• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

07.01.2022

10:02

GLOGOVO DRVCE VAŽNIJE OD NOVČIĆA! Evo zašto su ove godine česnice DRUGAČIJE NEGO IKADA RANIJE!

Rina

Društvo

GLOGOVO DRVCE VAŽNIJE OD NOVČIĆA! Evo zašto su ove godine česnice DRUGAČIJE NEGO IKADA RANIJE!

Podeli vest

Posle četrdeset dana strogog posta, ovog jutra brojni Srbi konačno su se omrsili, a na bogatoj Božićnoj trpezi centralno mesto zauzima česnica, koju su ranom zorom umesile domaćice.

- Ona se potkuvava pre zore kako bi bila spremna kad svi ukućani ustanu, oko nje se okupljaju, i Božićni doručak počinje. Mesi se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i malo ulja, a u novije vreme dodaje se i malo kvasca. Unutra se obavezno stavlja novčić, ali i glogovo drvo i ko ga pronađe biće cele godine zdrav upravo kao ta biljka. Ove godine najviše smo njega priželjkivali u česnici da pronađemo, više nego paricu - rekla je za RINU domaćica Mladena Gojković iz Čačka.

Foto: Rina

Za pripremu česnice najvažnije je da se umesi u dobrom raspoloženja, osim osnovnih neizbežan sastojak je i ljubav.

- Nekada se česnica mesila vodom sa izvora koju je na Božićno jutro u kuću donsio domaćin. Pravi se uvek u okruglom obliku. Simbolizuje okupljanje porodice i svih članova na jednom mestu. Česnica se lomi rukama, svaki član dobije bar jedan deo kako bi imao napredak u predstojećoj godini - rekla je Mladena.

Foto: Rina

Iako živimo u brzom, modernom vremenu, duh tradicije ipak ne iščezava u srpskom narodu, a to se najviše vidi tokom velikih praznika koji se obeležavju uz sve običaje. Iako je epidemiološka situacij teška, brojni vernici su bili na bogosluženjima u crkvama, uz pridržavanje svih propisanih mera, pa se može reći da je ovo prvi srpski Božić pod maskama.

Foto: Rina

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
biljana

pre 2 godine

Srecan Bozic! Nije glog nego dren. Glog se koristi za druge stvari :)

Cvrle

pre 2 godine

Kakav crni GLOG, pa nismo vampiri, Bože me sačuvaj, valjda DREN - da budemo zdravi kao DREN cele godine! Kakva kardinalna greška novinara…

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija