• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

11.01.2022

23:30

Korona u Srbiji udarila na decu i trudnice!

Shutterstock

Društvo

Korona u Srbiji udarila na decu i trudnice!

Podeli vest

* Deca od pet do 12 godina lako se zaražavaju i šire kovid * Nevakcinisane trudnice, ukoliko se zaraze, mogu da imaju brojne komplikacije


Sve više trudnica i dece od pet do 12 godina u ovom talasu epidemije zaraženo je koronom, upozoravaju lekari! U kovid ambulantama, ali i na trijažnom odeljenju Infektivne klinike u Beogradu proteklih nedelju dana skočio je broj trudnica u poodmakloj trudnoći koje su nevakcinisane i obolele od kovida.

Simptomi su, kažu doktori, isti i kod odraslih i kod najmlađih - temperatura, kašalj, glavobolja, umor, bol u grlu i curenje nosa.

Pune ambulante

Koliko se virus među najmlađima, koji se još ne vakcinišu, brzo širi, govori i podatak da više od polovine testirane dece dnevno bude pozitivno na kovid-19.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Informer da je glavni problem što su deca i najveći prenosioci virusa, pogotovo ona mlađa od 12 godina koja nisu zaštićena vakcinom.

Ne testiraju se

Sada vladaju razne respiratorne infekcije, pa veliki broj roditelja ni ne odvede decu na testiranje

Saša Milićević

- Svaki dan imamo sve veći broj zaražene dece, među kojima su uglavnom ona koja su virus pokupila iz vrtića i donela ga kući. Situaciju dodatno otežava i činjenica da sada vladaju razne respiratorne infekcije, pa veliki broj roditelja ni ne odvede decu na testiranje jer misle da imaju samo prehladu. Tako deca, ne znajući da imaju koronu, seju virus okolo i šire zarazu. Mogu da zaraze roditelje, bake i deke, svoje vršnjake. Imamo slučajeve da dete zarazi trudnu mamu koja je nevakcinisana i onda dolazi do brojnih komplikacija po zdravlje, jer je njen imunitet oslabljen - ističe dr Milićević i naglašava:

Foto: Printscreen RTS

Saša Milićević

- Zato apelujem na roditelje da budu odgovorni, da se vakcinišu, da poštuju mere i da vakcinišu decu stariju od 12 godina. To što dovoljno dece nije zaštićeno vakcinom može biti opasno. Pogotovo kada se završi ovaj raspust. Tada bi, bojim se, mogla da bukne epidemija među školarcima!
Sa njim je saglasan i direktor Doma zdravlja "Palilula" dr Aleksandar Stojanović. Prema njegovim rečima, posebno brine to što deca sada imaju gotovo iste simptome kao odrasli.

Vakcina je spas

Apelujem na sve trudnice da se vakcinišu u bilo kom stadijumu trudnoće

Slađana Mihajlović

- Ima dosta pozitivne dece u ovom talasu, a najveći problem je što su deca veliki prenosioci pošto nisu vakcinisana. To su ona deca od pet do 12 godina. Tako da od dve trećine pozitivnih odraslih, jedna trećina su deca. Simptomi su slični kao kod odraslih. Nisu prenaglašeni, a za sada nisu registrovane velike komplikacije. Uglavnom se javljaju kašalj, temperatura, deca se žale i na bol u telu. Pojedina deca se žale na glavobolju, umor, a najčešće imaju bol u grlu i curenje iz nosa. Simptomi omikrona su takvi da ne zahtevaju bolničko lečenje u većem broju, ali problem je što je ovaj soj virusa 20 puta zarazniji od delta soja - napominje dr Stojanović.

Trudnice, vakcinišite se

Zbog ovakve situacije i opasnosti po zdravlje trudnica, ali i porodilja, načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dragiša Mišović" dr Slađana Mihajlović apelovala je na njih da se vakcinišu protiv koronavirusa i tako zaštite i sebe i bebu.

- Za 24 časa imali smo dva porođaja kovid pozitivnih trudnica. Zato apelujem na sve trudnice da se vakcinišu u bilo kom stadijumu trudnoće. "Fajzerova" vakcina pokazala je izuzetne rezultate u zaštiti mama od koronavirusa - dodaje naša sagovornica.

Bekić: Ovako nam je jer ne poštujemo mere

Direktor Doma zdravlja "Savski venac" i koordinator vakcinalnog punkta na Sajmu dr Zoran Bekić napominje da se ne pridržavamo propisa i epidemijskih mera, posebno mladi.

- Mladi odlaze na velika okupljanja, utakmice, proslave, žurke..... Bio je doček i to su sve situacije koje su mogle da uzrokuju skok broja zaraženih. Ne nose maske, ne razmišljaju o distanci... Opasno je i što je vakcinacija gotovo stala - upozorava dr Bekić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija