• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

17.01.2022

18:14

SRPKINJU INTERPOL GODINAMA BEZUSPEŠNO JURI, ONA JE NAJTRAŽENIJI BEGUNAC! Na crvenoj listi su i Arkanov ortak, ali i brat Darka Eleza!

Društvo

SRPKINJU INTERPOL GODINAMA BEZUSPEŠNO JURI, ONA JE NAJTRAŽENIJI BEGUNAC! Na crvenoj listi su i Arkanov ortak, ali i brat Darka Eleza!

Podeli vest

Na crvenoj Interpolovoj poternici nalazi se 25 Srba, među njima je i Arkanov ortak Slobodan Kostovski, ali i Slobodanka Boba Tošić, koju međunarodna policija juri zbog sumnje da je pripadnica kriminalne grupe Darka Eleza!

Crvena poternica je raspisana za bivšom mis i plejbojevom zečicom Slobodankom Tošić, koju traže zbog više krivičnih dela u vezi sa organizovanim kriminalom. Tošićeva je, da stvar bude još interesantnija, posle učešća u pokušaju likvidacije Đorđa Ždrala u Sarajevu, na Lukavici, pobegla u Beograd gde je godinama bez problema boravila. Štaviše, javnosti je poznata i po učešću u rijalitiju Survajver. Potom joj se 2017. gubi svaki trag.

Foto: printscreen

Plejboj zečica i pripadnik organizovane kriminalne grupe

Stručnjaci za bezbednost objašnjavaju da su, oni koje Interpol potražuje zbog organizovanog kriminala uglavnom ljudi koji su bili u sprezi sa određenim granama vlasti, izvršne, zakonodavne ili sudske.

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović smatra da su pojedinci iz kriminalnih krugova bili zaštićeni.

Foto: Informer

profesor Miroslav Bjegović

- Pojedini članovi organizovanih kriminalnih grupa bili su nedodirljivi, nisu uhapšeni iako su bili na Interpolovoj poternici. To nam govori da su bili pod zaštitom države tj. pojedinaca iz najvisih bezbednosnih krugova. Bez odlučne političke volje i beskompromisne borbe ovo zlo se ne može uništiti. Tim pre jer može uzdrmati temelje svake države i društva. Treba naglasiti da ne postoji organizovani kriminal i mafija koja je jača od države, pa samim tim i zaključak je jasan - smatra Bjegović.

Neki od najzanimljivijih begunaca su Davor Elez, brat Darka Eleza i član njegove organizovane kriminalne grupe, zatim Milan Lučić kojeg potražuje Češka, takođe zbog organizovanog kriminala i trgovinu drogom. Tu je i Slobodan Kostovski za kojim je Brazil raspisao crvenu poternicu zbog međunarodnog šverca droge, koji je ujedno i ortak pokojnog Željka Ražnatovića Arkana, sa kojim je pljačkao po Evropi, kao i Jovan Bjelotomić zbog teških plački banaka.

Među traženijima je i Saša Dunović, kojeg Sarajevo potražuje zbog sumnje da je kao pripadnik Vojske RS počionio ratne zločine u Ključu. On je, kako je navedeno, s drugim vojnicima 1. juna 1992. godine ušao u selo Prhovo (opšina Ključ) i učestvovao u proterivanju stanovništva iz kuča, kao i ubistvu najmanje tri civila.

Foto: printscreen

Saša Dunović

Na Crvenim Interpolovim poternicama nalazi se 7.486 osoba, a Srbi se podeljeni u dve grupe. One koje traže zbog ratnih zločina i one za organizovani kriminal!

Zanimljiv je i podatak da se srpski državljani, za sada, ne potražuju zbog radikalnog islamizma.

Interpolove poternice postoje u sedam boja, evo šta one znače!

  • Crvena je najpoznatija Interpolova poternica i ona se rapisuje za počiniocima najtežih krivičnih dela
  • Žuta poternica je zapravo međunarodna objava za pronalaženje nestalih lica
  • Narandžastom poternicom upozoravaju se policija, državne službe i internacionalne organizacije na potencijalne opasnosti
  • Plava poternica se izdaje za obaveštavanje članica Interpola o prikupljenim podacima o beguncu ili njegovim aktivnostima
  •  Zelena se koristi u slučajevima kada su u pitanju lica koja su počinila određene prekršaje i očekuje se da će ih ponoviti
  •  Ljubičasta poternica sadrži metode delovanja, načine ponašanja i oružja kojima se čine krivična dela
  •  Crna poternica je ona kojom se oglašavaju nepoznata mrtva tela

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17