• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

11.11.2021

07:00

Taksisti naplaćuju skuplju tarifu, parking je besplatan, a prodavnice i marketi... Gde, kako i šta radi za današnji praznik?

Fotoilustracija

Društvo

Taksisti naplaćuju skuplju tarifu, parking je besplatan, a prodavnice i marketi... Gde, kako i šta radi za današnji praznik?

Podeli vest

Srbija i svet danas obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat

 

Na praznik, 11. novembra, radiće 39 pošta u Srbiji

Na državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembar radiće ukupno 39 pošta u Srbiji - dežurne pošte u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i drugim većim gradovima, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima.


U Beogradu, pored Glavne pošte u Takovskoj 2, i pošte na aerodromu Nikola Tesla, koje će raditi uobičajeno non-stop, radiće i pošte u tržnim centrima i druge dežurne pošte.

Dežuraće i pošte u Zrenjaninu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Šapcu i na Zlatiboru.

Po neizmenjenom radnom vremenu, radiće pošte na graničnim i administrativnim prelazima non-stop, osim pošte na graničnom prelazu Čukarka, koja radi od 7 do 18.30 časova, saopštile su Pošte Srbije.

Spisak pošta koje će dežurati tokom praznika, možete da pogledate na ovom linku.

Radno vreme pijaca u četvrtak uobičajeno

Sve pijace koje se nalaze u sistemu JKP "Gradske pijace" će raditi uobičajeno od 6 do 19 časova, u cilju omogućavanja snabdevanja građana zdravim i visokokvalitetnim namirnicama, saopštilo je danas to preduzeće.

Kako se navodi, to preduzeće, koje neguje visok stepen odgovornosti i prema kupcima i prema prodavcima, podseća posetioce beogradskih pijaca da ostanu odgovorni, da održavaju preporučenu fizičku distancu kao i da nose zaštitne maske.

Foto: Tanjug

Banke

Većina banaka neće raditi, biće otvorene samo one u tržnim centrima. Filijale u tržnim centrima će raditi uobičajeno radno vreme.

Prevoz

Javni gradski prevoz će funkcionisati po nedeljnom redu vožnje, pa na ulicama možete da očekujete manji broj autobusa, tramvaja i trolejbusa.

Taksi

Taksisti će vožnje naplaćivati po drugoj, skupljoj tarifi, odnosno onoj koja važni nedeljom, noću i tokom praznika.

Tržni centri

Kako tržni centri skoro uvek rade i za vreme praznika, i sada će biti otvoreni i radiće od 10 do 22 časa. Bioskopi u tržnim centrima i drugi bioskopi radiće i više nego radnim danima, odnosno po vikend-šemama.

Prodavnice

Svi lanci supermarketa radiće po uobičajenom radnom vremenu.

Foto: Pixabay

Benzinske stanice

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda radiće od 00 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6.00 do 20.00.

Parking servis

JKP „Parking servis“ Beograd neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada, odnosno parking će danas biti besplatan. Biće zatvoreni i šalteri za rad sa strankama u ulicama Takovska 31 i Mileševska 51.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće otvoreni i radiće po uobičajenom sistemu naplate, kao i Služba za prenos vozila.

Od petka, 12. novembra, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri Korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu.

Državni praznik, 11. novembar: Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan kada je Nemačka kapitulirala u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, državni je praznik u Srbiji već devet godina. Simbol ovog praznika je Natalijina ramonda, cvet koji raste na istoku Srbije i na planini Kajmakčalan, na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta. Ova biljka feniks uzeta je kao simbol u znak sećanja na stradanja koja je Srbija podnela u surovom Velikom ratu.

Povodom ovog praznika, koji je neradan dan u Srbiji, pripadnici Garde Vojske Srbije (VS) izvršiće sa Kalemegdana počasnu artiljerijsku paljbu. Gardisti će u četvrtak u 16 časova sa Savske terase Beogradske tvrđave ispaliti deset plotuna iz šest topova, uz najviše vojne počasti, intoniranje himne Srbije i podizanje zastave.

Dan primirja se obeležava i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija