• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

15.01.2022

07:00

LEKARI UPOZORAVAJU NA NOVU OPASNOST OD OPAKOG VIRUSA! Korona skraćuje penis, i to do tri centimetra!

Pixabay

Društvo

LEKARI UPOZORAVAJU NA NOVU OPASNOST OD OPAKOG VIRUSA! Korona skraćuje penis, i to do tri centimetra!

Podeli vest

Kardiohirurg dr Miljko Ristić i urolog Aleksandar Milošević kažu da kovid dovodi i do oštećenja tkiva penisa usled smanjenog dotoka krvi

Korona skraćuje penis za tri centimetra kod onih muškaraca koji su imali teške kliničke slike i posledice nakon izlečenja, upozoravaju stručnjaci!
Opaki virus izaziva oštećenje krvnih sudova, dovodi do njihovog sužavanja, navode lekari, što blokira protok krvi do polnog organa, zbog čega se on smanjuje.

Da su ovakve jezive posledice i te kako moguće, potvrđuje i nedavni slučaj muškarca starog 30 godina koji je nakon preležanog kovida primetio ovu poražavajuću promenu.
- Virusom sam se zarazio u julu 2021, a nakon što sam bio u bolnici zbog teške kliničke slike i oporavio se, primetio sam da mi se penis smanjio. I to za čak tri centimetra. Čini se da je problem trajan. Očigledno je to zbog vaskularnog oštećenja, a čini se da i moji lekari misle da se neće oporaviti - objašnjava on.
Trajne posledice

Ukoliko dođe do smanjenja penisa, jedino rešenje je silikonski protektor koji se ugrađuje u organ
Aleksandar Milošević

Blokada

Korona pravi probleme u srcu i krvotoku, dolazi do oštećenja krvnih sudova, pa krv ne stiže do polnog organa
Miljko Ristić

 

Teške posledice

Poznati urolog prof. dr Aleksandar Milošević kaže da je korona sistemska bolest koja zahvata mnoge organa, pa i polni organ.
- Kod pacijenata koji su imali komplikovanu kliničku sliku kovida može doći do zapušavanja krvotoka, i te mikrokoagulacije koje se stvaraju dovode do njegovog fizičkog smanjenja, do smanjene elastičnosti erektivnog tkiva, ali i njegove fibroze. To znači indirektno i do smanjenja penisa, slabijeg punjenja krvi, slabije funkcije. Teoretski je sve to moguće u težim slučajevima ove bolesti - ističe prof. dr Milošević.


Na pitanje ima li leka ovom problemu on odgovara:
- Ukoliko dođe do fibroze i smanjenja penisa za nekoliko centimetara, u takvim slučajevima jedino rešenje je ugradnja silikonskog protektora koji se ugrađuje u muški organ. Kao što, recimo, žene povećavaju grudi, tako i mi tim silikonom nadograđujemo muški polni organ. Leka ima kod onih muškaraca koji nakon preležanog kovida imaju problem sa erekcijom - kod takvih pacijenata to rešavamo brzo pomoću lekova i pomagala, pa je i problem kratkotrajan.


Nije smrtonosno
Da korona ostavlja posledice po čitav organizam, naročito u srcu, što dalje dovodi do slabog dotoka krvi do penisa, potvrđuje za Informer i kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić.
- Smanjenje penisa kod muškaraca koji su preležali koronavirus i te kako je moguće. Kovid infekcija napada celokupni organizam i ostavlja teške posledice, kod nekoga čak i trajne. Najčešći problemi nastaju u srcu i krvotoku, jer infekcija stvara tromboze. Do ove pojave može doći u bilo kom tkivu, čak i u penisu. Ukoliko do toga dođe, onda posledice mogu biti katastrofalne. Osim problema sa erekcijom i normalnim funkcijama penisa, kovid može dovesti i do trajnog smanjenja polnog organa - napominje prof. dr Ristić i dodaje:
- Jedina uteha je što ovaj postkovid sindrom ne izaziva smrtnost kod muškaraca. Međutim, kod pacijenata koji imaju trombozu krvnih sudova oko srca ili pluća to nije slučaj, jer su fatalne posledice česte i sve ih je više.
 

Fazlagić: Korona remeti ciklus kod žena

Sve više žena, bez obzira na godine, nakon preležane korone imaju problema sa menstrualnim ciklusom, kažu lekari.

U zavisnosti od težine bolesti, ali i samog reagovanja na infekciju, žene se uglavnom žale na neredovne menstruacije, jake bolove, odlive, pa i na potpuni izostanak ciklusa nekoliko meseci nakon ozdravljenja.
Da su ove pojave sve učestalije, potvrđuje za Informer i ginekolog prof. dr Mima Fazlagić.
- Problemi sa ciklusom povezani su sa infekcijom. Poremećaj hormona, preskakanje ciklusa, bolne menstruacije, odlivi problemi su koji mogu nastati nakon bilo kog preležanog virusa, a pogotovo kada je reč o koroni. Problemi su različiti i zavise od toga koliko je bio težak oblik kovida i kako se organizam izborio sa infekcijom - objašnjava prof. dr Fazlagić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija