• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

19.01.2022

12:01

SRPSKA CARINA U 2021. NAPUNILA DRŽAVNI BUDŽET KAO NIKAD! Rekordni prihodi od razbijanja šverca!

Tanjug

Društvo

SRPSKA CARINA U 2021. NAPUNILA DRŽAVNI BUDŽET KAO NIKAD! Rekordni prihodi od razbijanja šverca!

Podeli vest

Uprava carina Srbije oborila je novi rekord - u 2021. godini ostvarila je prihode koji su nadmašili rekordnu 2019. godinu!

Prema rečima Branka Radujka, vršioca dužnosti direktora Uprave carina, prihodi koje je carina naplatila za državni budžet 2021. veći su u odnosu na 2020. godinu za 21 odsto, odnosno 130 milijardi dinara ili milijardu i 115 miliona evra.

- Prihodi, koji su prošle godine iznosili 749,7 milijardi dinara, veći su u odnosu na rekordnu 2019. za 15 odsto. Za taj rast je zaslužno dosledno insistiranje na primeni zakona i carinskih propisa. Rast od 21 odsto nije srazmeran rastu uvoza, jer je broj uvoznih deklaracija samo 4,9 odsto. Sve ostalo je zasluga ljudi koji su savesno radili svoj posao - istakao je Radujko.

On je objasnio da su takvim pristupom carinika postignuti veliki efekti u sprečavanju organizovanog krijumčarenja.

Milijarda evra
Prihodi koje je carina naplatila u 2021. veći su u odnosu na 2020. godinu za 21 odsto, odnosno milijardu i 115 miliona evra
Branko Radujko, v. d. direktora Uprave car

- Za godinu dana carina je zaplenila 717 kilograma narkotika, 1,4 miliona komada cigareta, četiri tone duvana, 321.000 litara naftnih derivata, 160.000 doza lekova i rastvora, 11,5 kilograma zlata, 23.000 litara alkoholnih pića, 130 vrednih kulturnih dobara, 537 komada oružja i municije, a sprečena je trgovina ljudima odnosno otkrivena 674 ilegalna imigranta, te zaplenjeno pet miliona evra - rekao je Radujko.

Prvi čovek srpske carine naglasio je da je u tome važan značaj vrlo dobre, sveobuhvatne i pravovremene saradnje sa drugim državnim organima, pre svega sa MUP, tužilaštvom i BIA.

Foto: Tanjug

On je poručio da će Uprava carina nastaviti da insistira na punoj primeni zakona i carinskih propisa po principu jednako za sve.

ZAPLENE U 2021. GODINI

717 kilograma droge
1,4 miliona komada cigareta
4 tone duvana
321.000 litara naftnih derivata
160.000 doza lekova
11,5 kilograma zlata
23.000 litara alkoholnih pića
130 vrednih kulturnih dobara
537 komada oružja i municije
5.000.000 evra

Govoreći o planovima za razvoj carine, Radujko je rekao da je uvođenje digitalizacije primarna stvar jer se time uz smanjenje mogućnosti zloupotreba omogućava privredi da radi efikasnije, što doprinosi da država bude razvijenija i bogatija.

- Za budućnost je najvažnija stvar Uprave, ali i privrede, što smo pokrenuli ambiciozan projekat digitalizacije carinskih postupaka, što smo dužni da obezbedimo privredi - rekao je on i dodao da je dobar primer inicijativa Otvoreni Balkan, gde se već izbegavaju nepotrebna papirologija i čekanje po šalterima.

Foto: Tanjug

- Dokumentacija putuje elektronski, odnosno proverava ono što je odredila analiza rizika. Danas imamo sistem između nas i Severne Makedonije, i njih i Albanije. Puno je urađeno. Ambicija je da takav sistem proširimo na sve granične prelaze, i na sve susede - objasnio je Radujko.

On je najavio da će narednih nedelja proraditi i elektronska licitacija, kao aplikacija Uprave carina u kojoj će kupci biti pod šiframa, što će smanjiti rizik od zloupotreba i grešaka ljudskog faktora.

Foto: Tanjug

- Činimo sve da Srbija bude atraktivnija i za putnike i investitore, a da naši građani i privreda imaju što jednostavnije procedure - rekao je on i zahvalio se matičnom Ministarstvu finansija, Vladi Srbije i predsedniku države na podršci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija