• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.11.2021

09:58

SOJ DELTA PLUS ĆE NAM NAPRAVITI KATASTROFU, a nemamo vremena da reagujemo! ŠUPLJA JE PRIČA DA JE NEMOGUĆA KONTROLA PROPUSNICA!

Tanjug/Strahinja Aćimović

Društvo

SOJ DELTA PLUS ĆE NAM NAPRAVITI KATASTROFU, a nemamo vremena da reagujemo! ŠUPLJA JE PRIČA DA JE NEMOGUĆA KONTROLA PROPUSNICA!

Podeli vest

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da je objašnjenje o nemogućnosti kontrole kovid propusnica 24 sata šuplje, kao i da je delta plus soja virusa korona verovatno već među nama.

- I sam sam rekao na sastanku kriznog štaba, direktno, da je to šuplje, da ne može niko da prihvati. Ali mi je odgovoreno da ne možemo uvoditi 24 sata kovid propusnice jer jednostavno nemamo mogućnost da izvršimo kontrolu. Pa ne moraju kontrolori da budu stalno tu, ali mora da se zna da uvek mogu da uđu i da možete da budete kažnjeni. I jeste cilj da se tako radi. Ali mi iz medicinskog dela kriznog štaba ne možemo drugačije. Neka druga ideja ne postoji - kaže Kon.

Kako ja Kon dalje naveo za Kurir, u oktobru smo imali čak 200.760 novozaraženih.

- Ovo je prolongirani talas, epidemiološka situacija je katastrofalna i neverovatno je da nemamo odgovor čitave zajednice u smislu shvatanja lične odgovornosti da svako treba da pomogne i da se vakciniše.

Govoreći o delta plus soju virusa korona, izjavio da je verovatno tu, ali da i da nije pokazao svoj pun potencijal.

- Vrlo je verovatno da je među nama, ali nije pokazao svoj potencijal. Katastrofa u Hrvatskoj i čitavoj Evropi pripisuje se delta plus soju, iako nema dokaza, kao i ulasku u sezonu. Mi ne možemo biti izvan čitavog sveta. Trenutno u katastrofalnoj situaciji ipak imamo očekujući pad. Ali nemamo vremena jer će nam sasvim izvesno stići i delta plus ili se ispoljiti ako je već ovde. Restriktivne mere se ne prihvataju, a ja ne prihvatam da ne mogu da se uvedu jer je važno da se spusti aktivnost virusa. I treba što obimnija vakcinacija, kao primarna prevencija - istakao je dr Kon.

Takođe, epidemiolog je naglasio da je veoma teško predvideti kako će situacija izgledati za nekoliko meseci.

- Jako je teško predvideti, ali sasvim sigurno će virus cirkulisati. Da li će to biti milion ili nešto manje, ne mogu da tvrdim, jer je već dosta osoba bilo zaraženo i steklo neki imunitet, a i ipak smo izvakcinisali značajan procenat stanovništva. I zbog toga samo dve nedelje unapred može da se relativno pouzdano procenjuje. Mislim da ćemo imati neki efekat kovid propusnica od 20 časova, iako ne važe 24 sata, ali i zbog kratkotrajnog raspusta - objasnio je Kon i dodao:

- Jedino što možemo da kažemo je procena za naredne dve nedelje. Ništa više od toga. Možemo da očekujemo blagi pad u naredne dve nedelje, što je još uvek katastrofalno visok broj. Da je sprovedeno sve što je medicinski deo štaba tražio, ne bi bilo ovako.

"Pandemija će trajati i sledeće godine"

Kon je objasnio i da je poslao zahtev 10. oktobra od premijerke, Ministarstva zdravlja i "Batuta", da se objavi koliko je preminulih osoba vakcinisano, a koliko nije.

-  Ima i još jedna stvar - ovde se očekuje da se odgovor dobije na dugme kao da smo najrazvijenija zemlja sveta. Ipak, previše se dugo čekaju ti podaci.

- Imam utisak da, kada bih otišao peške od jednog do drugog, da bih u roku od tri dana dao odgovor na to pitanje, makar u jednom uzorku. S druge strane, dnevno se dobijaju podaci o tome koliko je vakcinisanih i kojom vakcinom prilikom hospitalizacije.

Govoreći o tome nazire li se kraj pandemiji, naglasio je da će trajati i tokom sledeće godine.

- Šta će biti posle toga i kada će da popusti - ne znam. Virus je opstao na planeti i teško da ćemo da se oslobodimo. Moramo da se vakcinišemo, ko to ne razume, stavlja u opasnost čitavo narodno zdravlje. Jedini način da se nastavi imunizacija je uporno i neprekidno pričati o vakcinaciji.

Što se tiče broja preminulih od virusa korona, rekao je da je broj od 69 umrlih u jednom danu registrovan broj i ono što država saopštava u samom trenutku događaja.

- Naknadne analize ispitivanjem mortaliteta, bukvalno po mesecima, utvrđuju tzv. višak smrtnosti u odnosu na desetogodišnji prosek i to se pripisuje epidemiji. Tu su svi, i oni koji su i direktno i indirektno umrli od kovida. I to su dve metode i ne mogu se mešati babe i žabe i zbunjivati narod. Kada je reč o višku smrtnosti, nesumnjivo je da ćemo imati tešku godinu jer je ogroman kapacitet zdravstva dat na upotrebu za kovid pacijente, pa su pacijenti sa stanjima koja nisu u vezi s kovidom odlagani ili su sami odustajali od lečenja u strahu da se ne zaraze, a zato su neki i i umirali.

Takođe, objasnio je i da neće odustati od predloga za zatvranjem dok broj novozaraženih ne padne.

- Šta je alternativa? Ko koga devalvira? Da li onaj koji pokušava i zapomaže, da li je on odgovoran ukoliko niko ne dođe da pomogne? Prema tome, ni govora nema da se devalviram ni ja, ni medicinski deo kriznog štaba. Može samo da bude drugačije.

"Ne bi trebalo tako lako oduzimati licence"

Povodom pokretanja postupka Lekarske komore Srbije protiv lekara koji su prepisivali "ivermektin", dr Kon je izneo stav da nije za drastičnu kaznu i trajno oduzimanje licence.

- Prof. Pelemiša pitao sam za "ivermektin", i tim koji se bavi lečenjem kovida i protokolom nije ga uveo, jer nije registrovan za lečenje u humanoj medicini, a nema ni dokaza o njegovoj efektivnosti. Najvažnije je da ne mogu da se preskaču zakonske obaveze i norme, a to je da Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) mora da izda dozvolu za nešto da bude lek.

- Zato i kažem da ne bi trebalo tako lako, odmah, oduzimati licence. Ali ozbiljna opomena da to ne može da se radi tek tako je neophodna. Ili ćete privremeno kratko oduzeti licencu ili nešto drugo što je po proceduri. LKS to mora da odluči i ima zasnovan razlog da to uradi - zaključio je dr Kon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ljubica

pre 2 godine

Kako Kon nikada ni slučajno ne pogodi bila šta u vezi virusa, epidemije, pandemije to može da znači i da će se korona i ranije završiti.

DOKTORKA GRUJIČIĆ PROGOVORILA O IVERMEKTINU!
Društvo

DOKTORKA GRUJIČIĆ PROGOVORILA O IVERMEKTINU!

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić, povodom početka kampanje "Nema čekanja", kaže da veliki broj pacijenata čeka na operaciju. Ona je govorila o vakcinaciji i o leku koji nije u protokolu za lečenje kovida - ivermektinu

10.11.2021

10:00

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija