• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.11.2021

20:04

PITANJE DANA KADA ĆE OMIKRON STIĆI U SRBIJU! Dr Radmilo Janković upozorava: Treba ozbiljno shvatiti situaciju!

Društvo

PITANJE DANA KADA ĆE OMIKRON STIĆI U SRBIJU! Dr Radmilo Janković upozorava: Treba ozbiljno shvatiti situaciju!

Podeli vest

Pitanje je dana kada će novi soj virusa korona omikron stići i u Srbiju, kaže zamenik direktora Kliničkog centra Niš, anesteziolog Radmilo Janković i napominje da nema dovoljno informacija o tome kako nova mutacija utiče na širenje virusa i kliničke slike zbog čega, ističe, treba ozbiljnu shvatiti novonastalu situaciju

- Logično je pretpostaviti da Srbija neće biti izolovano ostrrvo i da je pitanje sata kada će se prvi zaraženi novim sojem korona virusa, ostaje samo da se reorganizujemo i vidimo šta nam je činiti - rekao je Janković za Tanjug.

Ukazuje da je glavna strepnja oko novog soja da li će se lakše širiti, izazivati teže kliničke slike i koliko će vakcine koje su trenutno u upotrebi biti efikasne protiv nove podvarijante.

Janković kaže da je moguće da da efikasnost vakcina neće biti na istom nivou kao za izvorni, vuhanski soj virusa, što se, kako kaže, pokazalo i kod delta soja, ali smatra da treba sačekati i videti efekte.

- Sve vakcine, uslovno rečeno moderne vakcine, koje su u opticaju u zapadnim zemljama ciljaju spajk protein kao osnovni deo virusa na kojem je nova mutacija - rekao je Janković.

Kada je reč o patogenosti novoj soja virusa, ne očekuje da će biti veća i da će uzrokovati teže kliničke slike.

- Što se tiče lakšeg sisrenja, verovatno je to moguće i treba biti obazriv, jer smo pokazali da stvari gledamo prilično lagodno. Ali, mislim da će upozoravajuća reakcija ostatka sveta možda i nas naterati da ovog puta budemo ozbiljniji - kazao je Janković.

Napominje da sve dok postoji mogućnost da se virus nesmetano širi i i da se razmnožava u nevakcinisanim koji su, kako kaže, najosetljiviji, mogu da se javljaju nove mutacije.

- Nije isključeno da neke takve mutacije budu i slabije, koje će na kraju dovesti da virus ima samo endemski karakter, ali svaka dosadašnja mutacija je bila opasnija od predthodne - rekao je on.

Uveren je da bi, da je više od 70 svetske populacije vakcinisano, postojala manja mogućnost za razvijanje "mutanata".

Komentarišući pogoršanje epidemijske situacije u većini evropskih zemalja, Janković kaže da je Srbiju ''''sačuvalo'''' to što je, kako kaže, pre većine ostalih zemalja počela sa davanjem trećem, buster doze.

- Trenutno je najveći problem u Nemačkoj i Austriji, gde je veliki broj onih koji nisu primili treću dozu jer su mislili da vakcine, kao što je Fajzer i Moderna, daju trajniji imunitet -  rekao je Janković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SNS demonokratija

pre 2 godine

Озбиљно? Ја више бринем о депопулацији Србије коју спроводе доктор Смрт и његове колеге. Решавају се пензионера, болесних и слабих да би попунили буџет и сачували ресурсе само за чланове партије. Еугеника као у нацистичкој Немачкој.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija