• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

20.12.2021

08:27

Deca se bacaju pred kamione zbog lajkova! RODITELJI, OPREZ! JOŠ JEDNA OPASNA IGRA NA DRUŠTVENOJ MREŽI TIK TOK!

Fotoilustracija

Društvo

Deca se bacaju pred kamione zbog lajkova! RODITELJI, OPREZ! JOŠ JEDNA OPASNA IGRA NA DRUŠTVENOJ MREŽI TIK TOK!

Podeli vest

Deca se takmiče ko će pretrčati ulicu dok kolona vozila prolazi iz oba smera tako da ih kamion ne zgazi

Učenica osnovne škole umalo nije poginula zbog novog, zastrašujućeg izazova na društvenoj mreži Tik tok! Ona je na kružnom putu u Čačku istrčala ispred kamiona kako bi prešla na drugu stranu ulice. Drugari su je sve vreme snimali, a njeno pretrčavanje okačili su na internet. Time je dobila puno lajkova i nove pratioce.

Foto: Informer DN

To je ukratko opis novog stravičnog izazova na ovoj društvenoj mreži u koji se uključuje sve više tinejdžera.

Zastrašujuća zabava

Ovu užasnu scenu prepričala je sugrađanka Slavica D. i apelovala na roditelje da kontrolišu sadržaje koje njihova deca gledaju i izazove koje sprovode sa svojim vršnjacima.

- Na kružnom putu grupa đaka osnovnoškolskog uzrasta takmičila se ko će pretrčati ulicu dok kolona prolazi tako da ih kamion ne zgazi. Scena je užasna, čovek koji je vozio normalnom brzinom mogao je nedužan da usmrti devojčicu. Prestravljen je stao, a ona se smejala. Da se nešto dogodilo, kako bi dokazao da je nedužan? Ko bi ga zaštitio? Kako bi objasnio tim roditeljima da se dete bacilo pred kamion dok su ga vršnjaci podržavali u izazovu? - pita se Slavica D.

Stručnjaci upozoravaju da, iako je aplikacija Tik tok osmišljena za snimanje zabavnih video-formi, s vremenom se pretvorila u zastrašujuću zabavu.

Sociolog Jelena Radović upozorava da mladi stalno pomeraju granice kad je reč o opasnim "podvizima" na društvenim mrežama i da se više ne zna šta je igra, a šta je izazov koji može nekog da košta života.

Foto: Informer DN

Sociolog Jelena Radović

- Igra bi bila da se takmiče ko će koga više da nasmeje, ko će da ispriča duhovitiji vic, ko će da napravi ukusniji smuti. Nažalost, tinejdžeri žele veću popularnost i na najrazličitije načine pomeraju granice na negativnu stranu. Sve se svodi na to koja je sledeća, još opasnija stvar koju će uraditi - ističe Radovićeva.

Ona objašnjava da roditelji treba da budu upoznati sa tim šta se dešava na društvenim mrežama da bi uopšte mogli da komuniciraju sa decom o tome.

Pomeranje granica

Tinejdžeri žele veću popularnost i na najrazličitije načine pomeraju granice na negativnu stranu

Jelena Radović

- Ne bi bilo loše da se angažuju influenseri koji će govoriti da su te stvari pogrešne, kao što su to Nemci uradili, da šalju dobre i kvalitetne poruke. Ipak su influenseri uzori mladima, a ako imate vojsku kvalitetnih uzora i idola, lošeg sadržaja će biti sve manje - zaključuje Radovićeva.

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu, kaže da se plaši da dolaze još gori izazovi i da je vrag odavno odneo šalu.

- Deca ugrožavaju svoje živote i situacija je postala veoma ozbiljna. Mladi su, očigledno nesvesni posledica, spremni da ugroze svoj život zbog lajkova i pregleda i to je činjenica koja mora sve da zabrine. Cilj dece je da budu prisutna, dominantna i poznata u virtuelnom svetu i to pokušavaju da postignu na najbizarniji način. Da bi se sprečile tragedije, potrebno je raditi na njihovoj edukaciji i kontrolisati šta prate na društvenim mrežama - priča naša sagovornica.

Foto: Pixabay

Deca su podložna

Ona dodaje da su mladi najranjivija grupa korisnika društvenih mreža jer, iako su vešta u upotrebi novih tehnologija, nemaju dovoljno iskustva, a ni svesti da uvide sve onlajn opasnosti.

Briga društva

Mladi su spremni da ugroze život zbog lajkova i to mora sve da nas zabrine!

Katarina Jonev

- Bitno je da roditelji objasne detetu da, iako im raznorazne igre izazova sa društvenih mreža možda deluju interesantno, sebe mogu dovesti u ozbiljnu opasnost, izazvati povrede i ugroziti sopstveno zdravlje i život. Takođe, odrasli mogu prijaviti neprikladne sadržaje ukoliko ih primete na društvenim mrežama, jer ne postoji šansa da se one zabrane - kaže Jonev.
 

Masovan izazov

Komentari koji su usledili nakon što je Slavica D. upozorila na izazov strave kada se deca bacaju pod točkove kamiona pokazali su da je ova "igra" zapravo masovna.

Jedna žena je navela da su se njoj isprečila deca od svega 10-11 godina koja su radila sklekove nasred kolovoza.

- Bila sam svedok slične igre. Pre dva meseca vozila sam auto od "Disa" ka hotelu "Morava". Dvojica dečaka su išla sredinom ulice i, dok sam se približavala, jedan je legao nasred ulice i počeo da radi sklekove. Ta deca su išla iz škole "Ratko Mitrović", možda su peti-šesti razred. Strašno je gledati dokle su deca spremna da idu - napisala je ona.

U drugom komentaru navedeno je da su dve devojčice, prvo jedna, pa druga, legle preko pešačkog prelaza i snimale se.

- Doduše, izabrale su slabo prometnu ulicu i čekale da nema mnogo vozila, ali bez obzira na to, delovalo je suludo - upozorava se u ovom komentaru.


Znaci upozorenja za roditelje

  • Dete provodi previše vremena na internetu
  • Povlači se, ne želi da razgovara
  • Postaje agresivno, tužno ili neraspoloženo
  • Često menja raspoloženje
  • Izbegava da se u realnom svetu druži sa vršnjacima

 

NAJJEZIVIJI IZAZOVI

* "Blekaut"

Podrazumeva snimanje gušenja kaišem ili rukama dok se ne padne u nesvest kako bi se osetilo stanje neposredno pred smrt.

* "Sečenje"

Podrazumeva da mladi jedni druge podstiču na sečenje tela nožem.

Foto: Informer DN

* "Ispijanje"

Nadmetanje u ogromnoj količini popijenog pića ili neke druge tečnosti.

Foto: Informer DN

* Lizanje WC šolje

Zarad popularnosti mnogi su odlučili da prihvate i izazov lizanja WC šolje.

Foto: Informer DN

* Zaustavljanje vazduha

Još jedan bizaran izazov je da se dah zadrži što duže. Mnogi koji su to probali padali su u nesvest.

* "Cimet"

Izazov je bio da se jede cimet direktno iz kese i jedan učesnik je preminuo od gušenja.

* "Koronavirus" izazov

Učesnici ližu javne površine kako bi dokazali da ne mogu da se zaraze koronavirusom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija