajuće rezultate u manjim istraživanjima, prenosi agencija AP.

Istraživači su podelili nalaze sa američkim Nacionalnim institutima za zdravlje, koji objavljuju smernice za lečenje, i sada nadaju "zelenom svetlu" Svetske zdravstvene organizacije.

- Ako SZO ovo preporuči, videćete da će to biti naširoko prihvaćeno - izjavio je koautor studije dr Edvard Mils sa Univerziteta Mekmaster u Hamiltonu, dodajući da mnoge siromašne zemlje imaju lek koji je lako dostupan.

- Nadamo se da će to dovesti do mnogo spasenih života - dodao je Mils.

Pilula bi koštala 4,0 dolara za lečenje kovida-19.

Poređenja radi, tretmani antitelama koštaju oko 2.000 dolara, a Merkova eksperimentalna antivirusna pilula za kovid-19 je oko 700 dolara.

Foto: pexels.com

Kako je teklo istraživanje

Istraživači su testirali antidepresiv na oko 1.500 dobrovoljaca u Brazilu koji su se nedavno zarazili koronavirusom i bili u riziku od teške kliničke slike zbog dijabetesa ili srčanih problema.

Polovina je dobila antidepresive, druga polovina lažne tablete i bili su na posmatranju četiri nedelje.

U grupi koja je uzimala lekove, 11 odsto pacijenata je zahtevalo bolničko lečenje, dok je tako bilo sa 16 odsto pacijenata koji su uzimali lažne tablete.

Rezutati studije su objavljeni u medicinskom časopisu Lanset, a nezavisni eksperti koji su nadzirali studiju su rekli da može i da se prekine pre vremena jer su rezultati bili jasni.

Ostaju otvorena pitanja o tome koja je najbolja doza, kao i da li bi i drugi pacijenti, koji nisu u velikom riziku da budu hospitalizovani, mogli da je koriste u lečenju kovida.

Testiraju se i drugi lekovi koji bi mogli da pomognu u lečenju protiv kovida.

I dalje se istražuje lek protiv hepatitisa, dok su se neuspešnim pokazali ivermektin, metformin i hidroksihlorokin, navodi agencija.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 2 godine

Fluvoksamin C15H21F3N2O2, vidljivo je dejstvo oksidanta fluora pri lečenju, ostalo su ćelijski gradijenti. Meni se baka 1932 godište (89 godina) sa koronom i teškom upalom pluća izlečila jer je počela da uzima 2 kapi Lugolovog rastvora (joda-oksidant) u 100 ml vode, bukvalno svakoga sata u danu. Oksidanti ubijaju viruse pa i ne čudi ovakav konačan ishod rešenja za bolest koronu. Jod je slabiji oksidant i kao takav se može uzimati učestalo svakoga sata do izlečenja. Lek za bolest koronu je: Kontinuirana povećana oksidativnost u krvi izazvana najbolje jodom ili isto to ali u kombinaciji sa hlorom! Dakle mora se oksido redukcija u krvi stvarati i održavati kontinuirano svakoga sata do izlečenja!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija