• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Jovanović Kulaš

20.11.2021

12:57

KAKO PREPOZNATI DEPRESIJU I SPREČITI SAMOUBISTVO DECE?! Psiholog Maja Nikolić otkriva kada je stanje alarmantno, OVO SU GLAVNI ZNACI /FOTO/

Društvo

KAKO PREPOZNATI DEPRESIJU I SPREČITI SAMOUBISTVO DECE?! Psiholog Maja Nikolić otkriva kada je stanje alarmantno, OVO SU GLAVNI ZNACI /FOTO/

Podeli vest

U ovo teško vreme, cilj svih nas treba da bude isti - da sačuvamo našu decu živu i zdravu. Danas obeleževamo Svetski dan deteta koji je ustanovljen još 1954. godine, sa ciljem da se promoviše međunarodno zajedništvo i širi svest o poboljšanju dobrobiti dece širom planete

Juče je Srbiju potresla vest o smrti dvanaestogodišnjeg dečaka, koji je izvršio samoubistvo vešanjem. Ne postoji normalan čovek koji može ostati imun na dečiju patnju, a posebno smrt. Sve što je u našoj moći trebamo činiti da sačuvamo male živote.

Šta dete može naterati da digne ruku na sebe? Da li je u pitanju depresija ili to učine u afektu? Da li postoje znaci koji mogu ukazati na to? Kako prepoznati promene u ponašanju, kako pomoći?

Bezbroj je pitanja, a mi smo pokušali da pronađemo odgovor na neka od njih, razgovarali smo sa psihologom Majom Nikolić.

Šta dete može naterati da padne u depresiju? 

- Složeno sadejstvo bioloških, psiholoških i socijalnih činilaca dovodi do nastanka i održanja depresije kao mentalnog poremećaja. Iako ovo oboljenje nedvosmisleno ima naslednu osnovu, istraživanja pokazuju da mehanizmi prenošenja nisu isključivo genetski i da okruženje može imati daleko veći uticaj - kaže psiholog Maja Nikolić.

Foto: Privatna arhiva

Psiholog Maja Nikolić
Koliko je značajna podrška porodice i društva?

- Odrastanje u porodici u kojoj nema podrške i razumevanja, u kojoj roditelji zanemaruju detetove potrebe i osećanja, previše ga kritikuju ili pak otvoreno odbacuju predstavlja značajan riziko faktor. Na ovaj način dete počinje da formira negativnu sliku o sebi i svetu, umesto da ga doživljava kao sigurno i predvidivo mesto. Dodatno, česti sukobi između članova, rani gubitak jednog ili oba roditelja, siromaštvo, izloženost nasilju, emocionalna deprivacija, postojanje alkoholizma ili neke druge vrste psihopatologije u porodičnom sistemu jesu neki od prediktora depresivnih simptoma kod deteta. Treba se osvrnuti i na odnose sa vršnjačkom grupom, koja detetu kako odrasta postaje sve važnija -  kaže Nikolić.

Prepoznavanje uloge socijalnog okruženja od izuzetnog je značaja, jer je upravo to polje u okviru koga možemo sprovesti različite preventivne mere. 

Maja Nikolić, psiholog

Da li postoje znaci koji mogu ukazati na depresiju? 

- Apsolutno, s tim što na različitim uzrastima ti znaci malo drugačije izgledaju. Na primer, na školskom uzrastu to su plačljivost, loše raspoloženje, izbegavanje vršnjaka, odbijanje škole, slaba koncentracija. U adolescentnom periodu depresiju karakterišu socijalno povlačenje, poremećaj spavanja, promene u težini, konzumiranje alkohola i/ili droga, gubitak ranijih interesovanja, psihomotorna usporenost, slabiji uspeh u školi, preplavljujući osećaj tuge, krivice i beznađa, suicidne misli, pokušaji suicida...

Foto: picabay

Depresija kod dece česta pojava
Kako prepoznati promene i kako pomoći?

- Prve naznake depresivnosti kod dece su povlačenje u sebe, gubitak interesovanja za svakodnevne aktivnosti, bes, plakanje ili potpuno odsustvo komunikacije.

Kako pomoći detetu?

- Prvenstveno, jako je važno da se kao društvo više bavimo problematikom depresije kod mladih, kao i njenom prevencijom. Roditelji se savetuju da sa svojom decom pričaju o njihovim osećanjima. Ukoliko pak primete da ti razgovori ne dovode do promene, najbolje je da se u tom slučaju obrate za savet psihologu kao stručnom licu - zaključuje psiholog Nikolić.

Samoubistva dece

Dragan Drljić (15), iz očaja što ga je ostavila devojka, napunio ranac kamenjem, stavio ga na leđa, pa skočio s mosta u Tamiš. Nesrećni dečak iz Pančeva, pre toga je ostavio oproštajno pismo bivšoj devojci i najboljoj drugarici, u kom je napisao da život više nema smisla.

Dečak (12) izvršio je pre dva dana samoubistvo vešanjem u porodičnoj kući u Donjem Dobriću kod Loznice. Tragedija se dogodila u večernjim satima, a nesrećni mališan okončao je svoj život u potkrovlju kuće.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija