• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

08.12.2021

09:00

Video o “Oluji” sa satirične Facebook stranice nije napravljen za decu

Printscreen You Tube

Društvo

Video o “Oluji” sa satirične Facebook stranice nije napravljen za decu

Podeli vest

Na našem portalu 8.12.2021. objavljen je tekst pod nasovom " Ustaškom ludilu nema kraja! U animiranom filmu za decu Srbe prikazuju kao pacove koji iz Knina beže na traktoru /video/ za koji je analizom sajta raskrinkavanje.ba utvrđeno da je lažna vest.

Na početku animiranog filma prikazan je ulaz u grad na kojem piše "Knin". Narator govori na da su nekada davno pacovi živeli u kraljevskom gradu Kninu s ljudima. Pacovi su odlučili da moraju živeti u “jednoj čistoj pacovskoj državi”, te su počeli maltretirati ljude s kojima su do tada živeli. Priča se nastavlja dolaskom “svirača iz Čavoglava” koji je pesmom izmamio pacove iz grada u “čarobni traktor”, nakon čega su “zauvek nestali”. 

Video je ostvario 50.000 pregleda na Facebooku, a od decembra 2023. godine podeljen je nekoliko puta. Najranija objava videa na Facebooku je od 4.12.2021. godine. Te je godine nekoliko portala objavilo članke o ovom animiranom filmu, a u nekima od njih tvrdi se da se radi o "crtanom filmu za decu" što je bilo navedeno i našem tekstu.

Video o "Oluji" sa satirične Facebook stranice nije napravljen za decu, navedeno je u analizi raskrinkavanje.ba, zbog čega smo netačne tvrdnje uklonili iz teksta.

Animirani film u kojem je vojna operacija “Oluja” predstavljena kroz priču o čarobnom frulašu nije napravljen za decu.

Video u kojem je “Oluja” tematizovana kroz priču o čarobnom frulašu isečak je iz Disneyevog kratkog filma iz 1933. godine pod nazivom “Čarobni svirač” (eng. The Pied Piper). U originalnoj verziji crtanog filma, koji je baziran na nemačkoj legendi o čarobnom sviraču, svirač spašava grad od najezde pacova uz pomoć čarobne frule. Nakon što su stanovnici grada odbili da ga isplate po dogovoru, svirač u znak odmazde na isti način odvodi svu decu iz grada. 

U današnje vreme, čarobni svirač predstavlja metaforu za osobe koje privlače veliki broj pratilaca svojom harizmom ili lažnim obećanjima. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Knin

pre 2 godine

A šta ste mislili, pa ovako će vas prsat u mozak dok ste živi, i to sa ISTINOM. Pa od 95g je to divota gledati i slušati vas kako posle kukate i kmečete i vidite Ustaše, a ne maestralne Branitelja. Inače, božićnice u Hrvatskoj, za radnike 200 evra i više, za decu do 15g oko 20 evra, za penzionere 80-100 evra, a minimalna plata od Nove godine raste na okruglih 500 evra i po Zakonu se ne sme isplatiti manje.

OS

pre 2 godine

Sačuvaj nas dragi bože kuge, gladi, rata i hrvata!

Cika Sale

pre 2 godine

Aaaamiiiin Kako bre pa doskora smo uglas vikali braca hrvati daje po mom trebalo bi svaki takav brat da se umlati . stace jadni kad su 80% pohrvaceni Srbi pa im krivo sve su to Srpski janicari al nece da priznaju zato nas i mrze.

Milos

pre 2 godine

E pa bas zbog ovih stvari da sam vlast zatvorio bih skroz granice sa Hrvatskom, pa da vidimo kako ce lijepa nasa da zivi. Kao sto je par puta uradio Vucic, pa ste ga molili da se otvore. I dan danas zavisite od nas posto ste nesposobni za zivot pokatoliceni srbi. Sto bi rekli italijanski generali u drugom svetskom ratu "pakao na zemlji je u Jasenovcu".Tako nas i u Bosni i dan danas pljuju. Srbija je kriva zato sto vi svi okolo lose zivite. E pa lepo MRS iz Srbije!!

Darko

pre 2 godine

Ti nisi ni normalan a nisi ni da te zovu covekom.

Rade R

pre 2 godine

Ovo prevazilazi sve moguće boleštine mozga, i još na to najveći mogući kompleks! Užas, dno dna! Oni ovo pričaju o sebi! Samo neka se teše, bednici bedni!

Baća

pre 2 godine

Moj komentar ovom iz Knina. Bio sam u Drnišu, Siveriću, Tepljuhu i Kninu stotinu puta 30 godina gde moji imaju porodičnu kuću. Nisu je zapalili. A ovom branitelju, zadojenom mržnjom prema Srbima koji su se pobunili jer su im oduzeta ustavna prava o konstituentnosti, skrenuo bih pažnju na izjavu Franje Tuđmana koju je dao 1992. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu da je Hrvatska, dakle NISU SRBI, želela rat. Ima na You Tube. Pogledaj to, branitelju!

sara

pre 2 godine

Srbija ih ne pominje, kao i da ne postoje, za razliku od njih, Srbija im je stalno u glavi, iskazujući svoju pakost, ljubomoru i zlobu!!!!. Napred Srbijo!!, neka crknu dušmani, ubiće ih mržnja!!!!.

Dragan

pre 2 godine

Znao sam da su neizlečivi bolesnici, ali ovakvi...

micko

pre 2 godine

Koji naglasak i koja dikcija ... neki švabo čita novorvacki govor odnosno tekst iz njemo rvacke redakcije ... to je patologija teška i treba jih ostaviti u tom otrovu da plivaju sve do ... a tekst je vjerovatno čito neki fratar koji je bio na službenom radu u njemačkoj ... i ta njihova famozna elita koja je stvarala rvate su uglavno švabovi koji se busaju u rvack prsa i sade sjeme razdora međ lude balkance a ovi to prihvatili ... isto se sad dešava u cg, đe su međ montenegirne skriveni šiptari, arnautaši, muslimani i rvati i svi će bi ti montenegrini sve dok srbe ne oćeraju a poslje svak po svome ...

007

pre 2 godine

Ивер не пада далеко од кладе. Само настављају део својих дедова и очева. Ужасно су оболели од усташства, и изгледа да још нема лека.

Lilly

pre 2 godine

Ja sam da se napise peticija evropsom parlamentu. Pitanje za EP bi trebalo da bude : "Da li su ovo evropske vrednosti?"

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija