• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Politika

10.11.2021

21:01

IZDAJA SRBIJE! Većina ne zna da se na originalnoj slici, pored Austrije, Nemačke i Bugarske nalazi i Grčka, a evo i zašto! /FOTO/

Printscreen

Društvo

IZDAJA SRBIJE! Većina ne zna da se na originalnoj slici, pored Austrije, Nemačke i Bugarske nalazi i Grčka, a evo i zašto! /FOTO/

Podeli vest

Ulje na platnu, na kome, kad se pogleda izbliza, nanosi boje pokazuju sitne naprsline od protoka vremena – otkako su nanesene prošlo je najverovatnije 90 godina – ilustracija je istorije

Srpskom vojniku, koji se brani od dva neprijatelja, nož u leđa zabada jedan uniformisani Bugarin, dok sve to sa strane, gazeći neki dokument, posmatra jedan Grk.

Slika se nalazi u Srpskom domu, starom zdanju u naselju Južni Sen Pol, predgrađu Mineapolisa, u državi Minesota.

Dom je staro zdanje koje je podigla prva generacija srpskih imigranata, nekad je bio mesto za njihovo okupljanje, proslave, venčanja… Danas, kada nije preostalo mnogo onih iz druge generacije, dok je treća sasvim „amerikanizovana”, Dom je postao Kulturni centar i muzej u kojem mnogi predmeti, slike, fotografije i dokumenti, svedoče o Srbima u Novom svetu i njihovom doprinosu izgradnji Amerike.

Foto: Printscreen

Slika "Izdaja Srbije"

Slika simbolizuje agresiju Centralnih sila na Srbiju 1914–1915, na njoj se simbolično vidi frontalni napad Austrije i Nemačke, dok ranjenoj Srbiji nož zabada Bugarska. Grčka je pak odbila da prihvati ponudu Austrije da njenoj vojsci dozvoli prolaz, a da zauzvrat dobije deo srpske teritorije – objasnio je kustos Doma Todor Trklja, koji je svoje penzionerske dane u celini posvetio nastojanjima da Srpski kulturni centar, koji je u međuvremenu dobio status istorijskog zdanja, sačuva.

Da bi saznao nešto više o ovom delu, Todor Trklja je zatražio pomoć Narodnog muzeja. Od Ljubice Marković, kustosa, i Nikole Kusovca, poznavaoca istorije slikarstva, koji su videli samo elektronsku reprodukciju "Izdaje Srbije", dobio je odgovor da je reč o radu nepoznatog slikara, uz zaključak, proistekao iz analize stila i korišćenih boja, da je nastao posle rata, negde oko 1920. godine.

Dodatnu komplikaciju unela je i činjenica da postoji i jedna italijanska razglednica iz vremena Prvog svetskog rata, što je stvorilo i dilemu, koja još nije razjašnjena – da li je razglednica nastala po slici ili slika po razglednici, koja je potpisana sa "P. Vasić”, imenom koje mnogo ne znači.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 2 godine

Bugari, šljam od ljudi, bio, i ostao i dan danas ! ! ! ! ! !

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija