• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.01.2022

10:38

NIKAKO NE RADITE OVO! KOBNA GREŠKA KOJU SVI PRAVE KADA ČISTE SNEG SA AUTOMOBILA! Zbog ovoga PUCAJU STAKLA I NASTAJE HAVARIJA!

Pixabay

Društvo

NIKAKO NE RADITE OVO! KOBNA GREŠKA KOJU SVI PRAVE KADA ČISTE SNEG SA AUTOMOBILA! Zbog ovoga PUCAJU STAKLA I NASTAJE HAVARIJA!

Podeli vest

Sneg i led koji su paralisali Srbiju ovih dana prave probleme i vozačima, a mnogi prave kobnu grešku kada je reč o čišćenju vozila

Kada dođu ledeni dani dolaze i problemi sa čišćenjem vozila koji mnogima zadaju glavobolje. 

Automobile treba pažljivo čistiti, a veliki broj ljudi pravi grešku koja mnogo košta. Reč je o vrućoj vodi za kojom oni neiskusniji odmah posegnu ne znajući da upravo vrela tekućina na zaleđenim staklima može dovesti do havarije. 

Za čišćenje leda i snega sa vozila potrebno je da imate metlicu/četku, plastičnu spatulu za struganje leda i tečnost za odleđivanje.

Greška koju takođe mnogi prave je i "nasilno" struganje leda koje može oštetiti vozilo, zbog toga se preporučuje korišćenje tečnosti za odleđivanje pre čišćenja.

Foto: Informer DN

Paprene kazne za vozače

Prema saobraćajnim propisima onima koji ne očiste sneg i led sa automobila slede velike kazne.

Za neočišćen led i sneg sa stakala možete dobiti kaznu od 5000 dinara, koliko iznosi i za zavejana svetla i tablice. 

Ukoliko sa vozilom u takvom stanju izazovete saobraćajnu nesreću, to može da iznosi od 5.000 do 18.000 dinara.

Tečnost za odleđivanje

U borbi protiv leda zaboravite na vruću vodu koja može dovesti do pucanja stakala, umesto toga napravite sami tečnost za odleđivanje koju jednostavno samo pospite po staklima.

Pomešajte litar alkohola, decilitar vode i kašičicu deterdženta za pranje sudova. Sve to sipajte u plastičnu flašu sa pumpicom i naprskajte stakla svog vozila. Led će se otopiti, a stakla će ostati čitava.

Kako bi zaštitili brisače od zaleđivanja možete na njih staviti čarape ili ih jednostavno podići. Tako ćete izbeći da ujutru pronađete svoje brisače zalepljene za staklo.

Ne zaboravite da zaštitite šoferku i retrovizore. Kako bi izbegli čišćenje leda i snega zaštitite šoferku kartonom ili peškirom za plažu, a na retrovizore stavite kesu. 

Spas za zaleđena vrata

Vodite računa i o vratima. 

Kada je mraz jak, često se dešava da vrata automobila zalede. Da biste sprečili takvu nelagodu potrebno je da uveče namažete gumu vrata vazelinom koji će sprečiti da se ona "zalepe".

I na kraju ne zaboravite da obavezno metlicom ili četkom očistite sneg i sa krova. Ukoliko vozite sa neočišćenim krovom postajete opasnost za sebe i druge učesnike u saobraćaju. Sneg u toku vožnje može pasti na vaša stakla što dovodi do loše vidljivosti zbog koje dolazi do udesa.

Foto: pixabay.com

Zimska oprema obavezna

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju da budu opremljena zimskom opremom, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, a van tog perioda vozila mogu, ali ne moraju, da budu opremljena tom opremom.

Izuzetak od ovog pravila učinjen je kada su u pitanju lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije. U naselju vozila ne moraju da budu opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Iz AMSS navode i da se nepostojanje zimskih guma, ukoliko na putu ima snega, leda ili poledice, smatra tehničkom neispravnošću.

Za ovaj prekršaj kazne za pravna lica iznose od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija