• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Petričević

01.12.2021

07:00

(FOTO) Od rođenja ima HIV, nisu mu dali da ide u školu, vređali ga, pljuvali i ponižavali! Informer.rs donosi potresnu ispovest dečka koji je prošao torturu zbog bolesti!

Društvo

(FOTO) Od rođenja ima HIV, nisu mu dali da ide u školu, vređali ga, pljuvali i ponižavali! Informer.rs donosi potresnu ispovest dečka koji je prošao torturu zbog bolesti!

Podeli vest

M.V.(32) iz Crne Gore rođen je sa virusom HIV, a da boluje od ove bolesti saznao je tek u četvrtoj godini života. Od trenutka saznanja počinju njegovi problemi. Biva odbačen od vršnjaka, ide sam u odeljenje - nailazi na negodovanje okoline

Za malog M.V. sve je bilo normalno dok mu na Badnji dan 1994. godine nije preminuo otac. Lekari su rekli da je umro zbog raka, ali je stric tražio obdukciju kojom je utvrđeno da je imao sidu i da je to uzrok smrti.

Istog dana na virus HIV se testiraju dečakova majka, brat, ostala familija. Vesti su bile šokantne. Majka i on su zaraženi virusom.

Kako nam je rekao, doktori su ustanovili da mu je majka prenela virus dojenjem, dok mlađi brat nije oboleo pošto se nije dojio.

Foto: Informer.rs

- Otac se nije lečio adekvatno. Lečili su ga zbog raka, a na kraju je ustanovljeno da je imao virus HIV. Borba je počela odmah nakon saznanja - rekao je za Informer.rs M.V.

On je istakao da je naredne godine, tačnije 1995, išao normalno u vrtić.

- U vrtić sam išao normalno.  Niko nije znao da bolujem, ali kasnije kreće pravi pakao - dodao je on.

Kada je bilo vreme da se upiše u prvi razred Osnovne škole nastaju problemi.

- Prošao sam sve testove, razgovore sa psiholozima i rekli su da sam natprosečno inteligentan. Na prvom času upoznavanja učiteljica je rekla ostalim roditeljima za moju bolest i onda je krenuo bojkot. Nisu dali da idem sa ostalom decom u razred. Plašili su se - iskren je M.V.

Dolazak u školu bio je pakao. Na ulici su mu dobacivali, gađali, a za majku koja ga je vodila, vikali su da je kurva.

- Baš je bio traumatičan period za mene. Na kraju u dogovru sa direktorom, jedva su mi našli jednu učiteljicu poreklom iz Bosne da me uči.

Nije imao ni učionicu, već su mu napravili mesto za časove od stare ostave za metle. Ubacili su jednu tablu i stolice, kako bi mogao da ima nastavu.

Foto: Informer.rs

 Izgledala je kao šupa. Oko mene metle, jedan prozor, tabla i stolice. Kada se pročulo da sam tu, druga deca su gađala prozor kako bi me ometali i stavili do znanja da sam nepoželjan - sa ugom u glasu ističe.

Od petog razreda nisu bili u mogućnosti da mu organizju posebne nastavnike, pa je tako morao da ide sa ostalima u razred.

Majka mu je umrla 2001. godine, i on joj je obećao da će se starati o mlađem bratu.

Sa devojkama je takođe imao problem jer je sredina (društvo) vršila pritisak na njih.

Foto: pexels.com

- Sa kojom god devojkom da sam izašao imao bih problem. Odmah su me izbacivali iz kluba i onda sam morao da se povučem - rekao je on.

Zabranjen mu ulazak u skolnište, izbačen sa treninga! 

Kao mali M.V. je trenirao košarku. Bio je izuzetno talentovan, ali i tu nisu imali razumevanja za njega.

- Igrao sam sa starijom generacijom. Bio sam dobar, ali kada je trener saznao da imam HIV odmah me izbacio iz tima.

Još jedna nedaća sa kojom se susreo bila je ta da su ga za vreme bombardovanja 1999. godine izbacili iz skloništa.

- Kada se začuju sirene, majka i ja kreneo u sklonište ali nas izbace. I njima je smetala naša bolest.

A onda, nakon kiše dolazi duga. Našao je devojku koja mu je i današnja saputnica.

- Upoznali smo se preko zajedničkih prijatelja, naših pasa. Ljubav prema životinjama je jedna od naših zajedničkih osobina. Osim ljubavi prema životinjama naša ljubav prema književnosti i humanitarnom radu, kao i pogledi na svet su učinili da se zbližimo. Osim toga privukla ju je i moja iskrenost kao i otvorenost po pitanju kako HIV-a tako i drugih stvari u životu. Dok sa druge strane, mene je privuklo njeno razumevanje i gledanje na mene kao osobu sa svojim vrlinama i manama, a ne HIV pozitivnu individuu koju bi trebalo žaliti ili prezirati radi toga što ima HIV. Što se tiče njene podrške, ta podrška ne bi bila moguća da nije bila obostrana. Naime, sami naši stavovi i standardi koje imamo su učinili da se međusobno podržavamo i poštujemo na našem zajedničkom putu kao žena i muž.

Na kraju je imao poruku za one koji su ga izbegavali.

- Želeo bih da im se zahvalim što su se udaljili iz mog života i samim tim dozvolili prostora u mom životu onim dobrim ljudima sa vrsnim vrlinama. Ne patim za lažnim prijateljima niti za lažnim međuljudskim odnosima. Radije bih imao jednog istinskog prijatelja nego bezbroj lažnih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pop

pre 2 godine

Momak, ko god da si, ti si za mene VELICINA i HEROJ! Moj naklon, i zelim ti svu srecu ovoga sveta, da sto duze potraje taj tvoj zivotni put! Sve te negativnosti, sa kojim si morao da se susreces, ne bih komentarisao, bolje... jos jednom, KAPA DOLE!

Pandora

pre 2 godine

Duboki naklon! Ti si veliki čovek,a oni...oni su fuj i bljak!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija