• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

19.12.2021

09:00

OMIKRON SOJ NAJOPASNIJI ZA DECU?! Virus se brže širi, ali...

Pixabay

Društvo

OMIKRON SOJ NAJOPASNIJI ZA DECU?! Virus se brže širi, ali...

Podeli vest

Prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, rekao je da su dosadašnji podaci i istraživanja iz sveta pokazali da je omikron zarazniji od delte, ali i da daje lakše kliničke slike. Takođe, istraživanja su pokazala da je procenat smrtnosti manji

 

 

- Kad imamo veći broj novih slučajeva, moramo da imamo i više hospitalizovanih. Omikron se širi među decom zbog toga što je u toj grupi najmanji procenat vakcinisanih, pa tu virus najviše kruži, jer su deca ta koja se najviše kreću. Stariji su u velikoj meri vakcinisani te bi zbog toga omikron mogao biti opasniji za decu - rekao je prof. dr Konstantinidis.

"Širom sveta pojavljuje jasan obrazac po kome su deca izuzetno podložna omikronu"

Viši saradnik u Federaciji američkih naučnika i epidemiolog dr Erik Fejgl-Ding, napisao je na svom Tviter nalogu da se "širom sveta pojavljuje jasan obrazac po kome su deca izuzetno podložna omikronu".

- To vidimo u Južnoj Africi, Velikoj Britaniji, Danskoj, Njujorku. Podaci iz Južne Afrike pokazuju da deca imaju 20 odsto veći rizik od hospitalizacije sa omikronom u odnosu na stari soj iz 2020. - napisao je on i objavio grafikon na kome se vidi da se od 13. do 15. decembra broj novih slučajeva zaraze kod dece u školskom uzrastu u Njujorku udvostručio sa 502 na 1.085.

 

Dr Konstantinidisnavodi i da se, zbog pojave novog soja, broj hospitalizovanih udvostručuje i u Evropi.

Foto: printscreen

Georgios Konstantinidis

- Primetan je i porast hospitalizovanih pacijenata u grupi od 20 do 45 godina, ali i među mlađom decom, od dve do tri godine. Vakcinacija kod starijih i kod dece je jedini izlaz i spas od pojave novih sojeva. Studije su pokazale da kod omikrona vakcine imaju nešto manju efikasnost, ali buster doza "fajzera" ima veći stepen zaštite.

"Fajzer": Treća doza i za decu do pet godina

Za razliku od efikasnog dejstva na bebe do dve godine, dve doze "Fajzerove" vakcine protiv kovida nisu pružile očekivani imunitet kod dece od dve do pet godina, saopštila je ova farmaceutska kompanija i preporučila uvođenje treće doze za mališane.

Zbog ovakvih rezultata istraživanja "Fajzer" je saopštio da će u program ispitivanja cepiva uvrstiti treću dozu za svu decu i bebe u dobi od šest meseci do pet godina.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bosanac

pre 2 godine

Mislim da vas više niko ne benda za te tupave objave o novim sojevima korone. Dosadni ste, glupi i smešni kako na domaćoj tako i svetskoj sceni

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija