• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.01.2022

12:08

POSLE OMIKRONA OSTAJU BOLOVI U LEĐIMA, doktor otkriva razloge postkovid sindroma

Društvo

POSLE OMIKRONA OSTAJU BOLOVI U LEĐIMA, doktor otkriva razloge postkovid sindroma

Podeli vest

Otkako je prvi put otkriven u novembru 2021. godine, omikron soj korona virusa proširio se velikom brzinom gotovo po celom svetu

Iako, prema do sada poznatim informacijama, omikron može da da blažu kliničku sliku, mnogi pacijenti koji su ga preležali žale se na bolove u telu, najčešće u leđima i nedostatak energije.

Dr Haris Šafle, konsultant u bolnici Global u Indiji, objasnio je potencijalne razloge zbog kojih se javlja bol u leđima tokom oporavka od zaraze omikronom.

- Dobro je poznata činjenica da se mijalgija javlja kod virusnih infekcija, pa ni korona nije izuzetak – kaže dr Šafle.

- Ali, primećujemo prijavljivanje više slučajeva bolova u leđima zbog omikrona, čak i posle oporavka od infekcije, a pacijenti ga opisuju kao slabost. Međutim, pošto su podaci o omikronu ograničeni i sekvenciranje je skupo, razlog je teško objasniti. Moguće je da zbog inflamatornih medijatora ova varijanta izaziva mijalgiju više nego prethodne varijante novog korona virusa.

Mijalgiju karakterišu bolovi u mišićima, a ponekad je praćena i grčevima, kao i bolovima u zglobovima.

- Drugi razlog iznenadnog bola u leđima posle preležanog kovida-19 može da bude efekat omikrona na mišićno-skeletni sistem - objašnjava dr Šafle.

Prema njegovim rečima, osobe koje su preležale infekciju novim korona virusom trebalo bi da izbegavaju veće fizičke napore kako bi sprečili da mijalgija posle oporavka izazove previše neprijatnosti.

- Postkovid sindrom je stvaran i važno je dati telu odovoljno vremena da se oporavi. Nastavite sa unosom veće količine tečnosti, jer je to organizmu potrebno u fazi oporavka. Ako je mijalgija nepodnošljiva, možete uzeti lekove protiv bolova, ali isključivo u dogovoru sa vašim lekarom. Takođe, redovne vežbe istezanja mogu da pomognu u ublažavanju bolova u leđima. 

Postoji nekoliko drugih omikron simptoma koju mogu da potraju, a britanski The Sun izdvaja sledećih 10:

Slabost mišića i ukočenost zglobova
Ekstremni umor i osećaj manjka energije
Smanjena pokretljivost
Gubitak daha
Nagomilavanje sluzi
Slaba fizička spremnost
Gubitak apetita i smanjenje težine
Nedostatak čula mirisa i/ili ukusa
Problemi sa stomakom, uključujući dijareju i povraćanje
Poteškoće pri gutanju

S druge strane, neki ljudi doživljavaju mentalne i emocionalne posledice kovida-19 koje uključuju probleme sa spavanjem, moždanu maglu, nagle promene raspoloženja, depresiju ili anksioznost, noćne more, konfuziju...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija