• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.10.2021

17:19

USKORO VOŽNJA OD BEOGRADA DO NOVOG SADA "DABL-DEKEROM"! Srbija dobila prvi VOZ NA SPRAT!

Informer

Društvo

USKORO VOŽNJA OD BEOGRADA DO NOVOG SADA "DABL-DEKEROM"! Srbija dobila prvi VOZ NA SPRAT!

Podeli vest

Prvi brzi voz na sprat, od ukupno tri koje je naša zemlja kupila od švajcarske kompanije "Štadler", stigao je u Srbiju, potvrdio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. Ovi vozovi saobraćaće na pruzi od Beograda do Novog Sada, brzinom i do 200 kilometara na sat, i to već od marta iduće godine

"Štadlerovi" vozovi na dva nivoa imaju 12 kliznih vrata na električni pogon i dugački su čak 100 metara i imaju 316 sedišta. U vozovima postoje i toaleti za osobe sa ograničenom pokretljivošću, vaj-faj sistem za rezervaciju sedišta, sistem za zvučna obaveštenja i monitori za vizuelno obaveštavanje putnika, uključujući i prikaz rezervisanih mesta u vozu. Nadležni su najavili da će vozovi na pruzi Beograd - Novi Sad, koju grade kineske i ruske firme sa domaćim proizvođačima, početi da saobraćaju krajem ove godine sa probama, a da će od marta 2022. godine krenuti redovne linije.

Činjenice

* od Beograda do Novog Sada putovaće se 27 minuta
* kada se putuje vozom koji staje na više stanica, vožnja će trajati 48 minuta
* putovaće se "Štadlerovim" dabl-deker vozovima
* karta će koštati 1.000 dinara

Drugi i treći voz, koji će se takođe koristiti na pruzi za brzine do 200 kilometara na sat, od Beograda do Subotice, trebalo bi Srbiji da budu isporučeni do kraja godine. Ugovor o nabavci tri putnička elektromotorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisan je 8. aprila u Beogradu. Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu na tender bio je renomirani švajcarski proizvođač "Štadler", sa ponuđenom cenom od 62,2 miliona evra.

Ovi vozovi saobraćaće na pruzi od Beograda do Novog Sada, koja će biti puštena u rad u martu naredne godine. Ova deonica je deo brze pruge od Beograda do Budimpešte, a putovanje između ta dva grada trajaće samo pola sata. Karta će, prema ranijim najavama, koštati oko 1.000 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nebojsa iz Beograda

pre 2 godine

1000 din pa vi niste normalni jel se pustaju Vucicevi govori u vozu pa se toliko placa.

VRANJANAC

pre 2 godine

A za jug nema ništa novo, sem zatvaranja fabrike cipela!!! Ne kaže se dzabe ŠTO JUŽNIJE TO TUŽNIJE!!!! SNS po čemu ste bolji od predhodnih što se tiče juga? Bagro šarena!!!

Marko

pre 2 godine

Jako lep voz,wc kao apoteka,divna i udobna sedišta.Žao mi je voza i novca,naš nekulturni putnik,ne svi,ali većina nije za putovanje u ovakvim vozovima,za nas je ćiro i parnjača. Zamislite situaciju putovanja fudbalskih navijača iz BG za NS ili obrnuto,šta će ostati čitavo od tih huligana?!Hvala vam na poboljšanju prevoza,ali bih vam preporučio da prvo pošaljete putnike na obuku,ponašanje u takvim vozovima u Švajcarsku,da dobiju Potvrdu da mogu putovati u ovim vozovima na pravcu BG-NS-BG.

Sasa

pre 2 godine

Ja sam se vozio vozom na sprat pre 21 godinu u Holandiji.Vidi se koliko zaostajemo za evropom.Nas presednik svaki boziji dan govori o prirastu a gde su te pare?Na platama i penzijama se to nevidi.Lopovska drzava.

Marko

pre 2 godine

Možda si se vozio,ali ne brzinom od 200 km/h.Da je bila ta brzina,morao bi izaći na prvoj stanici ili bi otišao u toalet da izbaciš iz sebe čvarke i beli luk,a opanci bi ti izleteli kroz prozor.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija