• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.12.2021

11:55

Uskladiti upis po starim ispravama sa digitalnim katastrom

Informer

Društvo

Uskladiti upis po starim ispravama sa digitalnim katastrom

Podeli vest

Republički geodetski zavod efikasno je uspostavio sistem upisa prava na nepokretnostima, kao i arhiviranja zbirke isprava. Takođe, spreman je da podrži konačno prevazilaženje višedecenijskog "kamena spoticanja" u delu utvrđivanja prava koji rade drugi organi kao što su sudovi, javni beležnici, izvršitelji i lokalne samouprave

Zbog toga je pokrenuo inicijativu koja se tiče suštinskog problema, a to je rešavanje predmeta po starim ispravama, rekao je načelnik odeljenja za drugostepeni postupak RGZ-a Miloš Bjelanović na drugoj onlajn diskusiji u organizaciji Republičkog geodetskog zavoda na temu "Komunikacija sa digitalnim katastrom i kako rešavati upis u katastar na osnovu starih isprava". 

- Trenutno imamo najažurniji registar nepokretnosti u Srbiji ikada - istakao je tokom diskusije  profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Miloš Živković i dodao da je RGZ sproveo reformu sistema koja je omogućila da se predmeti za promenu nosioca prava na nepokretnosti rešavaju u roku od pet dana, kad je reč o tzv. "novim" ispravama.

Potpredsednik Advokatske komore Beograda Saša Ivanišević izneo je stav da bi se  advokatura rado uključila u rešavanje problema utvrđivanja prava na osnovu starih isprava kako bi njihova registracija u katastru nepokretnosti bila moguća i efikasna. On je naglasio da su digitalni servisi RGZ-a u tehničkom smislu jako dobro osmišljeni, ali da bi iste trebalo konstantno pratiti i usavršavati, u skladu sa potrebama korisnika.

Miloš Bjelanović iz RGZ-a istakao je da upis u katastar predstavlja najvažniji način sticanja i dokazivanja prava svojine na nepokretnosti. Od stupanja na snagu novog Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova 2018. godine, primenjuje se digitalni način komunikacije i obavezan upis u katastar koji je omogućio efikasniji rad i onemogućio manipulacije i prevare.

Zajednički stav učesnika diskusije glasi da je dobra zakonska osnova ključna za sistemsko prevazilaženje problema nasleđenih iz prošlosti, da je advokatura veliki i malo iskorišćen potencijal za rešavanje navedenih problema, a da bi uključivanje advokata u rad u cilju rešavanja predmeta i formiranje posebnog tela ili komisije, koja bi dobila ulogu mehanizma za preliminarno utvrđivanje prava, bilo jedno od mogućih rešenja.

Organizacijom ove dikusije RGZ je nastavio tradiciju transparentne komunikacije sa građanima i privredom o svim pitanjima i izazovima sa kojima se suočavamo i još jednom potvrdio da je inicijator i lider među organima državne uprave u postupku digitalizacije usluga i očekuje da će i druge institucije slediti pozitivan primer koji evidentno daje rezultate.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija