• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

07.12.2021

20:17

SRBIJA JE DRUGA PO SMRTNOSTI OD KARCINOMA GRLIĆA MATERICE! Imamo vakcinu kao prevenciju, ali ne i svest građana! TRI ŽENE DNEVNO UMRU KOD NAS OD OVE BOLESTI!

Društvo

SRBIJA JE DRUGA PO SMRTNOSTI OD KARCINOMA GRLIĆA MATERICE! Imamo vakcinu kao prevenciju, ali ne i svest građana! TRI ŽENE DNEVNO UMRU KOD NAS OD OVE BOLESTI!

Podeli vest

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti

Od raka grlića materice u Srbiji godišnje umre 600 žena. Jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i, na duge staze, iskorenjivanje ovog virusa - vakcina protiv HPV-a. Srbija je zato uvela besplatnu vakcinu protiv humanog papiloma virusa za decu i mlade od deset do 19 godina.

Ova vakcina nije obavezna, već preporučena.

Srbija uvodi besplatnu vakcinaciju protiv HPV za decu od 9 do 19 godina

Doktor Vanja Milošević, specijalista ginekologije i Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj objasnili su značaj vakcine u borbi protiv ove opake bolesti.

Rezultati

Vakcina zaista daje rezultate, u Australiji imamo primer da su maltene iskorenili ovu bolest

Gordana Plemić

- Sad je izuzetno teško pričati o vakcini jer vlada dosta zabluda. Imamo dosta novootkrivenih karcinoma grlića materice, pogotovo kod mladih žena i imamo način i mogućnost da to sprečimo i iskorenimo HPV virus. HPV virus je najčešći uzrok toga. Došli smo u situaciju kada je preventiva u pitanju, uvek se to izbegava. Ovo je osetljiva tema jer se radi o mladim ženama, tu treba dosta potpore i da daju roditelji - rekao je dr Vanja Milošević.

Foto: printscreen

Dr Vanja Milošević

Gordana Plemić izdvojila je kao primer da vakcinacija daje rezultate Australiju, gde je karcinom grlića materice maltene iskorenjen.

Osetljiva tema

Ovo je osetljiva tema jer se radi o mladim ženama, tu treba dosta potpore i da daju roditelji

Vanja Milošević

- Mi iz udruženja godinama pričamo o ovoj temi. 600 žena godišnje umre od raka grlića materica, a to je bolest koja može da se leči to je onda strašan podatak. Mi organizujemo kampanje kako bi se roditelji edukovali. Jako je važno naglasiti kada treba da krenemo da mislimo o tome i šta preventiva znači. Vakcina zaista daje rezultate, u Australiji imamo primer da su maltene iskorenili ovu bolest - objasnila je Plemić.

Preporučeno je da se vakcina da deci već u periodu između 12-14 godina

- Efikasnost te vakcine je najveća kod mladih osoba koje još uvek nisu stupile u seksualne bolesti. Imamo dva aspekta, mlade ljude koji se informišu na pogrešan način a drugo je podrška roditelja, pogotovo majke. Karcinom grlića materice je ogroman problem kod nas, imamo situaciju da nam dve do tri žene umire dnevno a ne mora - objasnio je dr Milošević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17