• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - Z. G.

17.01.2022

12:53

OVO JE JEDNA OD NAJSTRAŠNIJIH PRIČA O PANDEMIJI U SRBIJI! Anđelu korona ubila posle 130 dana na respiratoru!

Informer DN

Društvo

OVO JE JEDNA OD NAJSTRAŠNIJIH PRIČA O PANDEMIJI U SRBIJI! Anđelu korona ubila posle 130 dana na respiratoru!

Podeli vest

Anđela Petrović (16) iz Sevojna od oktobra prošle godine borila se sa virusom, lečena je u Užicu, zatim u Beogradu. Opaka bolest uzela mi je mog anđela. Što mene ne uze, jeca prabaka Stanimirka

Porodica šesnaestogodišnje Anđele Petrović iz Sevojna, koja je 11. januara preminula posle duge i teške borbe protiv koronavirusa i 130 dana na respiratoru, svakog dana obilazi njen grob i tuguje za nesrećnom devojčicom, koja je sahranjena prošlog petka.

SVE SAM ZVEZDE PREBROJAO KADA MI JE ŠTAPIĆ... OVO je jedini način kako se pravilno radi TEST NA KOVID! Jedna stvar je ključna!

Skrhani bolom i nevericom, otac Vladan, majka Aleksandra i Anđelina mlađa sestra, kao i najbliža rodbina i prijatelji, nemi su od bola i ne mogu da se pomire sa činjenicom da je njihova Anđela izgubila bitku za život koju je vodila neverovatna četiri meseca, na respiratoru u bolnici na Institutu za majku i dete u Beogradu. Njena prabaka Stanimirka Petrović (87) iz Sevojna najteže je podnela gubitak svoje mezimice. Skrhana bolom, stara i bespomoćna, okovana tugom, uspeva jedino da izusti nekoliko rečenica i da postavi pitanje: "Zašto je morao da se ugasi tako mlad život?"

Neopisiva tuga

- Ja ne znam zašto više živim. Zašto korona mene nije uzela, već mog anđela? Ja sam već stara i naživela sam se. Ona je bila divno i poslušno dete i mogla je puno toga dobrog da uradi u svom životu, bila je svetlost. Rodila se u ovoj kući i samo što je zakoračila u svet, uzela ju je ova opaka bolest! Šta da vam kažem, ne mogu da poverujem da je više nema. Svašta sam ja prošla u životu, ali nisam mogla ni u najcrnjim snovima da pomislim da će se ovako nešto desiti. Zavijeni smo u crno, a moja porodica je svakog dana na groblju. Tuga! - priča kroz suze i jecaj nesrećna baka i dodaje da je najviše boli to što nije mogla da ode na sahranu svojoj mezimici i da jedino što čeka na ovom svetu jeste "da i nju Bog uzme".

Foto: Informer DN

SRCE JOJ NIJE IZDRŽALO Anđela Petrović

Velika tuga koju proživljavaju Petrovići nikoga iz Sevojna i Užica ne ostavlja ravnodušnim, a mnogobrojna familija ne može da nađe reči utehe kojima bi im bar malo ublažila bol zbog gubitka koji ostavlja gorčinu i muku u stomaku svakome ko čuje Anđelinu sudbinu. Kažu, ne znaju kome je tu teže, da li Anđelinoj majci, ocu ili mlađoj sestri, koja ne može da dođe sebi od šoka i da poveruje da više nikada neće zagrliti stariju sestru.

Majkin anđeo

Aleksandra Petrović, majka preminule devojčice Anđele oglasila se potresnom objavom na društvenim mrežama, nakon čega je usledilo više stotina reči podrške i saučešća, što nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

- Majkin anđeo, oči moje, srce moje, mama te čuva duboko u srcu... Dok živim, živećeš i ti... voli te mama, počivaj u miru sa anđelima - napisala je Aleksandra.
Na ovu objavu nadovezao se i Anđelin deda Radiša:

- Neka te anđeli čuvaju, a deda će te doveka čuvati u srcu. Počivaj u miru.

- Ovo je zaista ogromna tragedija. Mislili smo mlada je, preguraće ona koronu i oporaviće se, a evo u petak je sahranismo. Mnogo sam potresena zbog cele situacije i još sam pod utiskom. Na njenom ispraćaju na večni počinak bilo je oko 500 ljudi, koji nisu mogli da zadrže suze. Ceo razred došao je da se oprosti od nje, a njeni drugovi iz Ekonomske škole uplakani i bledi su jecali i jedva su od bola stajali pored njenog kovčega - priča jedna od rođaka male Anđele.

Ona kaže da je najpotresniji momenat na sahrani bio na početku opela, kao i kada je Anđelina profesorka držala govor, posvećen dobrom đaku i uspešnoj devojčici. Tada baš niko nije mogao da zadrži suze.

Vest da Anđele više nema potresla je i lekare i osoblje bolnice, koji su brinuli o njoj u užičkoj bolnici i koji nisu gubili nadu da će se dete izboriti sa bolešću. Nažalost njen slabašni organizam nije uspeo da dobije bitku. Svi koji su je poznavali kažu da je Anđela imala ime koje joj odgovara - da je bila pravi anđeo od deteta.

Foto: Informer DN

NAJVIŠE PATI Anđela sa mlađom sestrom

Načelnica dečje pedijatrije u užičkoj bolnici dr Dara Savić Božović kaže da je devojčica početkom septembra dobila infektivnu mononukleozu i da je imala upalu grla, ali da je test pokazao da je negativna na koronu.

- Lečena je antibioticima, ali to joj nije pomoglo jer joj se stanje početkom oktobra pogoršalo. Tada se na testu pokazalo da je pozitivna na koronavirus, koji je verovatno uspeo da je savlada jer je njen imuni sistem potpuno pao usled bolesti koju je već imala. Dobila je obostranu upalu pluća i smeštena je kod nas. Bila je na kiseoničkoj potpori i stabilna dok joj saturacija kiseonika nije naglo pala i stanje joj se pogoršalo - kaže potresena dr Dara Savić Božović.

Korona joj pojela pluća

Ona dodaje da joj je upala pluća bila još veća, pa su nesrećnu devojčicu odmah poslali na Institut za majku i dete u Beogradu, gde je smeštena na odeljenje pulmologije.

- Ona je bila jedno od tri deteta na Institutu koja su se borila sa koronom i uspela je nekako da izdrži tih nekoliko meseci. U početku je bila stabilno, ali je posle bila u veštačkoj komi i na mehaničkoj ventilaciji. Profesor dr Predrag Minić sa Instituta rekao je da su je u novembru probudili iz veštačke kome, da je bila svesna i pitala kada će kući. Slala mi je i poruke. On je rekao da je zadovoljan, ali da nije još sve gotovo. Čas joj je bilo bolje, čas gore. Na kraju, njen mali organizam nije mogao da se izbori. Korona joj je pojela pluća - kaže doktorka.

Foto: Informer DN

Dr Dara Savić Božović

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59