• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

19.01.2022

16:40

BROJKE SU ZASTRAŠUJUĆE, omikron će zaraziti 75 odsto Srbije! Međutim, OVO je dobra vest!

Informer

Društvo

BROJKE SU ZASTRAŠUJUĆE, omikron će zaraziti 75 odsto Srbije! Međutim, OVO je dobra vest!

Podeli vest

Omikron je u velikoj ofanzivi, crni rekordi u broju novozaraženih padaće i narednih dana, ali dobra stvar je bar što ćemo se prokužiti uz blaže kliničke slike i što dolazi vreme za kraj korone. Tako barem smatraju stručnjaci

Posle rekordnih 18.006 novozaraženih 18. januara, juče smo imali blagi pad - 17.318 pozitivnih, ali uz 3.000 manje testiranih nego dan ranije. Otkad je Srbija ušla u petocifrene brojke novozaraženih, a bilo je to 11. januara, imamo zvanično bezmalo 125.000 novoinficiranih od skoro 300.000 testiranih. Međutim, epidemiolozi ističu da je stvarni broj nekoliko puta veći, te da je i do 50.000 novoinficiranih svakodnevno jer je mnogo asimptomatskih slučajeva, ali i onih koji se ne testiraju i pored simptoma. I upravo zato, jedno je sigurno - omikron će nas prokužiti, a stručnjaci veruju da ove godine dolazi i kraj pandemije. Na delu je početak kraja.

- Omikron će nas prokužiti, uveren sam da će proći i kroz tri četvrtine stanovništva Srbije, zaraziće se do 75% populacije. U velikoj je ofanzivi, crni rekord od 18.000 novozaraženih u danu, nažalost, biće oboren, ali se iskreno nadam da je ovo početak kraja korone i da će s pandemijom biti gotovo najkasnije do kraja godine. Prvi put pojavio se soj koji ima slabiji potencijal od prethodnih i zadržava se u gornjem delu respiratornog trakta. Na kraju će virus s nama biti pune tri godine i verujem da je za to vreme iscrpio sve svoje potencijale i da je vreme da ga pobedimo - rekao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, i dodao da se koroni ipak ne može sto odsto verovati jer nas je nemali broj puta iznenadila.

Srećna je okolnost, kako je naveo, to što omikron zaista daje blažu kliničku sliku i što zasad 5-6% zaraženih mora u bolnicu.

- Ali brojevi su zastrašujući, omikron svom snagom pokazuje svoje glavne karakteristike - veliku virulentnost i zaraznost. Brojke će rasti u naredne dve-tri nedelje, do polovine februara. Međutim, iako su blaže kliničke slike, i daje treba biti oprezan, tek očekujemo da napada starije od 60 godina s pridruženim bolestima. Već imamo veći broj pacijenta nego pre 10 dana - objasnio je Đerlek.

I upravo zato dr Đerlek najviše žali što se građani Srbije nisu vakcinisali u većem broju.

- Kad već to nismo uradili, došao je omikron, koji će nas definitivno prokužiti.

ČETVRTA DOZA MOŽDA NAJUGROŽENIJIMA

Četvrta mRNA vakcina pokazala se neefikasnom protiv infekcije omikronom, pokazuje preliminarno istraživanje iz Izraela.

- Uprkos značajnom povećanju antitela nakon četvrte vakcine, ova zaštita je samo delimično efikasna protiv omikrona, koji je relativno otporan na vakcinu - rekao je vodeći istraživač prof. Gili Regev Johaj.

Otprilike isti procenat bolničkih radnika koji su primili četvrtu dozu zarazili su se omikronom kao i oni koji je nisu dobili.

Dr Đerlek, koji je na čelu Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida 19, kazao je da se razgovara o četvrtoj dozi, ali da će nacionalno telo za imunizaciju (NITAG), u kome su vrhunski stručnjaci, o tome odlučivati.

- Lično smatram da može da se odluči da najugroženiji, oni sa imunodificijencijom, koji zaista imaju slab imunitet, prime četvrtu dozu i da njih treba zaštititi jer sad imamo i mnogo ozbiljniji sezonski grip, koga nije bilo prošle godine, koji tek počinje - naveo je Đerlek za Kurir.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17