• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.12.2021

10:26

ŠOK UPOZORENJE Ko ide na doček, za Srpsku Novu godinu može biti na intenzivnoj nezi!

Fotoilustracija

Društvo

ŠOK UPOZORENJE Ko ide na doček, za Srpsku Novu godinu može biti na intenzivnoj nezi!

Podeli vest

Epidemiolog Radmilo Petrović rekao je u Jutarnjem programu TV Prva da je omikron soj koronavirusa neće zaobići Srbiju, ali da je dobra stvar što je manje agresivan

 

"Omikron soj će stići kod nas. Doći će sigurno, nema šanse da ga izbegnemo. Dobro je da novi soj manje agresivan... On manje napada pluća, više se zadržava na ždrelu... ", kazao je Petrović za TV Prva.

Kada je reč o simptomima, epidemiolog kaže da nisu svi simptomi isti i istakao da je moguće da postoji mogućnost da uzorci nisu uzeti sa pravog mesta, te da zbog toga još nije otkriven omikron soj u Srbiji.

"Simptomi su kod svakog čoveka različiti, zavisi od njegovog zdravstvenog i imunog stanja. Teško je na osnovu simptoma odrediti da li je to ovaj soj ili nije... Sigurno je da će ovaj soj doći i kod nas", kaže Petrović.

Skok broja novozaraženih

"Čeka nas nagli porast broja zaraženih, nekoliko puta, eksplozivnije. Nama sada dolazi nepovoljni momenat, a to su verski praznici, raspoređeni na nedelju dana. Imamo pre svega Novu godinu, pa Božić, pa Srpsku novu godinu, a onda Sveti Jovan, pa Sveti Sava... Imamo na sedam do 10 dana praznik koji okuplja ljude i povećava šansu od veće transmisije. Ko bude čekao Novu godinu, neka bude spreman da će Božić da čeka u kovid bolnici, a Srpsku Novu godinu u intenzivnoj nezi. Neka ovo moe upozorenje svi shvate ozbiljno. Doček traje više sati i bez maski... Ne možete da pijete i jedete bez maski", navodi epidemiolog.

Foto: printscreen TV Prva

Govoreći o merama, on smatra da je bi osnovna mera bila vakcinacija. Petrović je istakao da vakcina sigurno štiti od koronavirusa, jer je to ista infekcija.

Vakcina štiti 24 sata dnevno, maska samo dok je nosite

Ovaj epidemiolog navodi da se slaže sa stavom Kriznog štaba da kovid propusnice treba da važe 24 sata dnevno.

"Vakcina štiti 24 sata, više meseci i dana, a maska samo kad je imate na licu", objasnio je on.

Govoreći o četvrtoj dozi, on ističe da smo mislili da će dve doze biti dovoljne, ali se ispostavilo da je bila potrebna i treća doza. Na pitanje da li će nam posle četvrte, biti potrebna peta ili šesta doza, on je istakao da se nada da će virus prestati da postoji.

"Verovatno će ovo prestati, ali dok se ovo dešava, treba obnavljati imunitet, bar kod ugroženih grupa građana", objasnio je Petrović.

Foto: printscreen TV Prva

Kovid 22

Ovaj epidemiolog je istakao da posle kovida 19 može da se pojavi kovid 22, odnosno da posle omikrona može da se pojavi novi soj, ali ističe da je verovatno da bi ta nova varijanta bila slabija.

"Ti virusi mutiraju. Sve je moguće... Nismo verovali da će ovako da bude", kaže ovaj epidemiolog i ističe da je za to da se prima ista vakcina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija