• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

02.11.2021

11:36

11 GODINA OD RAZORNOG ZEMLJOTRESA U KRALJEVU! Da li je Mladenovac znak da nas NA SVAKU DECENIJU OČEKUJE PODRHTAVANJE TLA?! /FOTO/

Printscreen

Društvo

11 GODINA OD RAZORNOG ZEMLJOTRESA U KRALJEVU! Da li je Mladenovac znak da nas NA SVAKU DECENIJU OČEKUJE PODRHTAVANJE TLA?! /FOTO/

Podeli vest

Tačno pre 11 godina u noći između 2. i 3. novembra Kraljevo je pogodio razorni zemljotres jačine 5,4 po Rihterovoj skali u kojem su stradale dve osobe, a oko 200 ljudi je zadobilo lakše telesne povrede. Serija od tri zemljotrersa koja su u subotu pogodili Mladenovac uneli su nemir među stanovnike ove beogradske opštine, ali su naveli mnoge da se zapitaju da li će Šumadiju i Srbiju pogoditi novi potresi

U Kraljevu je jutros nešto pre četiri sata zabeleženo podrhtravanje tla jačine 1,9 po Rihterovoj skali, ali iz Republičkog seizmološkog zavoda za Informer.rs kažu da je to podhtavanje tla neosetno.

- Kad je magnituda veća od 2,3 tek onda može da se oseti, sve ispod toga je neosetno i ne može da izazove nikakvu materijalnu štetu.

Iz Republičkog seizmološkog zavoda dodali su da se ne može predvideti kada i gde će potres početi i da li se nakon jednog, mogu očekivati neki snažniji.

Foto: wikipedia

Kraljevo 2010. godine
Zemljotres u Kraljevu razoran za naše uslove

Zemljotres u Kraljevu, koji se dogodio 2010. godine, je bio jedan od najrazornijih potresa u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.

Za uslove u Srbiji i na Balkanu, ovakav zemljotres se smatra veoma snažnim, dok je u svetskim razmerama njegova jačina srednjeg intenziteta. Zemljotres ove magnitude se na teritoriji Srbije događa sa frekvencijom od oko 10 godina.

Od zemljotresa je u selu Grdica kod Kraljeva poginuo jedan bračni par, kada je na njih pala betonska ploča kuće u kojoj su živeli.

Materijalna šteta procenjena je na dve i po milijarde dinara i to samo na individualnim stambenim objektima. Teže ili lakše je oštećeno oko 16.000 kuća, 8.500 stanova, 33 škole i nekoliko stotina privrednih objekata. Posledice zemljotresa osetilo je oko 80.000 Kraljevčana.

Foto: printscreen

Poslednja tri zemljotresa u Srbiji
Jednom u 10 godina razoran zemljotres

Na području Centralne Srbije se statistički jednom u deset godina desi zemljotres jačine pet ili nešto više stepeni po Rihteru, a poslednji takav bio je 2010. godine u Kraljevu.

Ne bi trebalo da zanemarimo zemljotres koji se u Mladenovcu desio u subotu i čija je magnituda bila 3,7 stepeni Rihtera, kaže Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dodaje da to nije najjači zemljotres koji može pogoditi to područje.

Ona je za Tanjug rekla da se na području Centralne Srbije statistički jednom u deset godina desi zemljotres jačine pet ili nešto više stepeni po Rihteru, a poslednji takav bio je 2010. u Kraljevu.

- Mi ne znamo da li će se dogoditi jači potres, kada i gde, ali s obzirom na to da je prošlo više od 10 godina od zemljotresa u Kraljevu, očekujemo da se u bliskoj budućnosti desi takav zemljotres. Dobro je što je u Mladenovcu bio jedan manji potres pre i posle glavnog zemljotresa, jer je to znak da se seizmička aktivnost smiruje, tako da ne očekujemo da će se taj jači zemljotres dogoditi brzo - poručila je Dimitrijevićeva.

Foto: http://www.seismo.gov.rs/

Zemljotres u Mladenovcu
Kopaonik najtrusnije srpsko područje

U poslednjih 100 godina na području Srbije dogodilo se deset zemljotresa magnitude veće od 5 stepeni Rihterove skale.

Zemlja se u poslednjem veku najčešće tresla na proleće i u jesen, a ni jedan od tih zemljotresa nije bio tokom zime. Epicentar je uglavnom bio u okolini Kopaonika ili u centralnoj Srbiji.

Jedan od najsnažnijih zemljotresa u našoj zemlji dogodio se 24. marta 1922. godine u Lazarevcu. Nakon njega, pet godina kasnije Rudnik je potresao zemljotres magnitude (5.9).

Ovaj zemljotres bio je magnitude 6,0 stepeni po Rihteru.

Jedna od najtrusnijih zona u Srbiji jeste Kopaonik. Zemljotresi magnitude (5.3) i čak (5.9) potresli su istočne padine ove planine 1980. godine, a četiri godine kasnije zabeležen je potres magnitude (5.1).

Zemljotres koji je naročito uznemirio stanovnike centralne Srbije desio se 1999. godine, za vreme bombardovanja Srbije. Epicentar je bio u okolini Mionice, a desio se 30. aprila. Intenzitet zemljotresa je bio 5,2 stepena.

Trusno je i područje Kosova i Metohije, naročito okolina Gnjilana prema Bujanovcu. Tamo je 2002. godine zabeležen zemljotres magnitude (5.7).

Subotica najbezbednija

Interesantan je podatak da je Subotica najbezbednije područje u našoj zemlji kada su potresi u pitanju, jer više od jednog veka u ovom gradu nije registrovan nijedan epicentar potresa.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija