• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

14.01.2022

16:47

KRIZNI ŠTAB DONEO NOVE MERE, koliko ćemo dana morati u karantin

Društvo

KRIZNI ŠTAB DONEO NOVE MERE, koliko ćemo dana morati u karantin

Podeli vest

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa upravo je završena, a javnosti se obraća dr Zoran Gojković

Broj građana pozitivnih na korona virus sve je veći i veći, a epidemiološka situacija u zemlji izrazito je teška i vanredna, izjavio je danas nakon sednice Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i apelovao na sve da poštuju važeće mere.

Gojković je preneo da je Krizni štab odlučio da se trajanje karantina za zaražene smanji sa 10 na sedam dana, zbog lakšeg oblika oboljenja, a kako bi se građani što pre vratili na posao.

Takođe, odlučeno je da se vreme između druge i treće doze vakcine smanji na tri meseca.

Smanjuje se cena testova

Gojković je rekao i da omikron soj dominira u Srbiji i da je dogovoreno smanjenje cena testova na sopstveni zahtev, pa će PCR testovi umesto 9.000 koštati 6.000 dinara, a antigenski umesto 3.500 - 1.800 dinara.

Kada je reč o drugom polugodištu u školama, Gojković je rekao da od ponedeljka učenici osnovnih škola u Vojvodini nastavljaju nastavu neposredno, dok vojvođanski srednjoškolci kreću na kombinovani vid nastave.

O početku drugog polugodišta u školama u centralnoj Srbiji odlučivaće se u utorak, a Gojković kaže da su najbliži rešenju po uzoru na Vojvodinu.

Dodao je da je u tom slučaju problem i registrovana pojava gripa, kojeg nije bilo prošle godine.

Gojković je istakao i da omikron soj dominira u Srbiji.

Đoković imao validan dokument

Novak Đoković je imao validan dokument izdat od strane medicinske ustanove u Srbiji da je bio pozitivan na kovid 19.

- Mi živimo u slobodnom društvu i prihvatamo sve različitosti. Nijedna država na svetu nije donela odluku da se njeni građani moraju vakcinisati - istakao je Gojković.

Foto: tanjug printscreen

Dr Zoran Gojković

Na sednici je razmotrena epidemiološka situacija nakon što se već nekoliko dana evidentira petocifren broj novozaraženih.

- Poslednjih nedelja došli smo do zaključka da sve mere koje su sada na snazi, treba da se nastave i u narednom periodu - rekla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević nakon današnje sednice.

Reč je o nošenju maski u zatvorenom prostoru, poštovanju fizičke distance i apelu na vakcinaciju za sve koji se do sada nisu vakcnisali.

- Imamo 52,8 odsto punoletnih stanovnika koji su vakcinisani, ali bez onih 47 odsto ne možemo pobediti virus - istakla je Kisić Tepavčević.

Kako je rekla, poslednjih dana imali stabilnu epidemiološku situaciju. Kada su u pitanju apsolutni brojevi, beležimo nešto veći broj, naročito u Beogradu. Broj od 8,2 odsto pozitivnih sada je oko 10 odsto, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

- Neko će da kaže da to nije neko veliko povećanje, ali bojimo se da je to početak nekog značajnijeg povećanja, naročito u Beogradu - upozorila je ona.

Pokazalo se, dodala je, da je bila ispravna odluka kada su odlučili da ne dođe do ranijeg nastupanja zimskog raspusta jer se zadržala stabilna situacija u školskoj sredini.

- Ovaj period je period slavlja, okupanja, moramo da budemo svesni da je virus tu, da smo detektovali prisustvo omikrona za koji je pokazano da se značajno brže širi - istakla je.

U Srbiji trenutno vlada omikron soj, dok se delta soj sada otkriva kod manjeg broja ljudi.

Kovid ambulante su pune, ispred njih su redovi od početka Nove 2022. godine, a povećava se i broj prijema u bolnicama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija