• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.12.2021

13:39

OD 1. JANUARA NOVI USLOVI ZA PENZIJU, koliko se pomera starosna granica?

Društvo

OD 1. JANUARA NOVI USLOVI ZA PENZIJU, koliko se pomera starosna granica?

Podeli vest

U decembru PIO fondu obično stiže više zahteva za penzionisanje, pre svega žena, jer se svake naredne godine do 2032. za njih pomera starosna granica

Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz penzionog osiguranja, rekao je za RTS, da ove godine i svih narednih, muškarci ostvaruju pravo na starosnu penzuju sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Prema njegovim rečima, kod žena zavisi u kojoj godini se ostvaruje pravo na penziju, tako da se deo koji se odnosi na godine života pomera, odnosno povećava za po dva meseca.

- Tačnije, u ovoj godini je uslov 63 godine i dva meseca i najmanje 15 godina staža, a već sledeće to će biti 63 godine i četiri meseca - naveo je Stanković.

I narednih godina uslov za penziju se poveća za dva meseca, ali to ne važi za sve. 

Ako je je neka dama rođena u novembru, može da planira odlazak u penziju iduće godine, objasnio je Stanković.  

- Ona nema onih dva meseca, pošto se ostvarivanje prava na penziju gleda u odnosu na godinu u kojoj se ostvaruje pravo, u ovom slučaju to bi značilo da bi ta žena morala da planira odlazak u penzuju tokom sledeće godine - rekao je Stanković.

I kod prevremene penzije se pravi razlika između muškaraca i žena, a zavisi i u kojoj kalendarskoj godini se odlazi u penziuju. 

Sada je za muškarce 59 godina života i 40 godina staža. Već sledeće godine uslov je šest meseci više, kaže Stanković. 

Žene ove godine, kaže Stanković, mogu u prevremenu penziju sa 58 godina i 4 meseca života i 39 godina i 4 meseca staža. 

Sledeće godine se povećava za po četiri meseca. Svaki mesec prevremenog penzionisanja manje 0,34 odsto

Treba imati u vidu da je za svaki mesec prevremenog penzionisanja penzija manja. 

- Za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju, ona se umanjuje za 0,34 procenta, tako da maksimalno umanjenje može biti 20.24 odsto od ukupne penzije - naveo je Stanković.

Najavio je da će penzije od januara biti veće za 5,5 odsto po švajcarskoj formuli i da će sa tim povećanjem biti isplaćene tokom febraua.

Mnoge zemlje u okruženju su menjale zakone i njihovi građani će moći u penziju sa 67 godina, a Finska i Velika Britanija povećavaju granicu na 68. 

Stanković je naveo da postoji tendencija da građani nakon penzionisanja nastavljaju radno da se angažuju, što je, kako kaže, lično opredeljenje i ne utiče na penziju.

Od 2015. godine između 40.000 i 60.000 građana Srbije produžilo je radni odnos u dogovoru sa poslodavcem, rekao je Stanković.   


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija