• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - K. M.

22.12.2021

09:38

DOĆEK NOVE GODINE VAN SRBIJE NEMOGUĆA MISIJA! Pooštravanje mera uoči praznika, omikron soj hara!

Društvo

DOĆEK NOVE GODINE VAN SRBIJE NEMOGUĆA MISIJA! Pooštravanje mera uoči praznika, omikron soj hara!

Podeli vest

Gotovo sve države traže kovid sertifikate za ulazak, ali i za boravak u kafićima, restoranima, klubovima, muzejima....

Građani Srbije koji planiraju da novogodišnju noć provedu van granica Srbije treba da se spreme za nemoguću misiju! Razlog za to je epidemija koronavirusa i širenje novog omikron soja, pa je većina zemalja pooštrila mere za ulazak, ali i boravak i provod.

Dodatan problem predstavlja što se pravila menjaju gotovo svaki dan, pa se građanima preporučuje da pred put obavezno provere uslove putovanja na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

CRNA GORA

Iako smo tokom leta u Crnu Goru mogli da uđemo bez ikakvih uslova, sada su Crnogorci uveli nova pravila. Svi koji žele da najluđu noć provedu na obali Jadranskog mora ili na trgu u Budvi moraju da ispunjavaju jedan od tri uslova: da budu vakcinisani, da imaju negativan PCR ili antigenski test, dok osobe koje su preležale koronavirus mogu da dostave pozitivan PCR test. Jedini izuzetak su osobe mlađe od 18 godina, koje ne moraju da ispunjavaju ove uslove.

Foto: Privatna arhiva

Ako pak Novu godinu želite da dočekate u nekom ugostiteljskom objektu ili da tokom boravka posetite muzej, koncert ili sportski događaj, morate imati kovid propusnicu.


SEVERNA MAKEDONIJA

U Makedoniju se ne može ući bez sertifikata da su primljene dve doze vakcine protiv korone. Ko nije vakcinisan, na granici će morati da pokaže negativan PCR ili antigenski test, a Makedonija priznaje i potvrdu o preležanom kovidu. Bitno je istaći da navedena pravila važe i za izlazak iz zemlje.

Foto: Pixabay

Nevakcinisani koji nisu preležali koronu Novu godinu mogu da sačekaju jedino na trgovima, jer u ugostiteljske objekte mogu da uđu samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19.


SLOVENIJA

Oni koji požele da praznike provedu u Sloveniji treba da znaju da će im na granici tražiti zeleni karton o vakcinaciji. Dobra vest je da, za razliku od mnogih evropskih zemalja, Slovenija prihvata sve vakcine. Takođe, priznaju i negativan PCR ili antigenski test, kao i potvrdu o preležanoj koroni.

Ali u Sloveniji su na snazi rigorozne mere! Noćni klubovi i diskoteke su zatvoreni, a kafići, restorani i barovi mogu da rade samo do 22 sata, tako da dočeka neće biti. Uslov za ulazak u ugostiteljske objekte, sportske manifestacije i druga okupljanja jeste kovid propusnica.

HRVATSKA

Za ulazak u Hrvatsku naši građani moraju da imaju dokaz o razlogu putovanja, a razlog može biti i turistički. Pored toga, da bi mogli da pređu granicu, moraju ispunjavati i jedan od epidemijskih uslova: potvrda o vakcinaciji, osobe koje su preležale koronu mogu dostaviti pozitivan PCR ili antigenski test, a granicu možete preći i uz negativan PCR ili antigenski test.

GRČKA

Za putnike koji planiraju da novogodišnju noć provedu na trgu u Atini ili pak u nekoj taverni na plaži, do 10. januara 2022. godine važe nova pravila. Oni će morati da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sati ili negativan antigenski (rapid) test, ne stariji od 24 časa. Ova mera važi i za vakcinisane putnike!

Foto: Pixabay

Takođe, svi turisti koji dolaze u ovu zemlju moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form (PLF), najmanje dan pre ulaska u Grčku.

AUSTRIJA

Među srpskim turistima godinama je Beč bio jedna od najpopularnijih destinacija tokom novogodišnjih praznika. Ove godine za ulazak u Austriju putnici će morati da prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji na nemačkom ili engleskom jeziku nekom od sledećih vakcina: "fajzer", "moderna", "astra zeneka" ili "sinofarm". Izuzetak je to što se vakcina "sinofarm" priznaje samo za ulazak u Austriju, ali ne i kao "kovid propusnica". To znači da putnici koji su primili ovu vakcinu ne mogu da posećuju muzeje, izložbene prostore, sportsko-rekreativne centre i zatvorene delove restorana, tako da će im jedina zabava biti šetnja.

Odluka o kovid sertifikatima

Evropska komisija usvojila je juče pravilo kojim se period važenja sertifikata o vakcinaciji ograničava na devet meseci, odnosno 270 dana od pune vakcinacije.

Istovremeno, usvojena su i pravila o usklađivanju sertifikata kako bi se jasno razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze.

BUGARSKA

Turistima iz Srbije dozvoljen je ulazak u Bugarsku sa sertifikatom o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili izvršenom testiranju. Priznaju se i digitalni sertifikati, ali i odštampani dokumenti. Međutim, ukoliko putnici nemaju nijedan od navedenih kovid dokumenata, određuje im se karantin u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

TURSKA

U Tursku se može putovati sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji, s tim da je druga doza dobijena najmanje 14 dana pre dolaska u ovu zemlju ili sa potvrdom da je u poslednjih šest meseci preležana korona. Ukoliko putnik ne poseduje jedan od dva navedena dokumenta, neophodno je da ima negativan PCR test, urađen u poslednja 72 sata pre ulaska u ovu zemlju ili negativan rezultat brzog antigenskog testa, urađen 48 sati pre ulaska u zemlju.

MAĐARSKA

Građani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ikakvih ograničenja, a nije potrebna ni potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test. Međutim, u ovoj zemlji na snazi je obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru, a potvrda o vakcinaciji potrebna je za ulazak u sportsko-rekreativne centre, muzeje i zatvorene delove restorana.

Oni putnici koji u Mađarsku idu avionom, kada slete, u Budimpešti se meri temperatura, ali ne moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.

RUMUNIJA

Putnici iz naše zemlje mogu da uđu u Rumuniju, ali su u obavezi da popune Digitalni formular za ulazak u Rumuniju (SII-FDIR), i to najranije 24 časa pre putovanja i u obavezi su da popune tražene podatke koji se navode u formularu. Ovaj dokument pregledaju carinici na graničnim prelazima, a oni koji ne popune formular najkasnije u roku od 24 časa od prelaska granice platiće kaznu od 400 do 600 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

GDE ĆE SRBI ZA PRAZNIKE?
Društvo

GDE ĆE SRBI ZA PRAZNIKE?

U Srbiji je veliki broj kapaciteta za Novu godinu i đački raspust rasprodat, a sa najpopularnijih destinacija imamo informaciju da su njihovi kapaciteti puni i više od 90 odsto, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić

21.12.2021

21:30

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija