• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.01.2022

10:59

Da se radujemo i pomažemo jedni drugima, a ne da se mlatimo motkama po ulicama!

Tanjug/Dragan Kujundžić

Društvo

Da se radujemo i pomažemo jedni drugima, a ne da se mlatimo motkama po ulicama!

Podeli vest

Mir stvara plodnost, blagostanje, napredak, radost i to želim mom narodu, da se rađamo i množimo, da se radujemo i pomažemo jedni drugima, a ne da se mlatimo motkama po ulicama, poručio je patrijarh srpski Porfirije


U božićnom intervjuu za Politiku, Porfirije je tako odgovorio na molbu da prokometariše to što je njegova poruka mira, upućena na početku božićnog posta povodom protesta na ulicama u više gradova, protumačena kao "svrstavanje uz vlast", i istakao je da je "omeđivanje Crkve stranačkim ogradama apsurdno, uskogrudno, nedalekovido".


- Crkvu ne možemo da omeđimo, ni prostorno ni vremenski, a kamoli stranački. Crkva uvek gleda celinu, ako hoćete ne celinu jednog naroda, makar bio i moj narod - najbolji, kako ja vidim srpski narod. Crkva gleda čovečanstvo, univerzum, vaseljenu i budući vek - rekao je patrijarh.

Kaže da se tom porukom mira, na početku božićnog posta, nije obratio nekoj apstraktnoj masi, nego svom narodu, koji je, ističe, juče izašao iz rata.

- Juče iz građanskog rata zbog raspada države, prekjuče iz Drugog rata i krvave revolucije, tek dve decenije ranije iz Velikog rata. Nekoliko godina pre iz balkanskih ratova... Nema kraja... Da ne nabrajam dalje. Ljudi, stanite. To što se u poslednjem ratu Srbi nisu međusobno ubijali izgleda da nekome veoma nedostaje - izjavio je Porfirije.

Poručuje da svako ima odgovornost za mir, te da on svoju odgovornost doživljava i živi na takav način.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Porfirije dodaje i da je onaj, ko u Crkvu unosi duh političkog strančarenja ili bilo kakvog strančarenja, promašio temu.

- A promašenu temu do promašenog života deli kratak korak - poručuje Porfirije.

Govoreći o tome koliko je za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) važno potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom, Porfirije kaže da je optimista da je će taj ugovor biti potpisan na dobrobit obe strane - SPC i Republike Crne Gore.

- Činjenica da su analogni ugovori zaključeni sa Svetom stolicom i sa Islamskom zajednicom, ostavlia je većinski narod, većinsku zajednicu i većinsku SPC u apsurdno neravnopravnom položaju u svojoj matičnoj zemlji - rekao je Porfirije.

Kaže da sa punom odgovornošću i povišenom obazrivošću prihvata činjenicu da će Temeljni ugovor, kada ga dve strane zaključe, po pravnoj snazi biti iznad lokalnih zakona.

Ponovio je da odredbe ugovora moraju biti na dobro svih i da niko ne sme da bude zbog njih uskraćen za neko pravo.

Na pitanje šta odlaže njegov čin ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji, da li pandemija ili društveno-politička situacija u pokrajini, Porfirije odgovara da su epidemiološke mere nepredvidive i da su često toliko restriktive da ustoličenju najčešće ne bi moglo da prisustvuju ni svi članovi Svetog arhijerjskog samora, a kamoli verni narod.

- Stoga ćemo sačekati da se epidemiološke okolnosti normalizuju kako bi ustoličenju mogao da prisustvuje svako ko želi - rekao je Porfirije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija